Salderingsregeling voor zonnepanelenbezitters gaat verdwijnen: wat betekent dit?
Publicatiedatum: 20 november 2022
De salderingsregeling voor zonnepanelenbezitters gaat zijn laatste jaren tegemoet. En dat is ook belangrijk nieuws voor degenen die juist geen zonnepanelen hebben. Wij leggen uit wat de salderingsregeling inhoudt en wat er gaat veranderen.
Wat is de salderingsregeling?
De salderingsregeling is voor u van toepassing als u zelf zonne-energie opwekt, door middel van zonnepanelen. De opbrengst hiervan kunt u terugleveren aan het energienet en verrekenen met uw energierekening. Het kan zelfs zijn dat u meer energie opwekt dan u van uw energieleverancier binnenkrijgt. Dan ontvangt u een terugleververgoeding – de tarieven zijn bij elke energiemaatschappij anders – voor het overschot aan energie. Hieraan zijn geen extra kosten of belastingen verbonden. Deze regeling is in het leven geroepen om investeringen in zonnepanelen te stimuleren.
Waarom verdwijnt de salderingsregeling?
Maar is die stimulans nog nodig, nu zonnepanelen zo’n vertrouwd gezicht in het straatbeeld zijn geworden? Volgens critici zijn consumenten zonder zonnepanelen juist de dupe van deze salderingsregeling. “Mensen met zonnepanelen leveren veel elektriciteit aan het net op momenten dat het weinig waard is. En krijgen dat terug op momenten dat het veel waard is. De leveranciers maken daar verlies op”, vertelt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool, aan NPO Radio 1. “Die verliezen worden verdeeld over alle afnemers, dus ook over afnemers die geen zonnepanelen hebben. En op die manier mee moeten betalen.”
Deze salderingsregeling werkt scheve verhoudingen in de hand. Een groot aantal consumenten kan namelijk zelf geen zonnepanelen nemen, omdat ze geen geschikte woning en/of te weinig financiële middelen hebben. Daarnaast komt het stroomnetwerk soms onder druk te staan, doordat er zoveel extra zonne-energie op de markt komt. Dat is in de warme zomer van 2022 bijvoorbeeld het geval geweest. Het hoge aantal zonuren heeft toen voor een record aan opgewekte zonne-energie gezorgd. Tot slot is er een financiële component. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat loopt door de salderingsregeling meer dan 250 miljoen euro aan belastingen mis, laat een woordvoerder weten aan de NOS.
Wanneer verdwijnt de salderingsregeling?
Daarom begint de afbouw van de salderingsregeling in 2025, is de bedoeling van het kabinet. Volgens de 1e prognose is de regeling in 2031 helemaal verdwenen. In de tussenliggende jaren zal de salderingsregeling in afgeslankte vorm blijven bestaan. Waarschijnlijk mag u in 2025 en 2026 nog 64 procent van de geleverde energie salderen, mits u zelf zonnepanelen heeft natuurlijk. Daarna wordt het percentage zonne-energie dat u kunt gebruiken om weg te strepen, steeds kleiner. In 2027 ligt dat op 55 procent, daarna gaat het via 46 (2028), 37 (2029), 28 (2030) naar 0 procent in 2031.
Hoe gaat het verder als de salderingsregeling helemaal is verdwenen?
Maar deze plannen zijn dus nog niet definitief. Of er een andere regeling in plaats van de salderingsregeling komt, is nog even de vraag. In december 2022 moet er meer duidelijkheid komen over het wetsvoorstel van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). En hoe aantrekkelijk het is om na 2025 nog te investeren in zonnepanelen, zal tegen die tijd pas blijken. De energieprijzen veranderen namelijk om het uur en het is niet te voorspellen hoe hoog die over een aantal jaren zullen zijn.
