Betalen telefoon

Betalen met uw telefoon: hoe werkt het, is het veilig en waar kan het?

Bent u al gewend aan het betalen met een pinpas, in plaats van contant geld? De pinpas lijkt over een paar jaar zelf achterhaald te zijn, want betalen met de telefoon is inmiddels sterk in opkomst. Hoe werkt het, is het veilig en waar kunt u terecht met de betaalapps op uw smartphone? Wij leggen het uit.

Betalen met uw telefoon: hoe werkt het?

Dit gaat via een app, zoals Apple Pay voor iPhone-gebruikers, Google Pay of de Google Wallet voor Android-gebruikers. De meeste banken ondersteunen deze apps. Maar u kunt ook via de app van uw bank het contactloos betalen activeren. Dit doet u door uw betaalpas aan de app te koppelen. Hoe u dat doet, verschilt per telefoonsysteem en per bank.

Daarnaast dient uw telefoon een ingebouwde NFC-chip te hebben. NFC (Near Field Communication) is het systeem dat contactloze gegevensuitwisseling, zoals betalingen, mogelijk maakt. Bij een betaalautomaat kunt u betalen door uw telefoon op een paar centimeter afstand te houden. Als u grotere bedragen afrekent of meerdere betalingen achter elkaar doet, dient u alsnog een pincode in te voeren. Dit gaat ook via uw telefoon. Meestal ligt de limiet op 25 of 50 euro. Maar u kunt zelf instellen dat u voor de zekerheid altijd een pincode in moet voeren.

Betalen met uw telefoon: is het veilig?

100 procent waterdicht is elektronisch data- en betaalverkeer helaas nooit. Maar het contactloos betalen bestaat al een paar jaar, heeft het klassieke betalen bijna verdrongen en is vrijwel altijd veilig. Als u bijvoorbeeld uw boodschappen afrekent in de supermarkt, is er sprake van een versleutelde betaling. Dat betekent dat alleen u en de ontvanger toegang hebben tot de transactie. Eventuele kwaadwillenden kunnen er dus niet met uw geld vandoor, als het ze überhaupt al lukt om de data in te zien.

En wat als u uw telefoon kwijtraakt? Als deze in de handen van iemand anders valt, is het nog maar zeer de vraag of diegene toegang kan krijgen tot uw betaalapp. U kunt namelijk niet alleen uw telefoon, maar ook de app zelf beveiligen met een pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Die laatste 2 zijn voorbeelden van zogeheten biometrische veiligheidsmaatregelen. Dit zijn moderne en betrouwbare alternatieven voor het klassieke wachtwoord, waarover we in dit artikel meer vertellen. Bovendien kunt u de NFC-functie in uw telefoon desgewenst uitschakelen, via het instellingenmenu. Of u de mogelijkheid tot contactloos betalen kunt uitschakelen, hangt af van welke bank-app u heeft.

Betalen met uw telefoon: waar kunt u dat doen?

Bij vrijwel alle betaalautomaten in de supermarkt en in andere winkels kunt u contactloos betalen, ook met uw telefoon. Dat is het geval als ze voorzien zijn van een speciaal logo, zoals we in een eerder artikel uitleggen. In het openbaar vervoer is het al mogelijk om met uw telefoon in en uit te checken, in plaats van uw ov-chipkaart. MAX vakantieman legt uit hoe dit OVpay-systeem werkt, inclusief automatische betaling achteraf. Tot slot zijn er steeds meer gespecialiseerde parkeerapps op de markt. In dit artikel leest u meer over het betalen van een parkeerplek met uw mobiele telefoon.

(Bron: Algemeen Dagblad, Coolblue, Consumentenbond, PIN.nl, Cofidis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie