koelkast-besparen

Uw koelkast uitzetten om te besparen? Dit is waarom u het beter niet kunt doen

Besparen kan op verschillende manieren. Grote, oude apparaten uitzetten kan bijvoorbeeld voordelig zijn voor uw energierekening. Toch is dit in het geval van de koelkast en vriezer niet verstandig om te doen. Het kan namelijk nadelig zijn voor etenswaren en uw gezondheid.  

Verbruik

Grote, oude apparaten zijn vaak echte energieslurpers. Wasdrogers, vaatwasmachines en elektrische kachels, maar ook koelkasten vallen hieronder. Een nieuwe koelkast met ingebouwde vriezer verbruikt rond de 160 kilowattuur per jaar, terwijl een oude zo’n 380 per jaar verbruikt. U kunt dus zeker besparen op het energieverbruik van uw koelkast, maar het is verstandig om dit niet uw gezondheid te laten beïnvloeden. Bijvoorbeeld door de koelkast uit te zetten. Het Voedingscentrum waarschuwt namelijk dat dit voor problemen kan zorgen.

Geleidelijke temperatuurstijging

Het uitschakelen van uw koelkast kan als een makkelijke oplossing gezien worden, maar niets is minder waar. Wanneer u de koelkast uitzet, zal de temperatuur geleidelijk stijgen naar die van uw kamer of keuken. Voor producten zoals frisdrank, boter en sauzen is dit geen probleem. Het is echter wel een probleem voor ‘bederfelijk’ eten. Denk bijvoorbeeld aan vleeswaren en gesneden groenten, of vlees waarvan de houdbaarheidsdatum in aantocht is. Dit soort eten moet volgens het Voedingscentrum namelijk in de koelkast bewaard worden op een temperatuur van 4 graden. Bij deze temperatuur groeien bacteriën en schimmels nauwelijks.

sauzen
Lees ook: Moet u sauzen nu wel of niet in de koelkast bewaren?

Voedselvergiftiging

Als u de koelkast uitzet, stijgt de temperatuur en kunnen er bacteriën en schimmels in uw eten groeien. De kans op voedselvergiftiging is dan een stuk groter. Hierbij horen klachten zoals buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken.

Volgens het RIVM moeten vooral kwetsbare mensen met een verminderde weerstand goed oppassen voor een mogelijke voedselvergiftiging. Dit geldt voor jongere kinderen, maar ook voor ouderen. Deze groepen kunnen er zieker van worden dan mensen met een goede weerstand.

Voedselvergiftiging is te voorkomen door veilig met uw eten om te gaan. Gebruik dus bijvoorbeeld niet hetzelfde mes voor rauw vlees en gaar vlees, zorg ervoor dat u uw kliekjes op de juiste manier opbergt en zet uw koelkast niet uit om energie te besparen.

Veilig besparen

Het uitzetten van de koelkast is dus onverstandig. Maar hoe kunt u dan wel besparen met de koelkast? Wij zetten een aantal tips van het Voedingscentrum op een rij.

Koelkast sluiten

Allereerst bespaart u geld door de koelkastdeuren gelijk te sluiten na gebruik. Zet al uw boodschappen klaar bij de koelkast voordat u het erin plaatst. Zo hoeft de deur niet onnodig lang open te blijven. Open ook niet constant de deur, maar zet het er in 1 keer in. Zo hoeft uw koelkast niet extra hard te werken om de etenswaren die erin staan, koud te houden.

koelkast
Lees ook: Wat is beter, de koelkast even open laten of steeds open en dicht?

Rubbers controleren

Als de koelkast niet goed geïsoleerd is, kan er veel kou verloren gaan. Hierdoor kost het de koelkast extra energie om alles op temperatuur te houden. Controleer daarom de rubbers van uw koelkast en vriezer eens in de zoveel tijd. Een andere tip is om ze regelmatig schoon te maken. Zo blijven de rubbers soepel en sluiten uw koelkastdeuren goed.

Vriezer ontdooien

Wanneer er ijs in de vriezer ontstaat, kan het apparaat minder goed gaan functioneren. Het verbruikt dan ook meer energie dan nodig is. Het kan daarom helpen om uw vriezer een keer te ontdooien. U kunt dit het beste doen wanneer u weinig eten in uw vriezer heeft zitten. Overigens is een goed gevulde vriezer zuiniger in verbruik, dan een vriezer waar nauwelijks iets inzit.

Kliekjes laten afkoelen

Als u uw kliekjes warm in de koelkast zet, moet deze extra hard werken om dit af te koelen. Deze kunt u dus beter erbuiten laten afkoelen. Bevroren producten kunt u overigens ook het beste laten ontdooien in de koelkast. Dan ontdooit het geleidelijk en dat is veiliger en bespaart u energie.

(Bron: Voedingscentrum, Nu.nl, Libelle, Milieucentraal, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Sjaak Brunt says:

    Zet een paar bakjes water buiten als het vriest zodat je klompen ijs maakt en plaats de bakjes dan bovenin de koelkast.
    De koelkast zal dan minder snel aanslaan want de warmte in de koelkast wordt opgenomen door het langzaam smeltende ijs in de kast.