Automatische updates van levensbelang voor uw laptop en telefoon: “Stel het niet te lang uit”
Publicatiedatum: 5 januari 2023
Hoeveel meldingen krijgt u, voordat u daadwerkelijk nieuwe updates op uw laptop of telefoon laat installeren? Het kan een vervelende, tijdrovende bezigheid zijn, maar toch zijn de automatische updates van groot belang voor uw apparaten. Ethisch hacker Sanne Maasakkers – werkzaam bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie – legt ons uit waarom.
Laptop uitschakelen om updates door te voeren
Het is één van de redenen waarom u uw laptop af en toe uit moet zetten, in plaats van alleen maar dicht te klappen. Als u de laptop afsluit, kan deze namelijk de broodnodige updates doorvoeren. Zo voorkomt u dat de beveiliging en de stuurprogramma’s achterhaald raken. Ook op uw telefoon ontvangt u van tijd tot tijd meldingen dat u een nieuwe systeemupdate door kunt voeren. En dat is belangrijk, om meerdere redenen.
Systeem bijwerken
Ten 1e houdt u de laptop of pc actueel en stabiel. Hoe minder actueel uw stuurprogramma’s en uw beveiliging zijn, hoe meer tijd en energie de laptop kwijt is om het systeem draaiende te houden. Dat merkt u bijvoorbeeld als uw laptop gaat blazen en meer geluid dan gewoonlijk maakt. Ook voor uw smartphone geldt dat de software constant aan verandering onderhevig is. Het systeem dat u op dit moment gebruikt, kan binnen de kortste keren alweer achterhaald zijn. Daarom is het belangrijk om ook op uw telefoon de automatische updates bij te houden.
Veiligheid op peil houden
Een minstens zo belangrijk aspect is de veiligheid van uw laptop of telefoon. In een eerder artikel benadrukken we al het belang van wachtwoorden en aanvullende beveiligingsmaatregelen. Als u daar onvoldoende aandacht aan besteedt, bent u kwetsbaarder voor cyberaanvallen van internetcriminelen. Dat geldt ook voor de systeem- of beveiligingsupdates op uw laptop en telefoon, zeker als u die al een paar jaar gebruikt. “Wanneer deze updates bekend en gepubliceerd worden, zullen ook kwaadwillenden dit weten”, vertelt Maasakkers aan MAX Vandaag. “Dan kunnen zij gericht zoeken naar alle systemen die de beveiligingsupdate nog niet hebben geïnstalleerd en dus kwetsbaar zijn.”
Maximumaantal updates
Het vervelende is wel dat de meeste apparaten een maximum aan updates hebben. Na een paar jaar kunt u ze niet meer updaten. “Apple heeft bijvoorbeeld gemiddeld 5 jaar lang ondersteuning voor bepaalde toestellen”, noemt Maasakkers als voorbeeld. “Dit is ook in lijn met wat de Europese Commissie eerder in 2022 heeft voorgesteld. Zij stellen dat een apparaat minstens 5 jaar aan beveiligingsupdates zou moeten krijgen om langer gebruik te kunnen maken van een toestel.”
Windows-systemen gaan niet eeuwig mee
Hoe langer u dus dezelfde laptop of telefoon gebruikt, hoe kwetsbaarder deze kan worden. Het is de reden dat laptop- en pc-systemen een uiterste houdbaarheidsdatum hebben. Vanaf 10 januari 2023 verstrekt Windows geen updates meer voor Windows 8.1, waardoor u dat systeem niet meer kunt gebruiken. Het einde van het Windows 10-tijdperk staat ook al op de planning, want de ondersteuning van dit systeem stopt per 14 oktober 2025.
Let ook op slimme apparaten
De overheid erkent het belang van systeem- en beveiligingsupdates en heeft een campagne gelanceerd. Deze gaat wel over de dagelijkse gebruiksvoorwerpen in en rond uw woning, zoals de beveiligingscamera, slimme deurbel, robotstofzuiger of slimme thermostaat. Sommige van die slimme apparaten updaten automatisch, andere moet u handmatig bijwerken. Rijksoverheid raadt aan om hier 2 keer per jaar naar te kijken. Op veiliginternetten.nl kunt u daar meer over lezen.
Stel de updates niet te lang uit
Maar als het om laptops en telefoons gaat, is die 2 keer per jaar te weinig. Windows biedt zelfs elke maand nieuwe updates aan. “Telefoons en laptops hebben over het algemeen vaker beveiligingsupdates. Deze apparaten stellen zelf ook voor om de updates dezelfde dag of nacht automatisch te installeren”, beaamt Maasakkers. “Doe dit ook en stel het niet te lang uit.”
(Bron: Archief, Sanne Maasakkers, Digital Trust Center (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Veiliginternetten.nl. Foto: Shutterstock)