Maar als u zelf zonnepanelen heeft, kan het natuurlijk geen kwaad om bewuster met uw zonne-energie om te gaan. Als de salderingsregeling eenmaal naar de achtergrond verdwijnt, kunt u uw stroomverbruik afstemmen op de momenten dat u daadwerkelijk elektriciteit opwekt. Zet u de vaatwasser aan op het moment dat de zon schijnt? Dan kunt u daarvoor uw eigen stroom gebruiken.
(Bron: Milieu Centraal, ACM ConsuWijzer, NPO Radio 1, NOS, Kemkens. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het klopt natuurlijk van geen kanten. Nu de feiten. Energieleveranciers maken woekerwinsten, dus dit kunnen ze wel aan. Het elektriciteitsnet wordt niet minder overbelast als de salderingsregeling verdwijnt. Iedereen kan zonnepanelen leggen of meedoen met een collectief. Meebetalen met andermans voordeel geldt voor alle subsidies, bijvoorbeeld op de EV. De salderingsregeling kost de overheid in vergelijking met andere groene subsidies bijna niets.
De afschaffing van de salderingsregeling is voorzien van non-argumenten. Erger is dat het onze lasten sterk verhoogt in tijden van hoge inflatie, en dat het nog ongunstiger is om een warmtepomp aan te schaffen. Dan ben je een dief van je eigen portemonnee.
Helemaal met je eens. Ik snap ook niet dat er vanuit de media klakkeloos wordt geluisterd naar energiemaatschappijen en er zelf 0 onderzoek wordt verricht of dit wel klopt.
Al gelijk zijn er meerdere tegenstrijdigheden afgelopen zomer heb ik namelijk niks gehoord van dat we teveel stroom op wekte. Sterker nog afgelopen zomer was voornamelijk in het nieuws dat we de airco minder koud moesten zetten om stroom te sparen. Waarom? Het is toch mijn eigen stroom? Als ik het terug lever lopen de energie maatschappijen ook te zeuren… Daarnaast gaan we steeds minder zien dat er een overschot is. Er zijn steeds meer warmtepompen, elektrische autos en aircos dus naar mijn mening is het terugleveren helemaal geen issue meer. Het echte probleem wat er nu speelt is dat mensen geen gas meer verbruiken en dat energiebedrijven en netbeheerders hier een grote hoeveelheid inkomsten op mislopen. Iets wat ze overigens aan zichzelf te danken hebben door de prijzen zo op te voeren. Vervolgens komen ze ook nog met het excuus dat mensen die geen zonnepanelen de dupe zijn van mensen met panelen omdat daardoor de prijs zo hoog is. Dit is natuurlijk gewoon zieltjes winnen en proberen een bepaalde afgunst te creëren tegen zonnepanelen. Want ze verkopen natuurlijk liever stroom a 1,5 euro per kWh dan dat mensen het zelf opwekken.
Het zijn gewoon gore criminelen.
En dan nog is er het feit dat we straks in vastrecht gaan betalen aan de hand van 15 min piekbelasting. Dit houdt in dat wanneer je 15 min lang per maand boven de 5000 watt verbruik komt je meer gaat betalen aan vastrecht dan nu. En met de elektrificatie die gaande is wordt het steeds lastiger om hier onder te blijven.
Ze naaien je aan alle kanten als je niet slim bent. Ik ben al 3 jaar bezig met een smarthome die bijna klaar is om op al deze trucjes van de maatschappijen te kunnen reageren. Mij foppen ze niet… Maar een hele hoop mensen wel. En door sites als deze die alleen maar bezig zijn met klakkeloos nieuws overnemen worden mensen gehersenspoeld in het geloven van deze onzin.
Wat is nu eerlijk? Laten we deze regeling nu eens vergelijken met het krijgen/willen van kinderen.
