champagne

Champagne: welk glas, hoe(veel) inschenken, welke soort en meer vragen en antwoorden

Champagne wordt bij veel feestelijke momenten gedronken, met als piek de viering van Oud en Nieuw. Klokslag 12 uur ploppen de kurken dan volop, om het nieuwe jaar in te luiden. Maar op welke temperatuur kan de bruisende drank eigenlijk het best gedronken worden en in wat voor soort glas? We beantwoorden deze en meer vragen.

Brut, Demi-Sec en Sec, wat is het verschil tussen de champagnesoorten?

Bij het kiezen van de champagne krijgt u te maken met verschillende soorten, waaronder een Brut, Demi-Sec en Sec. Wat is daar het verschil tussen? Dat heeft vooral met het suikergehalte te maken. Des te minder suiker een champagne bevat, des te droger die is. Houdt u van een droge champagne, kies dan voor een brut. Daarbij bevat een Brut Nature de minste suiker, een Extra Brut iets meer en een Brut het meest, maar nog steeds subtiel. Wilt u het iets zoeter, dan kunt u gaan voor een Sec-soort, waarbij het suikergehalte oploopt van een Extra Sec naar een Sec en een Demi-Sec.

Voor de echte zoetekauwen is er dan nog de keuze voor een Doux, die het zoetst is van alle champagnesoorten en daarom ook wel wordt gedronken als dessertwijn. Weet u de voorkeur van uw gasten niet, dan is een Brut een veilige keuze, want die is voor de meeste mensen niet te droog en niet te zoet.

Wat is de beste temperatuur om champagne bij te drinken?

De beste drinktemperatuur van champagne ligt tussen de 8 en 12 graden. Het drankje moet koud zijn, maar niet steenkoud. Het duurt zo’n 3 uur voor bubbels in de koelkast die temperatuur bereiken. Heeft de fles er langer in gelegen en is de drank afgekoeld naar zo’n 4 graden, dan is die meestal toch snel weer op de juiste temperatuur. Dat gebeurt al wanneer de fles uit de koelkast gehaald wordt en tijdens het inschenken van de glazen bij kamertemperatuur.

Hoe kan champagne het beste gekoeld worden?

Heeft u de tijd, leg de fles dan in de koelkast. Leg hem daarbij bij voorkeur plat neer, dan wordt een gelijkmatige temperatuur bereikt. Heeft u nog maar een half uurtje tot het ontkurkmoment? Zet de fles dan in een koeler met water en flik wat ijs. Nog minder de tijd? Doe dan enkele eetlepels zout in de koeler erbij. U zult merken dat de drank dan vrijwel meteen de juiste temperatuur bereikt. Leg een fles champagne nooit in de vriezer. Ten 1e duurt het koelen zo veel langer dan in een ijskoeler, maar u loopt dan ook het risico dat de fles ontploft.

Oud en Nieuw
Lees ook: Oud en Nieuw: een eeuwenoud feest

Hoe kan de fles het best ontkurkt worden?

Het is het meest spectaculair om een fles champagne met een luide knal te ontkurken. Dat is echter niet de meest wenselijke manier. Bij deze methode gaat namelijk veel koolzuurgas (en soms zelfs een deel van de champagne zelf) verloren. Wat niet bevorderlijk is voor de bubbels in de drank. Wilt u champagne ontkurken zoals het bedoeld is, laat hem dan alleen licht ploppen. Wrik de kurk daarvoor voorzichtig uit de fles terwijl u met uw duim lichte tegendruk geeft. Eventueel kunt u een servet of theedoek gebruiken voor meer grip en om ervoor te zorgen dat de kurk echt niet kan ontsnappen.

In welk glas kan champagne het best gedronken worden?

Of u liever uit een hoge, smalle flûte of een lage, brede champagnecoupe uw champagne drinkt, is deels persoonlijke smaak. De één vindt een flûte feestelijker en de ander juist een champagnecoupe. Maar daarnaast zit er wel degelijk ook verschil in de smaakbeleving. In een flûte kan het koolzuurgas minder makkelijk ontsnappen en ontstaat er een sterker bruisende drank. In een champagnecoupe ontsnappen de bubbels juist sneller, maar komen de armoma’s wel weer beter tot hun recht. Vindt u het lastig kiezen of heeft u geen champagneglazen in huis? Dan is een glas voor witte wijn een goed compromis, want hierin komen zowel de bubbels als de aroma’s goed tot hun recht.

champagneHoe(veel) inschenken?

Om te voorkomen dat u champagne verspilt, kunt u het glas beter nooit in 1 keer vol schenken, maar in 2 keer. Vul het glas eerst tot 1/4 en wacht dan tot het schuim wat is gezakt voor u de rest erbij schenkt. Hoeveel u erin schenkt, is afhankelijk van de grootte van het glas. Over het algemeen wordt uitgegaan van zo’n 150 milliliter per glas. Bij een fles van 0,75 liter kunt u dan 5 glazen per fles schenken.

Welke champagne is het beste bij oliebollen?

Benieuwd welke champagne het beste smaakt bij oliebollen? In de radio-uitzending van Villa VdB heeft sommelier Jan Jaap Altenburg het antwoord gegeven.

Geopende fles champagne bewaren

De meeste bubbels zijn geen echte bewaarwijnen, maar gesloten is een fles champagne over het algemeen makkelijk zo’n 9 maanden houdbaar. Sommige duurdere champagnes zijn overigens veel langer te bewaren. Eenmaal geopend is dat een ander verhaal. Mocht de fles niet helemaal op gaan, kan die dan bewaard worden tot een later moment? Over het algemeen geldt dat champagne en wijnen met een bubbel het best op de dag van openen zelf leeggedronken kunnen worden. Vaak verdwijnt de smaak (en het koolzuur) namelijk al na 1 dag.

Wilt u er toch wat langer van genieten, sluit de fles dan met een speciale vacuum champagnestopper en leg hem plat neer op een donkere en koele plek. Bewaart u hem in de koelkast, leg hem dan achterin, want hierbij wordt hij zo min mogelijk bewogen, wat bijvoorbeeld in de deur wel het geval is. De champagne is dan nog uiterlijk 3 dagen te drinken.

(Bron: AD, Culy, Gall&Gall, nieuwsblad.be, FavorFlav, Brugman, Radar, Voedingscentrum, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie