Slaapapneu: wat is het en wat zijn de gevolgen?
Publicatiedatum: 16 oktober 2022
Slaap is een primaire levensbehoefte van de mens. Als u slaapapneu heeft en daardoor veel minder aan slapen toekomt, kan dat een groot probleem zijn. Wat is slaapapneu en hoeveel mensen hebben er last van? Hoe gevaarlijk is het en wat kunt u eraan doen? Wij leggen het uit.
Wat is slaapapneu?
Slaapapneu is een aandoening waarbij u tijdens het slapen tijdelijk stopt met ademhalen. Dat duurt minstens 10 seconden en komt meerdere keren per uur voor, van 5 tot soms zelfs 50 keer per uur. Het komt voor bij ongeveer 1 op de 100 mensen en u kunt ook slaapapneu hebben zonder dat u het merkt. Mannen tussen de 45 en 65 jaar hebben er gemiddeld het vaakst last van, maar ook bij vrouwen is het een vaak voorkomend probleem.
Hoe ontstaat slaapapneu?
Het kan op 2 verschillende manieren ontstaan, door fysiek of door neurologisch falen. In het 1e geval zijn uw luchtwegen geblokkeerd, door toedoen van bijvoorbeeld uw tong of uw amandelen. Hierdoor stokt uw ademhaling en is er sprake van Obstructief Slaapapneu (OSA). Maar het kan ook voorkomen dat uw hersenen verzuimen om de ademhalingsspieren aan te sturen. Ook dan is er geen ademhaling, hoewel de luchtwegen vrij zijn. Dit noemen we Centraal Slaapapneu (CSA).
Wat zijn de symptomen van slaapapneu?
Als u snurkt en/of onrustig slaapt, kan dat een indicatie van slaapapneu zijn. Daarnaast zijn er meerdere fysieke ongemakken die in combinatie met slaapapneu op kunnen treden, zoals overgewicht, een hoge bloeddruk en nachtelijk transpireren. Hetzelfde geldt voor fysieke en mentale aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en depressies. Het kan zijn dat slaapapneu de onderliggende oorzaak is voor dit soort ongemakken.
Wat voor gevolgen heeft slaapapneu?
Als u slaapapneu heeft, slaapt u onregelmatig en kunt u met een zuurstoftekort kampen, met alle gevolgen van dien. Misschien wordt u meerdere keren wakker, misschien merkt u er niets van, maar u bent niet uitgerust als u wakker wordt. Slaap is belangrijk voor ons en de gevolgen kunnen groot zijn als u gedurende een langere tijd niet voldoende slaapt. Denk hierbij aan oververmoeidheid, concentratieproblemen, een tekort aan energie of zelfs hartritmestoornissen.
Hoe kunt u ontdekken of u slaapapneu heeft?
Als u naast uw partner slaapt, merkt hij of zij misschien onregelmatigheden tijdens uw slaap op. Dat kan gaan om een onregelmatige ademhaling, harde snurkgeluiden en snakken naar adem. En als u zelf merkt dat u vaak wakker wordt of niet uitgerust bent, kan dat ook duiden op slaapapneu. Sinds 2018 is er een speciaal horloge op de markt waarmee u tijdens uw slaap uw zuurstofgehalte kunt meten. Verder kunt u bij de huisarts uw bloeddruk, cholesterolgehalte, bloedsuikerspiegel, gewicht en nieren laten controleren. In het ziekenhuis of de slaapkliniek zijn er speciale slaaponderzoeken.
Wat kunt u eraan doen?
Uw levensstijl kan al een verschil maken. Indien mogelijk kunt u proberen om gewicht te verliezen. Minderen met roken, alcohol – maximaal 1 glas per dag, meer dan 1 uur voor het slapen gaan – en kalmeringsmiddelen kan ook helpen. Probeer ook op uw slaaphouding te letten: slaap op uw buik of uw zij (in plaats van uw rug) en zorg ervoor dat uw hoofd hoger ligt dan de rest van uw lichaam. Bij hardnekkige slaapapneu kunt u speciale beugels, bitjes of maskers gebruiken. Let hierbij wel goed op wat u in huis haalt, zo leert de Philips-kwestie uit 2022 ons. Het bedrijf is in opspraak geraakt vanwege zijn slaapapneuapparaten, die schadelijke stoffen blijken te produceren. De nasleep van deze affaire kost Philips ruim 1 miljard euro.
(Bron: Archief, Thuisarts, Longfonds, Ruysdael Slaapkliniek, Apneuvereniging, NU.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Heel fijn dat Max hier aandacht aan besteedt. Jammer van de laatste alinea over Philips, waardoor mensen toch weer zouden gaan twijfelen.
Mijn advies: neem contact op met de ApneuVereniging (https://apneuvereniging.nl/). De adviezen in uw artikel missen de clue: beter is om met de huisarts te praten, dan “speciale beugels, bitjes of maskers gebruiken”. Op de website van de ApneuVereniging wordt u wegwijs gemaakt.
Arie Klerk, staflid ApneuVerenigng en zelf apneupatient.
Bij twijfel: niet zelf gaan knutselen met bitjes en datjes maar gewoon naar de huisarts en laat je doorverwijzen. Daar wordt uitgezocht of je slaapapneu hebt en krijg je meteen de juiste behandeling. En ik had zelf 81 ademstops per uur en zelfs 115 komt voor, heb ik gehoord. Dan is het een levensbedreigende aandoening. Ik reed op de verkeerde weghelft, ik viel tijdens een actief gesprek op school af en toe “weg” en mijn huisarts zei dat mijn slaapdrempeltje nogal laag was 🙄. Je moet de arts dus soms wel wat ” helpen” 😉
Jammer van die enigzins lugubere foto. En er zijn op trilapparaatjes beschikbaar hiervoor die je met een band om de borst bindt. Gebruik ik zelf, na een slaaponderzoek via het ziekenhuis
Hoe heet dat trilapparaatje? Is een masker dan overbodig?