Er zijn mensen die beslist geen kinderen willen er zijn er die dit dol graag willen maar niet kunnen medische/financiël en mensen die ze krijgen. Nu is er de regeling kinderbijslag? Deze wordt toch ook betaald uit de gezamenlijke POT! hoe eerlijk is dat voor de mensen die geen kinderen hebben? Dan nog het volgende hoelang hebben de energie BOEREN al zien aankomen dat er uiteindelijk een overschot aan stroom aan zit te komen? Nu wil men ook dat probleem weer op de burger verhalen terwijl in mijn ogen de inmiddels uitgegroeide groep en nog steeds groeiende???? Groep energie BOEREN dit voor hun rekening moeten nemen. NEEEE nu is de burger weer de klos en moeten die maar weer aan de accu en tijd kloken omdat het niet EERLIJK! zou zijn.
Conclusie lekker houden zoals het is.
Helemaal mee eens en waarom praten ze zo niet over elektrische auto’s die kosten onze schatkist echt een vermogen per jaar
Dit riekt weer naar Discriminatie en pure Oplichting door de Energie leveranciers.
Ik denk dat ik van de winst van dit jaar, maar in eigen opslag ga investeren, dan weet ik tenminste zeker waar mijn geld straks blijft, in plaats van deze Maffiosie’s te spekken, want de Aandeelhouders worden hier nóg beter van dan wij.
De reden is een drogreden Als er meer zonne en windenergie geleverd wordt dan nodig, dan laat men centrales en of windparken en zonnepaneel parken afschakelen en betaald men de bedrijven voor de niet geleverde stroom. Dat kostenplaatje is groter dan de salderings regeling.
Als men de salderings regeling stopt, zou ook de betaling aan die bedrijven moeten stoppen.
Lijkt mij een een kwestie van rechts gelijkheid.
1000 % mee eens.
Het is altijd Jan met de Pet die overal voor op moet draaien, en de groot verbruikers betalen niets, tot minimaal en betalen ook nog eens nergens Belasting over, dat moge wij weer doen
Elektriciteit ontvangen van een leverancier gaat met grote verliezen aan vermogen, kost miljoenen die wij als consument betalen. Dus dan is het toch mooi als de consument deels zijn eigen energie opwekt ? Is dus veel efficienter en energie besparend. En waarom die regeling opheffen ? Simpel, de energiemaatschappijen leggen zonneparken aan en willen geen concurrentie van hun eigen klanten, dus consument demotiveren om zonnepanelen aan te schaffen zodat de maatschappijen lekker kunnen verdienen aan een niet zo efficient systeem. En dan te weten dat iedere Nederlander is verteld om zuinig en efficient met energie om te gaan.
Zonneweiden zijn inderdaad lelijk. Op daken zijn heel veel mooie alternatieven:
youtu.be/uWcGRYT-aeE
facebook.com/groups/1230094937830273
Precies dat !
Zonneweiden zijn plekken waar ook Woningbouw mogelijk kan worden gemaakt, en dan zet je de woningen zo zodat ze meer het dak op de zijkant staan, en leg je de huizen meteen vol met zonnepanelen, Win Win situatie lijkt mij zo, meteen een flinke Zonneboiler en een Centraalverwarmingssysteem op Zonne-energie aanleggen, en de Sociale Huurwoningen zijn klaar voor gebruik
Grote onzin om het af te schaffen. Ze schaffen het af omdat overheid zijn verdienmodel onder druk komt te staan. De energieprijs gaat vooral omhoog doordat de winst van de energiemaatschappijen wordt verhoogd. De energiemarkt is allang geen vrije markt meer, een paar grote energiemaatschappijen bepalen gezamenlijk de prijs. De kleine energiemaatschappijen schikken zich in dit goede verdienmodel. In mijn ogen moeten we dit soort primaire behoeften in eigen hand nemen. Zet de Noordzee vol windmolens, leg daartussen ook zonnepanelen, maak als overheid waterstof voor de consument en gebruik huidige gasleidingen voor transport.
Geef onze schaarse ruimte op Noordzee niet weg aan internationale bedrijven. Als er schaarste is moeten wij op de knieën aan de andere kant van de wereld tegen woekerprijzen. Het gas hebben we weggegeven, zorg dat je als Nederland grip houdt op je eigen waterstof.
