8 op de 10 mannen verliezen hun haren: hoe ontstaat kaalheid?
Publicatiedatum: 19 november 2022
Kaalheid en haaruitval, vrijwel alle mannen krijgen er vroeg of laat in hun leven mee te maken. Maar de ene is voor zijn 30ste al kaal of kalend en de andere heeft op zijn 60ste nog een volle bos met haar. Waar komt dat door?
Hoe ontstaat kaalheid bij mannen?
Laten we bij het begin beginnen. Elke hoofdhaar bij mannen groeit in cycli van 2 à 6 jaar. Na zo’n groeicyclus ontstaat er een rustfase, waarin de haar uitvalt en er een nieuwe voor in de plaats komt. Maar na verloop van tijd wordt de groeicyclus korter en de rustperiode langer. Haren worden korter, dunner en verliezen hun kleur. Uiteindelijk kunnen ze de afstand van het haarzakje – dat relatief diep in de huid ligt – naar de oppervlakte van de hoofdhuid niet meer overbruggen. En dan is kaalheid het logische gevolg.
Kaal worden heeft vooral te maken met de hormoonhuishouding. Het mannelijke hormoon dihydrotestosteron (DHT), een soort gemuteerde versie van testosteron, speelt een grote rol in de haaruitval. Want als haarzakjes overgevoelig zijn voor DHT, maken ze uiteindelijk steeds minder haren aan. Ook medicijngebruik kan de haargroei in meerdere of mindere mate afremmen. Dat is het geval met onder andere bloedverdunners, antibiotica, antidepressiva en chemotherapie.
Mannen worden meestal volgens hetzelfde patroon kaal. Het begint met inhammen aan de voorkant, daarna volgt de kruin. De haren aan de zij- en achterkant van het hoofd blijven vaak wél groeien. Waarom dat zo is, daar is nog geen wetenschappelijke consensus over. Een voor de hand liggende reden is dat de haarzakjes op deze plekken beter bestand zijn tegen de aanmaak van DHT. Overigens kan haaruitval evengoed bij vrouwen voorkomen. In een eerder artikel gaan we uitgebreid in op dit verschijnsel.
Bij hoeveel mannen komt het voor?
8 op de 10 mannen krijgen vroeg of laat in hun leven te maken met kaalheid. Meestal worden ze na hun 30ste zichtbaar kaal, maar het onderliggende proces begint al veel eerder. “Tieners hebben het gevoel dat ze te jong zijn om kaal te worden, toch zien we dat haarverlies al op de leeftijd van 15 of 16 jaar kan beginnen. Op 20-jarige leeftijd heeft ongeveer 20 procent van de mannen al enige vorm van haarverlies ervaren”, vertelt Barry Dekeyser, arts en eigenaar van een haarkliniek, aan het Algemeen Dagblad. Daarnaast bestaan er ziektes als alopecia, die het proces van haaruitval fors versnellen.
En sommige mannen behouden juist tot op latere leeftijd hun haardos. De kans op kaalheid hangt samen met gevoeligheid voor DHT en met erfelijke aanleg. Dat is simpelweg een kwestie van pech en geluk. En wat in dit geval pech en wat juist geluk is, dat is uiteraard voor iedereen anders. Daarnaast hebben uw levensstijl en medische geschiedenis invloed op het kaal worden. “Het is bekend dat mannen met overgewicht, hart- en vaatziekten en in sommige gevallen suikerziekte, sneller kaal worden”, aldus Tristan van Dongen, haarspecialist in opleiding bij de Erasmus Universiteit, tegenover het AD.
Is kaalheid te voorkomen?
Als uw haren uitvallen, dan is dat ook permanent. Bovendien is dit vaak pas zichtbaar als het proces al jaren daarvoor is begonnen. In dat geval kan alleen een (vaak dure) haartransplantatie nog helpen, mocht u niet kaal door het leven willen gaan. Het medicijn minoxidil kan haarverlies ook remmen. Van producten als cafeïneshampoo zijn de experts minder overtuigd. Maar misschien wel de belangrijkste remedie: accepteren dat u vroeg of laat uw haren verliest. Het overgrote deel van de mannen krijgt er immers mee te maken. En misschien staat het u wel goed?
(Bron: Archief, Algemeen Dagblad, Quest, Margriet. Foto: Shutterstock)