Naar cookieinstellingen
Koken op gas

Koken op gas kan zorgen voor astma bij kinderen: hoe kookt u verantwoord?

Hoewel Nederland op termijn van het gas af wil, zijn er veel huishoudens die nog op gas koken. Dat lijkt echter een stuk ongezonder te zijn dan we altijd gedacht hebben. Begin 2023 is er volop aandacht voor mogelijke astmaklachten bij kinderen, als gevolg van koken met aardgas. Wat is er precies aan de hand? En hoe kunt u verantwoord koken?

‘Spitsuur’ in de keuken

Onderzoeksbureau TNO heeft in 2019 al onderzoek gedaan naar de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt bij het koken op gas. Deze uitstoot kan vooral oplopen als u vlees braadt of groenten wokt. Volgens TNO heeft de afzuigkap in uw woning eigenlijk een capaciteit van 300 m3 lucht per uur nodig. Maar in de praktijk komt het nogal eens voor dat die capaciteit tussen de 40 en 75 m3 ligt.

Mogelijk heeft uw afzuigkap dus onvoldoende capaciteit voor het opvangen van alle kookdampen, tijdens het koken op gas. Daardoor kan het fijnstof lange tijd in de lucht blijven hangen, zeker in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen met minder luchtdoorstroom. Het koken zorgt voor piekmomenten van de hoeveelheid fijnstof binnenshuis, vergelijkbaar met de spitsuren in het verkeer. De nasleep van de piekmomenten in huis is echter langer dan die van de piekmomenten buitenshuis. De schadelijke stoffen blijven dus langer hangen. Daar komt bij dat de lucht in huis sowieso al minder fris is dan de buitenlucht. Een goede ventilatie is dus van groot belang, zoals we in dit artikel uitleggen.

Lees ook: Fijnstof, hoe gevaarlijk is het en hoe kunnen we ons er tegen wapenen?

Koken op gas kan voor astma bij kinderen zorgen

Dit is belangrijke informatie voor miljoenen Nederlanders. Ruim de helft van alle huishoudens heeft immers nog een gasaansluiting in de keuken. Naast fijnstof kan er ook stikstofdioxide vrijkomen door het koken op gas. De gezondheidsinstanties EPHA en CLASP waarschuwen begin 2023 voor een verhoogd risico op astma bij kinderen, als gevolg van de luchtkwaliteit. Ook voor mensen met bestaande longproblemen kan het problematisch zijn.

7,3 procent van de astmagevallen is toe te schrijven aan de aanwezigheid van gasfornuizen, concluderen de instanties op basis van de TNO-onderzoeken. En volgens EPHA brengen deze vermijdbare gevallen van astma 3,5 miljard euro aan gemeenschapskosten met zich mee. Dit komt neer op 25 euro per belastingbetaler, rekent CLASP-directeur Nicole Kearney voor. Haar organisatie vergelijkt de impact van koken op gas met die van passief meeroken. Vooral in kleine woningen met weinig ruimte en/of een apart keukenvertrek kunnen er veel schadelijke stoffen in de lucht blijven hangen.

Gasprijs
Lees ook: Gasprijs opeens 4 keer zo laag, maar kunt u daar wel van profiteren?

In tijden van torenhoge energieprijzen is dit een extra punt van zorg. Het is verleidelijk om de ramen en deuren dicht te houden en op die manier geld te besparen. Dit kan echter ten koste gaan van de ventilatie in huis. Volgens TNO-expert Piet Jacobs zijn de gezondheidsrisico’s van koken op gas ‘een blinde vlek’ voor veel Nederlanders. “Koken op gas is zo ingeburgerd dat het mensen niet verontrust. Maar ondertussen leidt het binnenshuis wel tot concentraties aan stikstofdioxide die in de buitenlucht niet aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie voldoen”, waarschuwt hij in gesprek met Trouw.

Koken op gas, hoe doet u dat verantwoord?