Ga energieintensieve en vervuilende bedrijven verplaatsen naar zonnige oorden waar veel waterstof kan worden geproduceerd. Goed voor werkgelegenheid in zuidelijke landen.
Waarom niet gewoon op aardgas blijven fungeren voor huishoudens. Aardgas is tenslotte voor het merendeel waterstof, immers elk deeltje aardgas bevat 4 deeltjes waterstof en maar een deeltje koolstof. Dan kun je het gasnet blijven gebruiken zonder veranderingen en hoeft niemand een nieuwe kachel te kopen. Er zal wel een CO2 opruimsysteem moeten komen, want we zullen de gemaakte CO2 bij verbranding van gas wel moeten opruimen. Die systemen zijn al heeeel lang bekend en zijn ongeveer net zo efficient als de huidige zonnepanelen, nml 20 %. Vatbaar voor verbetering dus.
Uiteraard zijn er ook nuances aan te brengen op dit soort reacties. Maar dat de overheid ons laat zwemmen tegen de stroom in en buitengewoon voorkomend reageert naar de energiemaatschappijen is wel waar. Van echte stimulering van alternatieve energie is geen sprake. De maatschappijen hebben voorrang bij het maken van grote zonne- en windenergie parken en kunnen ruimhartig vele miljoenen subsidie hierop tegemoet zien. De hele basis van de energievoorziening is fout en onze overheid zit erbij en kijkt ernaar. Van een visie op de toekomst waarop geanticipeerd kan worden is geen sprake. Het overkomt ons allemaal en daarvan zijn vooral de burgers de dupe.
In ieder geval een visie. Iets wat ik tot nu toe binnen Europa én binnen onze regering mis.
Ik citeer:
“Waarom verdwijnt de salderingsregeling?
Maar is die stimulans nog nodig, nu zonnepanelen zo’n vertrouwd gezicht in het straatbeeld zijn geworden? Volgens critici zijn consumenten zonder zonnepanelen juist de dupe van deze salderingsregeling. “Mensen met zonnepanelen leveren veel elektriciteit aan het net op momenten dat het weinig waard is. En krijgen dat terug op momenten dat het veel waard is.”
Dit klopt dus niet, aangezien zonnepaneelbezitters -dankzij de slimme meter- goedkoop terugleveren (0,10 euro per kwh), en vervolgens weer duur afnemen ( 0,80 euro per kwh)
Dus de energieleveancier koopt mijn teruglevering goedkoop op, en verkoopt het vervolgens een stuk duurder.
Wij zijn een dom volk geworden.
Wij accepteren gewoon wat er in den haag gezegd wordt.
Ook Wij zelf geloven alles wat op internet staat.
Wij hebben geen zelf kennis meer.
Er zit nog niet een persoon op een stoel in den haag waar hij zelf verstand van heeft.
Die zeggen wat ze ingefluisterd krijgen.
En Wij kudde volk lopen er achter aan.
Alles zullen ze van de werkende man of vrouw afnemen.
Het is alweer het bekende ‘oude liedje ‘ bij zowel de Overheid als nu ook inmiddels de Energiemaatschappijen, die zich nu benadeeld voelen in hun toch al torenhoge winsten. Deze Energiemaatschappijen kunnen zich inmiddels aansluiten in het rijtje ‘ gelegaliseerde burgerbedrog trucs ‘ zoals banken, pensioenfondsen , en verzekeringsmaatschappijen, waarbij de Overheid overigens de grootste prijsopdrijvende factor van is.
Goed gezien top
Ik ben benieuwd of er ook aan gedacht word aan mensen met elektrische vloerverwarming
Die gebruiken zomers bijna niets en juist in de winter wel
Hoe gaan ze dat oplossen
En wat te denken van de warmtepompen die zo gepromoot worden?
Heeft iemand al een goed alternatief gehoord voor het gebruik van gas?
