Van verzekeringen tot kaas: wat is duurder geworden en wat wordt juist (relatief) goedkoper?
Publicatiedatum: 12 januari 2023
Inflatie en prijsstijgingen, het zijn belangrijke thema’s in 2022 geweest. Welke zaken zijn tussen begin 2022 en begin 2023 duurder geworden? En wat is, in verhouding, juist goedkoper geworden? Wij zetten het op een rij.
(Zorg)verzekeringen
De basisverzekeringen voor 2023 kosten gemiddeld 10 euro per maand meer. Over een heel kalenderjaar gemeten, kan dat dus flink oplopen. Maar ook de prijzen van bijvoorbeeld autoverzekeringen zijn de hoogte in gegaan, in sommige gevallen zelfs met 25 procent. Het is daarom aan te raden kritisch naar uw verzekeringen te kijken. MAX Meldpunt heeft 6 tips, om te voorkomen dat u meer dan nodig voor uw verzekeringen betaalt.
Gas en elektriciteit
We kunnen er niet omheen: de energieprijzen zijn in de loop van 2022 explosief gestegen. Niet voor niets zijn er algemene tegemoetkomingen, plus energietoeslagen voor minima en een prijsplafond. Begin 2023 is er wel een kentering te zien. De gasprijs is opeens 4 keer zo goedkoop geworden sinds de piek in augustus 2022. Dat merkt u echter niet meteen op uw energierekening, zoals we in dit artikel uitleggen. Hoe de gasprijs – en de daaraan gekoppelde elektriciteitsprijs – zich op de lange termijn ontwikkelen, is nog afwachten. Hoe de weersomstandigheden in 2023 zijn, is bepalend voor de hoeveelheid gas die we nodig hebben.
Waterschapsbelasting
De hoge energieprijzen werken door in andere sectoren. De waterschappen moeten bijvoorbeeld meer kosten maken om u van schoon drinkwater te kunnen voorzien. Mede hierdoor is de waterschapsbelasting voor 2023 gestegen, met gemiddeld 30 euro extra per gezin. In dit artikel leggen we uit waar waterschapsbelasting uit bestaat en waarom u die betaalt.
Brood, vlees, vis en groenten
Bakkerijen hebben het ook niet makkelijk gehad in 2022, mede door die oplopende energieprijzen. De algehele inflatie over 2022 bedraagt liefst 10 procent, maar meerdere voedingsmiddelen zitten zelfs boven dat percentage. Brood is dus een stuk duurder geworden, met 16 procent. Dat is nog iets goedkoper dan vlees en vis (stijging van 18 procent) en iets duurder dan groenten (stijging van 14 procent). Of dit zo blijft in 2023, hangt opnieuw af van de energieprijzen.
Kaas, melk en eieren
Daarnaast is zuivel fors duurder geworden en dat heeft 2 belangrijke oorzaken. De prijs voor het voer van de koeien is gestegen én de zomer van 2022 is bovengemiddeld droog geweest. “Waardoor de kwaliteit van het gras wat minder was. En lage kwaliteit van gras zorgt voor een lagere melkproductie. Dus dat betekent minder aanbod van melk, terwijl de vraag wel gewoon goed was”, benoemt ABN Amro-econoom Nadia Menkveld tegenover de NOS de oorzaken en gevolgen.
Daardoor kan het gebeuren dat 1 stuk kaas van 123 naar 155 euro gaat. “Als je weet dat je voor een kilo kaas 10 liter melk nodig hebt: een paar jaar geleden kregen de boeren 30, 35 cent per liter, ze hebben nu wel uitschieters tot 70, 75 cent. Dus alleen aan basis ben je al 7,50 kwijt aan ingrediënten”, vertelt kaasboer Menno Dijkstra in Goeiedag Haandrinkman! (NPO Radio 5).
Vliegreizen
Per 1 januari 2023 is de vliegbelasting verdrievoudigd, van 7,95 naar 26,43 per vliegticket. De vliegreizen worden logischerwijs een stuk duurder, vooral de vluchten binnen Europa. Heen en weer vliegen naar Barcelona of Lissabon gaat waarschijnlijk 47 en 52 euro meer kosten. Op MAX vakantieman leest u meer over de duurdere vliegtickets en de toekomstige gevolgen van de zogeheten CO2-rechten.
Wat is juist (relatief) goedkoper geworden? Tanken en koophuizen
Nadat de oorlog in Oekraïne uitbreekt, lopen de bedragen aan de benzinepomp flink op. Eind 2022 worden Euro95, diesel en lpg juist weer wat goedkoper. In de tussentijd zijn er bovendien accijnsverlagingen gekomen. Deze blijven nog even van kracht, tot 30 juni 2023.
De huizenmarkt is jarenlang oververhit geweest, maar inmiddels lijkt het keerpunt bereikt. Het CBS meldt in november 2022 een prijsstijging van 4,9 procent ten opzichte van 1 jaar eerder. Dit is de laagste percentuele stijging in 6 jaar. Johan Geeroms van verzekeraar Allianz Trade heeft deze cijfers ook voorbij zien komen. “Hoge energieprijzen en inflatie tasten de inkomens aan. Dat de vraag naar hypotheken de komende tijd afneemt, is niet meer dan logisch”, vertelt hij aan InFinance.nl. Geeroms voorziet op de lange termijn een ‘brute omslag’, als het gaat om huizenprijzen. “Sinds het dieptepunt in 2013 zijn huizenprijzen alleen maar gestegen. Na 10 jaar komt daar nu een eind aan en gaan we jaren van daling tegemoet.”
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, MAX vakantieman, Centraal Bureau voor de Statistiek, BNR, ANP, NOS, InFinance.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Vlees en zuivelproducten mogen zo duur mogelijk! Gewoon stoppen met dierenleed te financieren.
Je had ook gewoon kunnen schrijven: “ALLES is duurder geworden!”
“Huizen prijzen stijgen minder” betekent nog steeds dat ze stijgen/duurder worden!
Bezineprijzen: (+/-)1,55 in 2020, 195 in 2021 en 2,05 in 2022, nu 2,15
Duurder? Na vele jaren vaste prijzen nu een inhaal slag maken?
Ook mijn Salaris / uitkring / AOW gaat omhoog, vaak ietsje later maar over afgelopen 60 jaren ben ik er niet armer op geworden!
De eerste kleuren TV van f2500,- , de oude glasbak is omgerekend maar €1135,- en daarvoor kreeg ik nu grotere Smart TV..
Ook energie verbruik van 780 Watt naar ongeveer 86 Watt per uur!
1967 tot 2023 TV…
Als ik mijn inkomen toen en nu pakte is die TV nog erger in prijs gedaald, hoeveel uren moest ik in 1967 en nu voor deze werken?
Maar ook de auto kosten? Vroeger zuipte deze 1:10, en na 4 jaren doorgeroest en naar sloop, nu is 20 jaren mee gaan en 1:20 ook haalbare…. dus ik mag 5x meer betalen voor betere en zuiniger product!
En met de loonsverhogingen erbij is auto rijden niet duurder geworden, wel leuker!
Barcelona of Lissabon gaat waarschijnlijk 47 en 52 euro meer kotsen.🤢 Dat wordt een bende in die toestellen 😉
Inflatie van de oorlog van onze politici voor europese-graanschuur bij wegvallen gasinkomsten Poetin is een leugen!
Het nieuwe normaal is blauw wit rood met afwezig, digitaal geld zonder brood.
Voordat je het weet, verlies je elkaar