AOW-leeftijd

AOW-leeftijd in 2028 naar 67 jaar en 3 maanden: waar komt dat door?

De AOW-leeftijd gaat met 3 maanden omhoog, blijkt uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vanaf 2028 is de pensioengerechtigde leeftijd niet 67 jaar en 0 maanden, maar 67 jaar en 3 maanden. Dat heeft te maken met de gestegen leeftijdsverwachting. Wij leggen uit wat hier de gedachte achter is.

Wat is de historische ontwikkeling van de AOW-leeftijd?

De Algemene Ouderdomswet (AOW) bestaat al sinds 1956. Deze is bedoeld voor de pensioenvoorziening na uw werkzame leeftijd. De AOW-leeftijd heeft decennialang op 65 gelegen, maar in 2012 is er een nieuwe wet gekomen. Sindsdien stijgt de AOW-leeftijd stapsgewijs, mede aan de hand van de gemiddelde leeftijdsverwachting in Nederland. Door de wet Temporisering Verhoging AOW-leeftijd, afkomstig uit 2019, gaat die stijging wel iets minder snel dan aanvankelijk voorzien.

Wat zijn de vooruitzichten tot aan 2027?

Desondanks wordt 67 in 2024 al de nieuwe AOW-leeftijd. Dat blijft zo tot 2027, daarna komen er in 2028 waarschijnlijk 3 maanden bovenop. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt altijd 5 jaar vooruit en heeft de Tweede Kamer inmiddels geïnformeerd over de AOW-leeftijd in 2028. Deze AOW-leeftijd hangt wettelijk gezien samen met het jaarlijkse CBS-onderzoek naar levensverwachting.

Waarom komen er 3 maanden bovenop de AOW-leeftijd in 2028?

Dat we steeds langer doorwerken, heeft dus vooral te maken met onze gestegen leeftijdsverwachting. In 1950 hebben 65-jarigen gemiddeld nog een jaar of 14 jaar voor de boeg. Maar sinds 2014 schommelt deze levensverwachting voor 65-jarigen al rond de 20 jaar. Zowel mannen als vrouwen worden gemiddeld ouder dan 80. Omdat de levensverwachting al zo lang structureel hoger ligt, stijgt de AOW-leeftijd ook stapsgewijs.

Elles de Bruin Podcast Zestig
Lees ook: Elles de Bruin over podcast Zestig: “Vrouwen meenemen naar volgende mijlpaal”

Heeft de coronapandemie invloed gehad op de levensverwachting?

Na de coronapandemie van 2020 en 2021 is de leeftijdsverwachting weliswaar afgenomen. Maar volgens het CBS is dit slechts een tijdelijke trend. De coronajaren hebben dus geen invloed op de prognoses voor 2028 en de daaraan gekoppelde AOW-leeftijd. ‘Na vorige perioden met hoge sterfte, zoals de Spaanse griep en de Tweede Wereldoorlog, was de levensverwachting snel weer terug op het oude niveau’, verklaart het bureau, met 2 historische voorbeelden. De lichting 1961 weet dus waar het aan toe is in 2028.

Ook veranderingen in aanvullend pensioenstelsel

En over pensioenen gesproken: ook rond het opbouwen van aanvullend pensioen zijn veranderingen gaande, veel grotere zelfs. De Tweede Kamer staat op het punt om voor een nieuwe, grootschalige pensioenwet te stemmen. In dit artikel leest u er meer over. Daarnaast legt politiek commentator Kees Boonman in Tijd voor MAX kort de belangrijkste veranderingen uit.

(Bron: Archief, Centraal Bureau voor de Statistiek, Rijksoverheid, De Volkskrant. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Proefkonijn says:

    Mijn oom ging met 57 jaar met de VUT. Hij had geen zware baan, maar het kon toen kennelijk. Ik ben uit 1961 en heb al diverse kwaaltjes, ben vergeetachtig maar moet nog 6 jaar in een zware baan doorploeteren.

    Ossie says:

    Wat ik niet begrijp is dat Nederland het beste pensioenbestel zou hebben. Maar neem landen als Frankrijk en Griekenland waar ze op een veel jongere leeftijd al met pensioen kunnen gaan. Dan hebben wij toch niet zo’n best pensioen bestel toch?Waarom kunnen die landen dat wel betalen?