Het merendeel van de reacties hier gaat voorbij aan het feit dat elektriciteit in de zomer opgewekt niet bewaard kan worden tot de winter. Dus zonnepaneelhouders wekken stroom op in de zomer, wanneer hun vraag relatief laag is. Immers de verwarming is dan niet nodig. Ze vragen echter veel stroom in de winter wanneer verwarming wel nodig is. Dan wekken hun zonnepanelen jammer genoeg hoegenaamd niets op. Omdat de door hen in de zomer opgewekte stroom al lang gebruikt is, die kon immers niet bewaard worden, krijgen ze in de winter dus stroom van het energiebedrijf. Die stroom is duur. Eigenlijk zouden de paneelhouders dus voor lage prijs moeten leveren en voor hoge prijs kopen. Alleen op grond van de saldering van hoeveelheid (niet prijs) is er dan een voordell voor de paneelhouders. Dat voordeel is echter tegelijkertijd het nadeel voor de niet paneelhouders. De zon in het elektriciteitsbedrijf gaat nu eenmaal niet voor niets op. Zolang de energiemarkt een markt is blijft het helaas zo. Het zou veel beter zijn als de in de winter opgeslagen elektriciteit opgeslagen kon worden, of als de elektra opgewekt werd wanner die nodig is, nml in de winter.
U vergeet kennelijk dat de energie maatschappijen zomer de terug geleverde stroom gewoon verkopen tegen de normale markt prijs en het vaak inkopen voor een bodemprijs
En U gaat voorbij aan het feit dat in stroomkringen vaak gesproken over de weg van de minste weerstand. In het geval van een parallelschakeling verdeelt de elektrische stroom zich over de weerstanden om de kleinste totale weerstand te bekomen. ‘De weg’ is in dit geval dus een verdeling over meerdere wegen. Als er bijvoorbeeld sprake is van een grote en een kleine weerstand, zal de stroomsterkte door de grote weerstand kleiner zijn dan die door de kleine weerstand.
Als ik dus zonnepanelen heb die meer stroom leveren dan ik nodig heb, gaat de rest naar de buurman zonder panelen die zijn airco aan heeft staan, de weg van de minste weerstand, en die daar dus zijn hoge tarief voor betaald. Dus ik krijg een dubbeltje van de energie leverancier terwijl de buurman betaald vervolgens wat er in zijn contract staat.
Ook hernieuwbare stroom is een produkt. Een zeer bederfelijk produkt, omdat het direct gebruikt moet worden. Maar een produkt waarvoor geen gebruik, geen afzet is, is afval. En voor onze “afval” stroom, moet een andere stroomproducent zijn stroomproductie verminderen of zelfs stopzetten, terwijl we wel van diezelfde stroom producent verwachten dat hij ons stroom levert wanneer wij stroom van hem willen hebben. Dus wij willen voor onze afval ook nog betaald worden, terwijl de grote stroomproducent z’n productie moet terugdraaien of zelfs stopzetten. Saldering ontwricht de markt en de marktwerking. Saldering zou zelfs eerder dan 2031 naar 0% teruggedraaid moeten worden. Dat wordt sowieso effe wennen. En de teruglever-vergoeding? Die wordt in een gezonde marktsituatie ook tot nul teruggedraaid worden. Voor onze afval en afvalverwerking moeten we uiteindelijk ook gaan betalen! Van dat snelst bederfelijke product zonnestroom moet je eigenlijk niet meer willen produceren dan je gelijk zelf kunt “consumeren”. En het “vervoer” van stroom naar een markt ver weg waar de zon geen “aanbod” levert lukt ons ook al niet. Wen maar aan de gedachte. Voor de afvalverwerking van onze stroom die niemand kan gebruiken moeten we gaan betalen en krijgen we toekomstig geen vergoeding meer voor. Groen verwelkt snel.
Wat is nu eerlijk? Laten we deze regeling nu eens vergelijken met het krijgen/willen van kinderen.
