Het WK van MAX Vandaag: het Messi-plan van Oranje, Duits advies voor Van Gaal
Publicatiedatum: 9 december 2022
Het Nederlands elftal is na 8 jaar terug op het WK voetbal, onder ongewone omstandigheden. Het controversiële toernooi in Qatar vindt namelijk niet in de zomer, maar in november en december plaats. Voetbalvolgers Robbert en Hein bespreken op deze plek de stand van zaken rondom Oranje. In deze aflevering: een vooruitblik op de kwartfinale tegen het Argentinië van Lionel Messi, al dan niet met verlenging en penalty’s.
Robbert: “Hein, heb je je al een beetje ingelezen over penalty’s? Hoe je ze het best kunt nemen en stoppen?”
Hein: “Ik heb wat wetenschappelijke onderzoeken voorbij zien komen, ja. Beginnen aan de serie, jonge spelers inzetten en de linkerhoek kiezen, dat schijnt de winnende combinatie te zijn. Maar ja, geldt dit ook als je al 120 minuten in de benen hebt, met 30 graden op de thermometer en ruim 1 miljard ogen op je gericht? En zijn Noa Lang, Xavi Simons en Jeremie Frimpong de aangewezen mannen om speciaal voor de strafschoppen in te brengen? Ik houd vast aan het lijstje dat ik een paar columns geleden samen heb gesteld.”
Robbert: “Dat van die jonge spelers heeft Engeland vorig jaar de kop gekost in de EK-finale tegen Italië op Wembley. De werkelijk bijzonder onkundige Engelse coach Gareth Southgate stuurde tieners naar de penaltystip toe. Tja, wát een amateur! Hij heeft het kampioenschap echt weggegeven! Dan nu voor wat betreft de handboeken: er is maar 1 standaardwerk van begin deze eeuw dat elke – ik herhaal: ELKE – speler en trainer zou moeten lezen. En dat is De Strafschop van Gyuri Vergouw. Hij maakt daarin korte metten met de idee dat je strafschoppen niet zou kunnen trainen. Kom op zeg! De beste strafschoppen gaan kneiterhard in de bovenhoek. En daarmee basta! Geen ‘fancy’ huppelpasjes aub. Lees dit boek!”
Hein: “Ik merk dat het een gevoelig onderwerp is, Robbert. Hopelijk hoeft het er niet van te komen tegen Argentinië. Heb je nog steeds vertrouwen in de kwartfinale tegen Messi en co?”
Robbert: “Daar heb je een punt, Hein. Maar ik win toch liever in de reguliere speeltijd. Met een nulletje of 3 of zo. Daar heb ik ook vertrouwen in. Verlengingen op een WK lopen mij net iets te vaak uit op penalty’s. Dat kan een risico zijn. Maar dat hoeft dus niet. Stel dat dat gebeurt, dan ben ik benieuwd hoe professioneel Oranje het in de praktijk aanpakt. Want Louis heeft daar veel tijd ingestoken. De wetenschap zal leidend zijn. Maar 1 ding is zeker: het kan nooit zo absurd slecht gaan als bij Spanje en Japan met hun zielige rollertjes.”
Hein: “Inderdaad altijd gevaarlijk om het op penalty’s aan te laten komen. Zelfs een geweldige ervaren kracht als Busquets kan hard door het ijs zakken op zo’n moment, hebben we gezien. En onze geschiedenis met strafschoppen is niet hoopgevend, zeker niet tegen Argentinië. Als het even kan binnen 90 minuten beslissen dus. Heel veel kansen ga je waarschijnlijk niet krijgen, dus elke kans moet eigenlijk raak zijn, net zoals tegen de Amerikanen.”
Robbert: “De persconferentie van Louis, met ditmaal Memphis als zijn trouwe adjudant, leverde niet zoveel extra informatie op. Behalve het bekende cynische gestook van enkele Nederlandse journalisten, die niks beters te doen hadden, stak ik toch nog wat nieuws op. Wist jij dat de voormalige Duitse international Sebastian Schweinsteiger een zelfbenoemde adviseur is van Louis, die zijn trainer is geweest bij Bayern? De man is dé expert op het gebied ‘hoe versla je Argentinië?’ Heel bijzonder! Sebas doet dat onbezoldigd en omdat Duitsland er nu toch uitligt. Ik reken erop dat onze Duitse vriend de juiste informatie heeft doorgespeeld. Het voelt goed. We gaan ze pakken, die Argentijnen.”
Hein: “Heeft Van Gaal ook laten doorschemeren hoe Oranje Messi af gaat stoppen? Want als dat 90 minuten lang lukt, ben je uiteraard al een heel eind.”
Robbert: “Dat blijft topgeheim. Uiteraard wil hij nooit de tegenstander wijzer maken. Zou ik ook niet doen. Had je Ron ‘Beton’ Vlaar nog gezien bij de NOS, met zijn verhaal over hoe hij Messi uit de wedstrijd speelde in 2014? Hij zei dat dat een teamprestatie was en dat hij nu weer verwacht dat ‘Leo’ steeds zal worden opgevangen bij wie van Oranje er maar in zijn buurt loopt. Zelf denk ik hierbij vooral aan Timbertje.”
Hein: “Mandekking is inderdaad niet meer van deze tijd en Oranje heeft in 2014 bewezen dat je dit prima met vereende krachten kunt aanpakken. Als iemand dit tactisch neer kan zetten, dan is het onze bondscoach wel. Blind weet prima hoe hij positioneel moet verdedigen, Aké en Timber zijn uitstekend in vorm en Marten de Roon mag doen waar hij heel erg goed in is: stofzuigen. Messi kan zijn borst dus natmaken, ook al omdat hij minder Argentijnse kwaliteit om zich heen heeft dan op de vorige toernooien. Di María, zijn belangrijkste adjudant, is niet 100 procent fit. Ik ben dus ook optimistisch gestemd. Al weet je nooit wat voor briljants Messi nu weer uit zijn linker gaat toveren.”
(Foto: ANP)