Naar cookieinstellingen
Mattentaartjes

Mattentaartjes

Een typisch Belgisch taartje is het mattentaartje. Oorspronkelijk komen mattentaartjes uit de provincie Oost-Vlaanderen. De taartbodem en -bovenkant bestaan uit bladerdeeg. Daar tussenin zit de ‘mat’, een mengsel volle melk en karnemelk. Verder worden er eieren en amandelen toegevoegd. Dit recept is voor 6 taartjes van 8 centimeter doorsnede.

Robèrt maakt een grote hoeveelheid bladerdeeg. U heeft niet alles daarvan nodig. Maak van het overgebleven bladerdeeg eenvoudig kaasstengels of kaneelkoekjes.

Ingrediënten:

  • 500 gram volle melk
  • 250 gram karnemelk
  • azijn
  • 1 ei
  • 50 gram suiker
  • 20 gram amandelmeel
  • amandellikeur naar smaak
  • 1 kilo kant-en-klare bladerdeeg
  • losgeklopt ei om te bestrijken
  • bloem om te bestuiven

Bereidingswijze:

Breng de melk aan de kook en voeg onmiddellijk de karnemelk en één druppel azijn toe. Laat nog even kort doorkoken tot er een aanslag ontstaat aan de rand van de pan en de melk gaat schiften. Schenk door een neteldoek of schone theedoek en laat uitlekken, minimaal een uur, liefst een hele nacht.

Dat wat overblijft en na een tijdje stevig is geworden heet matten. Splits het ei en voeg de dooier, amandelmeel, amandellikeur en de helft van de suiker toe. Roer goed door.

Klop het eiwit schuimig en voeg vervolgens de rest van de suiker toe. Klop door tot het stevig is opgeklopt. Spatel het eiwit door het mattenbeslag; probeer zo weinig mogelijk luchtigheid verloren te laten gaan. Doe de mattenvulling in een spuitzak. Leg de ingevette tartelettevormpjes in verband op de werkbank naast elkaar.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

Rol het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad uit op 2 mm dikte. Leg het uitgerolde deeg in z’n geheel over de tartelettevormpjes en zorg ervoor dat er nog een lap bladerdeeg aan blijft hangen. Druk met een ander stukje extra bebloemd deeg goed aan in de vormpjes. Spuit de vulling in de vormpjes en vouw de overtollige lap bladerdeeg over de vulling. Snijd het overtollige deeg eraf, zodat de vormpjes dicht zijn. Bestrijk met losgeklopt ei en leg de vormpjes op een rooster. Knip de deegdeksels kruislings in met een schaar. Leg het rooster laag in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 170 graden. Bak de mattentaartjes in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.