Er zijn mensen die beslist geen kinderen willen er zijn er die dit dol graag willen maar niet kunnen medische/financiël en mensen die ze krijgen. Nu is er de regeling kinderbijslag? Deze wordt toch ook betaald uit de gezamenlijke POT! hoe eerlijk is dat voor de mensen die geen kinderen hebben? Dan nog het volgende hoelang hebben de energie BOEREN al zien aankomen dat er uiteindelijk een overschot aan stroom aan zit te komen? Nu wil men ook dat probleem weer op de burger verhalen terwijl in mijn ogen de inmiddels uitgegroeide groep en nog steeds groeiende???? Groep energie BOEREN dit voor hun rekening moeten nemen. NEEEE nu is de burger weer de klos en moeten die maar weer aan de accu en tijd kloken omdat het niet EERLIJK! zou zijn.
Conclusie lekker houden zoals het is.
Ik begrijp best dat iedereen naar zijn eigen straatje praat maar kom met betere argumenten. Als ik bij de bakker kom en ineens een euro meer moet betalen per brood dan wat op het prijskaartje staat, en ik vraag waarom, en de bakker zegt: ” tja meneer, ik geef alle vaste klanten hier juist korting op het brood maar dat moet wel betaald worden en u bent geen vaste klant dus Ja…” en het argument van de kinderbijslag is ook altijd weer aanwezig. De kinderbijslag is om te zorgen dat er iemand is om je luier te verschonen en je rolstoel voor te duwen als je oud bent. Het is een investering voor jezelf. En dat geldt voor iedereen. Saldering is niet voor iedereen. Betere argumenten graag.
Onder andere om deze reden is NVVPZ (Nederlandse Vereniging Van Particuliere Zonnepaneelhouders) binnen Facebook opgericht.
(Nu bijna 1000 volgers)
Doel is vooral de belangen van de particuliere zonnepaneelhouders behartigen. Zonder kosten voor de leden, maar precies het tegenovergestelde:
Een reële prijs voor terug geleverde stroom bewerkstelligen zou bijvoorbeeld een hoofdtaak kunnen zijn.
Hoe meer mensen lid van deze vereniging zijn, hoe sterker we staan.
Heel veel stroom wordt opgewekt door zonne energie.
energieopwek.nl/
Een substantieel deel door eigenaren van particuliere zonnepanelen!
Als bijvoorbeeld alle eigenaren van particuliere zonnepanelen op een zonnige dag allemaal op het zelfde moment de stroomtoevoer zouden staken voor bijvoorbeeld een half uur, eenvoudig door een schakelaar even om te zetten, dan zou dat best veel impact hebben. En dan maak je een sterk punt.
Dan kan je pas echt iets afdwingen.
Maar uitwisselen van ervaringen en kennis zou hierbij ook mogelijk moeten zijn.
De spelregels:
Alleen op een nette manier zonder mensen of bedrijven te kwetsen.
Schelden of beledigen is dus gewoon niet toegestaan.
Te vinden: facebook.com/groups/1230094937830273
Mss een vreemde vraag, maar wie krijgt na beëindiging van de salderingsregeling de overtollige electriciteit?
Ik kan niet opslaan en alles verbruiken ook niet. Dus, alles gratis naar de energie bedrijven?
NVVPZ wil een eerlijke vergoeding of salderen handhaven!
Laat deze regering, of Europa maar eens uitleggen hoe ze de opwarming van de aarde willen tegengaan, zonder gebruik van fossiele brandstoffen.
Tot nu toe lijkt zonne energie en windenergie naast waterkrachtcentrales de meest schone manier om energie op te wekken.
