Uw geldzaken ordenen? Deze tips helpen u op weg

Wellicht wilt u sparen voor een grote reis, of wilt u geld besparen zodat u meer overhoudt in geval van nood. Om zicht te krijgen waar er financiële ruimte is, is het goed om uw geldzaken te ordenen. Hoe? Wij zetten een aantal tips op een rij voor u.

Overzicht creëren

De 1e stap die belangrijk is, is een overzicht creëren van al uw inkomsten en uitgaven. Nu.nl sprak met budgetcoach Lisa Verdegaal. Zij geeft de tip om een lijst te maken, met aan de linkerkant uw inkomsten en aan de rechterkant uw uitgaven. Bij inkomsten kunt u denken aan uw loonstrook en eventuele toeslagen. Bij uitgaven kunt u al uw vaste lasten opschrijven. Dit zijn bijvoorbeeld de huur, energiekosten, waterschapsbelasting, vaste vervoerskosten, ziektekosten en verzekeringen. Dit kunt u per maand doen door een maandbegroting te maken, of per jaar door een jaarbegroting te maken. Een maandbegroting geeft snel inzicht voor de korte termijn, terwijl een jaar begroting kan helpen een completer overzicht te creëren voor u. Hierin kunnen extra inkomsten als vakantiegeld of extra uitgaven zoals gemeentelijke lasten en abonnementen die eens per jaar worden afgeschreven namelijk ook worden meegenomen. Het ordenen van uw geldzaken kunt u het beste doen op de manier die voor u werkt.

Ook sparen kan bij vaste lasten worden opgeschreven. Door een vast bedrag per maand te sparen kunt u onverwachte uitgaven dekken.

Het is ook handig om uw variabele kosten op te schrijven bij de uitgaven. Dingen zoals boodschappen, uit eten gaan, kleding en tuinartikelen vallen hieronder. Hierop kunt u over het algemeen meer besparen dan op uw vaste lasten.

abonnementen
Lees ook: Overzicht krijgen op uw abonnementen? Het Nibud heeft goede tips

Post meteen openen

Tip 2 voor uw geldzaken ordenen is het direct openen van uw post of mail. Krijgt u facturen of rekening per mail binnen, betaal ze of direct of zet ze in een map ‘Te betalen’. Het uitstellen van het betalen van uw rekeningen zorgt voor een opstapeling die u beter kunt voorkomen. Verdegaal vertelt dat een wekelijks moment instellen voor het openen en verwerken van uw post en mail al kan helpen om het overzicht te behouden. Probeer voor uzelf een dag te vinden die u het beste uitkomt, zodat u later geen last krijgt van een grote stapel ongeopende post. Een speciale stapel voor dit soort post creëren kan ook helpen om het overzicht te behouden.

Mappen gebruiken

De rekeningen die u binnenkrijgt via de post, maar ook belangrijke documenten, worden nog vaak op papier geprint. Het is daarom handig om een map te hebben waar u al deze losse documenten in kunt bewaren. Voor extra overzicht kunt u tabbladen per categorie in de map doen. Denk aan categorieën als inkomen, wonen, gas, licht en energie, toeslagen, schulden, of telefoon. Door de documenten per categorie in te delen kunt u dus ook uw geldzaken ordenen en raakt u ze niet kwijt. Een map voor belangrijke documenten kunt u overigens ook digitaal aanmaken, bijvoorbeeld in uw mailbox.

app
Lees ook: Inzicht krijgen in uw inkomsten en uitgaven? Kies dan één van deze apps

Controleer uw afschrijvingen

Verdegaal stelt dat het verstandig is om uw rekeningen ook af en toe handmatig langs te lopen. Eens in de 2 weken kunt u bijvoorbeeld de afschrijvingen op uw rekening nalopen. Het is altijd verstandig om dit in de gaten te houden, zodat er in ieder geval geen vreemde afschrijvingen tussen zitten die er niet horen te zijn.

Boekhouder inschakelen

In uw geldzaken ordenen kan veel tijd en moeite gaan zitten. Wie het bijhoudt bespaart tijd. Komt u er alleen niet uit? Vraag iemand die u vertrouwt om met u mee te kijken of u kunt u er voor kiezen om een boekhouder in te schakelen. Die kan helpen met de ingewikkelde vraagstukken en u tevens helpen met een begroting opzetten en u adviseren over wijzigingen die betrekking tot u en uw geldzaken kunnen hebben. Aan het inhuren van een boekhouder zijn wel kosten verbonden.

(Bron: Nu.nl, Nibud, Wijzer in Geldzaken. Foto: Shutterstock.)

Geef een reactie

Reactie

    kruidenier in ruste says:

    Mijn tips: als u internetbankieren heeft, dagelijks saldo + af- en bijschrijvingen controleren en bij ‘vooruitkijken’ checken welke afschrijvingen eraan komen. Want als u na 2 weken zoals in het artikel staat pas reclameert bij de bank met vreemde afschrijvingen bent u wellicht te laat..
    Al het geld wat u niet direct nodig heeft op een spaarrekening zetten ook als deze geen of heel weinig rente geeft.
    Verder bankpas(sen) instellen op een laag daglimiet voor betalen en opnemen, als u een keer een grotere uitgave hebt kunt u die limiet makkelijk aanpassen maar daarna wel meteen weer naar het lage daglimiet terugzetten.
    Hetzelfde telt voor pasgebruik in het buitenland, als u thuis zit of in Nederland laat u deze functie altijd uit.
    En belt een ‘bankmedewerker’ met uw gegevens en uw pincode ( de verkeerde pincode! ) zeg dan dat dit inderdaad uw pincode is..
    En hoe vaker u met contant geld betaald, hoe meer grip en overzicht u heeft over uw uitgaven en zo voorkomt u dat er nog meer bankfilialen sluiten.