Lieflijk Lelietje-der-dalen
Publicatiedatum: 7 mei 2016
Zowel in de tuin als in de vaas is het nu de tijd voor het meibloempje, ofwel Lelietje-der-dalen. Aan licht gebogen steeltjes hangen klokvormige bloempjes, die een heerlijke geur verspreiden. In vroeger tijden vooral te bewonderen op landgoederen en in kasteeltuinen, maar nu wijd verbreid.
Whats in a name?
Is het nou Lelietje-van-dalen of Lelietje-der-dalen? Het mag beide. De vroegere Latijnse naam was wel ‘Lilium convallium’, wat ‘lelietje der dalen’ betekent. Dat sluit dan weer aan bij de benaming in Frankrijk en Engeland, respectievelijk lis des vallees en lily of the valley. De tegenwoordige Latijnse benaming is Convallaria majalis en majalis betekent ‘van de maand mei’.
Parfum
De geur van de klokjes is zeer aangenaam en we genieten er niet alleen in de tuin van, het wordt ook in parfums gebruikt. Althans, een synthetisch geproduceerde variant. De geur zelf laat zich namelijk niet ‘vangen’ in olie, waardoor er geen parfum gedestilleerd kan worden en het populaire luchtje wordt nagemaakt.
Geluksbrenger
Het meibloempje staat voor zuiverheid, prilheid, oprechtheid, discretie en geluk. Vanwege dit laatste is het een mooi gebaar om een bosje te schenken aan een dierbare. Het gebruik is dit op 1 mei te doen. Deze traditie is een oud Germaans gebruik en een ode aan Ostara, de godin van de aanstaande lente en het opkomende licht. In Frankrijk geven kinderen op 1 mei nog steeds vaak lelietjes-der-dalen aan hun moeder of oma.
Verzorging
Het Lelietje-der-dalen is een inheems bosplantje en het staat dan ook graag op een schaduwrijke plek. Liefst in een voedzame, licht zurige grond. Een iets zonniger plek mag ook, maar geef dan wel voldoende water. De geurbommetjes worden 20 cm hoog en de ondergrondse, kruipende wortelstokken groeien hard, dus er ontstaat op den duur een mooi tapijt. De plant is winterhard, bladverliezend en bloeit in mei. Hoe onschuldig het plantje er ook uit ziet, weet wel dat alle delen zeer giftig zijn.
Hoe kent u dit gezellige meiklokje, als Lelietje-van-dalen of Lelietje-der-dalen?
(Bron: Mooi wat bloemen doen.nl en dier-en-natuur.infonu.nl)