Als ze willen dat Nederlanders / Europeanen zonnepanelen op hun dak blijven leggen, die overigens nu al samen heel veel stroom opwekken, dan moeten ze dat vooral blijven stimuleren! Zonnepanelen op daken, of op parkeerplaatsen zijn daarbij idealer dan zonnepanelen in een wei.
facebook.com/groups/1230094937830273
Als je deze webpagina bekijkt dan zijn er veel argumenten om niet akkoord te gaan met het opheffen van de salderingsregeling. Terwijl in Den Haag uiteraard de coalitie voor zal stemmen, wederom zullen de leden van de Tweede Kamer niet hun eigen verantwoordelijkheid nemen en als stemvee ja knikken.
Het grote geld van de Energiemaatschappijen regeert hier weer ons land en de kleine man is weer de dupe. Zij betalen nu al veel geld voor de gratis stroom dat als overschot van de zonnepanelen door diezelfde maatschappijen aan hen geleverd en in rekening gebracht wordt.
De energiemaatschappijen hebben zitten slapen in de periode dat het aantrekkelijk was om zonnepanelen te plaatsen, in die periode hebben zij wel torenhoge resultaten geboekt en weggesluisd naar de aandeelhouders, en die laatste willen alleen maar rijker worden over de ruggen van de kleine man. Laat die maar betalen.
Wat is het toch jammer dat de Nutsbedrijven geprivatiseerd zijn, het gaat alleen maar om het grote geld en niet om het belang van de bevolking.
Helemaal eens!!!
Peter wij hebben dezelfde mening, lees mijn reactie.
Wat een onzin. Ik krijg voor mijn zonne-energie maar 5 eurocent terug wat ik over heb en Essent verkoopt het weer voor de volle prijs. Ze verdienen er alleen maar aan. Dit een vorm van stelen.
In de komende jaren zullen er minder investeringen zijn met nieuwe zonnepanelen bij de consument daardoor.
Hoe nu verder? Eigen energie gaan opslaan?
Waarschijnlijk zullen de accu’s goedkoper worden. Maar dat is niet de ideale oplossing.
Als ze de salderingsregeling afschaffen, en er geen goede regeling tegenover zetten, dan zal de natuurlijk reactie zijn: Gewoon zoveel mogelijk eigen stroom opmaken.
Op een zomerse dag gewoon de airco aanzetten, naast de wasmachine en de afwasmachine.
Een airco aanschaffen in deze tijd als alternatieve warmtepomp is sowieso aan te raden zolang de salderingsregeling actief is.
Deze kan dan gewoon aangezet worden als verwarming waardoor je gas uitspaart. Werkt prima!
facebook.com/groups/1230094937830273
Dat is de oplossing, lees mijn reactie.
Zie onderstaande reacties, Alles wat ik meer schijf zou herhaling van feiten zijn.
Heb het meermalen geopperd op Twitter en vindt het vreemd dat er geen reactie volgt. Iedereen weet dat het lichtnet geen accu is. Dat de stroom die geleverd wordt gelijk wordt gehouden aan het verbruik, als aan deze voorwaarden niet voldaan wordt vernield de stroom o.a. de kabels. Het zou verstandiger zijn als de zonnepanelen niet alleen op daken maar ook langs de buitengevels, trouwens overal waar ruimte dit toelaat windturbines plaatsen. De irritante geluiden van deze windturbines zijn op te heffen met anti geluid. Het komt te vaak voor dat er veel wind staat en de windturbines niet draaien, evenals de levering aan energiebedrijven van de teveel opgewekte energie van zonnepanelen, deze wordt automatisch uitgeschakeld. Terwijl deze groene energie (waterkracht of over 5-10 jaar microwave vanuit de ruimte met zonnepanelen) eenvoudig (altijd) als H2 kan worden opgeslagen. Waterstof wordt in Engeland (was te zien op Click (BBC)) al gebruikt, voor bus en de trein. Met behulp van de brandstofcel en accu is kan elk voertuig net zo, dan wel sneller met H2 worden vol getankt. Op waterstof kun je ook koken en begrijp niet waarom men zo dom is, om de woningen die nu gebouwd worden geen gasleiding meer hebben. De aardgasleiding is na (oude) aanpassing ook geschikt voor H2. Energiebedrijven (fossiele brandstoffen) zijn verleden tijd, vergelijkbaar met ’n 78 rpm. plaat. De groene energie die wordt opgewekt en onderhoud, zijn particulier of op lokaal schaalniveau. Dan is levering zonder winst (NUTSVOORZIENINGEN) weer mogelijk. Wat wordt er tegenwoordig ’n onzin verkondigd op scholen, of vloeit dit narcistische gedrag voort uit gegraai door egoïsme. Niet binnen 10 jaar maar nu de transitie uitvoeren (habitat verdwijnt). De verwachte recessiie wordt veroorzaakt door het slimme?!! idee van het paarse kabinet. De markteconomie toepassen op de eerste levensbehoeften is vragen om problemen.
