Zo bevrijdt u uzelf als uw auto te water raakt
Publicatiedatum: 29 oktober 2022
Het is helaas geen zeldzaam verschijnsel, jaarlijks raken maar liefst 600 auto’s te water. Daarbij komen gemiddeld 50 mensen om het leven. Het grootste deel daarvan overlijdt door verdrinking en dus niet door het ongeluk zelf. Des te belangrijker om te weten hoe u uzelf uit de auto bevrijdt, als het u overkomt.
Meteen na de crash: zorg dat u gezien wordt
Om welke reden dan ook van de weg af raken en in het water terecht komen is een zeer angstige ervaring. Probeer toch zo rustig mogelijk te blijven, daarmee maakt u uw kans op overleven het grootst. Vervolgens is het zaak om de verlichting in te schakelen, als dat niet al het geval is. Hiermee zorgt u ervoor dat u zelf beter zicht heeft en dat u van buitenaf beter gezien wordt. Laat daarom de sleutels in het contact en doe ook de binnenverlichting aan. Zo kunnen omstanders en hulpdiensten u beter vinden. Druk, indien aanwezig, op de e-Call-knop om hulpdiensten te waarschuwen.
Uit de gordel
Nu is het zaak om u van uw gordel te bevrijden. Maak altijd eerst uzelf los en daarna pas eventuele anderen in de auto. Soms lukt het niet om uw riem af te doen, omdat die teveel is aangespannen. Soms lukt het dan alsnog, door u in uw stoel te drukken en de riem wat te laten vieren. Snijd de gordel als dit ook niet lukt anders door met het mesje van een veiligheidshamer. In de meeste nieuwe auto’s worden de veiligheidshamers tegenwoordig meegeleverd, maar plaats er anders zelf 1 of meerdere in uw auto. Op een plek waar u en eventuele medepassagiers er goed bij kunnen, zoals bijvoorbeeld aan de binnenzijde van het dak. In geval van nood is er namelijk geen tijd te verliezen en dan wilt u niet dat u de hamer 1 voor 1 moet doorgeven. Kies eventueel voor exemplaren met een springveer. Daarmee is er minder kracht nodig om het raam te verbrijzelen.
Via het raam ontsnappen heeft de voorkeur
Het kan aanlokkelijk lijken om een deur te openen en daar doorheen te ontsnappen. Op die manier komt er echter heel snel, heel veel water naar binnen en daardoor kan de auto kantelen. Bovendien lukt het niet altijd meteen om de deur te openen en dan moet u wachten tot de auto grotendeels onder water is. Op dat moment neemt de druk op de deur namelijk pas af. Het is daarom beter om door een raam te ontsnappen. Lukt het niet om het raam te openen, doordat het is geblokkeerd of wanneer de techniek van een elektrisch raam weigert, sla het dan in met de veiligheidshamer. Door de hoeken in te slaan, verbrijzeld het makkelijker. Als u de noodhamer niet direct kunt vinden, gebruik dan de metalen pinnen van de hoofsteun.
Weg bij de auto
Zet u niet met uw voeten af tegen het dashboard wanneer uw auto airbags heeft. Die kunnen dan uitklappen als dat niet al door de klap van het ongeluk gebeurd is. Wanneer u eenmaal uit de auto bent, kunt u uzelf het beste van de auto wegduwen, met uw gezicht naar de auto toe gericht. Hiermee voorkomt u dat u uzelf verwondt met eventuele scherpe onderdelen van het voertuig. Als u op voldoende afstand bent, dan kunt u zich omdraaien en wegzwemmen.
Cursus auto te water
Wilt u zich nog beter voorbereiden op een situatie waarbij u te water raakt, dan kunt u ervoor kiezen om een cursus te doen. Die zijn er afhankelijk van het bedrijf en de omvang van de cursus vanaf 45 euro per persoon. De cursussen worden naast binnenzwembaden ook wel gegeven in buitenzwembaden of buitenwater, zoals een meer. U leert tijdens zo’n cursus hoe u zich moet bevrijden. Hoewel warm en helder water, in het geval van een binnenbad, natuurlijk niet te vergelijken is met de werkelijke situatie, maakt het goed duidelijk wat in geval van nood de te nemen stappen zijn.
Wat te doen als u ziet dat een auto te water raakt ?
Wanneer u er getuige van bent dat een auto te water raakt, bel dan eerst 112, voor u een reddingspoging onderneemt. Op die manier zijn er hopelijk snel hulpdiensten ter plaatse. Ga vervolgens alleen het water in, in het geval u een goede zwemmer bent. En probeer de inzittenden dan via een raamopening te bevrijden. Neem zo mogelijk uw eigen veiligheidshamer mee als u met de auto bent.
(Bron: VVN.nl, Nu.nl, AD, Stichting auto te water, hulpbijautotewater.nl, Inshared. Foto: Shutterstock)