Een goede afzuiginstallatie in uw keuken kan een heel verschil maken. TNO pleit voor nieuwe eisen qua woningbouw, zoals efficiëntere afzuigkappen en ruimere afvoerbuizen. Daarnaast heeft u zelf invloed op hoe efficiënt u de afzuigkap gebruikt. Als u op de gaspitten kookt die het dichtst bij de muur staan, verdwijnen er namelijk meer kookdampen in de afzuigkap. Daarnaast kan het geen kwaad om de afzuigkap voor het koken alvast aan te zetten en achteraf nog even te laten draaien – hoe vervelend het geluid misschien ook is – en de filters van tijd tot tijd schoon te maken. Het bakmateriaal maakt ook een verschil. Want bakboter en reguliere olijfolie zijn verantwoorder, omdat ze een hogere temperatuur kunnen bereiken dan roomboter en extra vierge olijfolie.

gaslek
Lees ook: Wat moet u wel en niet doen bij een gaslek thuis?

Verder speelt mee dat aardgas een fossiele brandstof is. De gevaren van koken op gas zijn misschien onderbelicht, maar het is al wel duidelijk dat het fossiele tijdperk zijn einde nadert. Niet voor niets hoopt Nederland in 2050 volledig van het gas af te zijn. Sinds 2018 mogen nieuwbouwwoningen al geen aardgasaansluiting meer hebben. En dus zal het koken op gas vroeg of laat ook verdwijnen. Mocht u nog een gasfornuis hebben, dan zal er ooit een inductiekookplaat voor in de plaats komen.

(Bron: Archief, TNO, ANP, European Public Health Associaton, Collaborative Labeling and Appliance Standards Program, Trouw, Algemeen Dagblad, Longfonds. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    John K says:

    Sorry maar ik word een beetje moe van dit soort onderzoeken.Ik ben 70 jaar kook nog steeds op gas,blaas nog steeds kaarsen uit,drink nog steeds water uit de kraan (ondanks loden pijpen ) en ik voel me kip lekker.Dit soort onderzoeken worden gesubsidieerd en brengen alleen maar meer verdeeldheid en onrust onder de mensen.Er is dan een groep die zich dat aangetrekt of zegt zie je wel ik heb gelijk.
    Verandert er wat met deze resultaten??
    Doen weer er wat mee??
    Het zal wel mee vallen.

    Adriaan K says:

    Gek dat dit nu naar buiten komt.
    Zou het iets te maken kunnen hebben met dat we van het gas af moeten?
    Wederom een bangmakertje zeg maar dat verplicht door de media verspreid wordt?

    Dirck says:

    Helaas zullen vele voor even koken de afzuigkap uit laten.

    Door deze via een WTW unit aan te sluiten kreeg je 85% van de Kookwarmte terug in huis.
    Dan is volle kracht laten zuigen en niet in de kap maar motorloze en de WTW unit boven mag dat lawaai daar maken overdag!

    Zelf voor 2x gas gekozen, 1 normale + Wok brander en er naast 2x inductie, alleen vocht en minder ventilatie nodig want geen verbrandingsgassen!
    Dus ik mag kiezen, ook mogelijk en minder gasverbruik!

    Klepstoter says:

    Eens met John K.

    Het hele leven ligt tegenwoordig onder een loep. Morgen krijgen we te horen dat zelf malen van koffiebonen niet goed voor je is.

    Mijn grootouders hebben nog op kolen gekookt.
    Beide heel hun leven in Rotterdam gewoond, veel luchtverontreiniging. Gereden in auto’s toen in de benzine nog lood zat. Meeroken van tabak, hebben ze heel hun leven gedaan. Kan allemaal veel gezonder maar toch werden ze beide 80 jaar zonder al te veel problemen.

    Maar wat te denken van de mensen die bij Schiphol wonen of bij Tata steel?
    Of wat te denken van de vuurwerknacht op 31 december?

    Als we kijken naar de povere omstandigheden van veel mensen op deze aardbol die zo rijk is aan grondstoffen, dan is het uitvergroten van dit soort onderzoekjes mijn inziens misplaatst.
    Of is dit een stukje goedkope propaganda om steun voor aardgas verder af te brokkelen?

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.