Als met water op dezelfde wijze wordt gehandeld kost deze straks €100,– per liter.
Een democratie werkt alleen als de leiding, moraal en verstand van zaken heeft.
Deze reactie komt overeen met het SP standpunt; liberalisatie van voorzieningen heeft maar op een paar onderwerpen gewerkt: Telefonie en internet. Alle andere eerste levensbehoeftige liberalisatie heeft alles alleen maar duurder gemaakt.
Voorbeelden Zorg, Nederlandse spoorwegen, post en de energiemarkt.
facebook.com/groups/1230094937830273
Probleem zit hem niet bij de energie Maatschappij maar bij de overheid. Die mist over de opgewekte zonnestroom zijn energie heffing en btw en dat is meer dan 50 % van je energie nota. . Dan praat je over een verlies van inkomsten van vele miljoenen en die wilt de overheid terug .. De overheid is een onbetrouwbare partner ..
Laten die energie maatschappijen eerst maar eens flink van hun buitensporige winsten inleveren, want de kostprijs (= hun inkoop) is echt niet zoveel hoger geworden, want ze werken allemaal met héle lange termijn contracten.
Dus mensen, laat je niets wijs maken!
Alleen Vattenfall al heeft zo’n slordige € 600 miljoen over gemaakt naar hun hoofdkantoor in Zweden! voor de aandeelhouders en de directie op het pluche om nog grotere bonussen op te kunnen strijken en dat allemaal over de ruggen van de maar steeds meer betalende klanten. Laten ze dat geld ten goede laten komen aan hun klanten.
Dus regering, NU ingrijpen en niet lui achterover liggen, maar AKTIE!!
In januari veranderde ik van energiemaatschappij. Bij Greenchoice kreeg ik het geldende energietarief bij saldering. Ik koos Vattefall omdat die maandelijks veel goedkoper bleek te zijn . Het was een zware tegenvaller dat die tot september maar 7 cent per kwu saldeerden, vanaf september 17 cent. Ze hadden een goedkope kleinleverancier aan mij. Kan er niet een prijsafspraak komen. 68 % nou dat is voor mij dan een fortuin!
Het is allemaal de grootste onzin. Wij als zonnepanelen bezitters leveren stroom voor een habbekrats met name op de dag waneer de industrie juist dan energie nodig heeft.
Vervolgens, als ik lever komt het meeste terecht bij de buren, dus hoezo het net belasten.
We worden opgelicht met deze onzin dat wij het net belasten.
En de energiemaatschappij lacht zich stuk omdat (al eerder aangehaald) ik voor een habbekrats lever maar ze rekenen wel het volle pond wat ik de buren levert.
Onze insteek:
Zoveel mogelijk stroom opmaken aan gasbesparende middelen. In ons geval een airco dei verwarmd in plaats van de cv ketel aanzetten.
facebook.com/groups/1230094937830273
Helemaal eens!
De Nederlandse vereniging van particuliere zonnepaneelhouders (NVVPZ) facebook.com/groups/1230094937830273
Wil in ieder geval de Nederlandse zonnepaneelhouders verenigen. Samen sta je tenslotte veel sterker!