Witte waas op de chocolade? Dit is het en zo voorkomt u het
Publicatiedatum: 12 oktober 2022
Misschien herkent u het wel? U maakt de verpakking van een stuk chocolade open en het is wit uitgeslagen. Dit ziet er niet bepaald smakelijk uit en kan veel vraagtekens oproepen. Is het veilig om te eten? En hoe komt het op de chocolade? Wij zochten het voor u uit.
Vet- of suikerbloom
De witte waas op chocolade wordt ook wel ‘bloom’ genoemd. Bloom kan op 2 manieren ontstaan. De eerste soort ‘bloom’ wordt ook wel ‘vetbloom’ of ‘vetrijp’ genoemd. Wanneer chocolade te warm wordt, smelt de cacaoboter die in chocolade verwerkt zit. Zodra de chocolade afkoelt, stolt en kristalliseert de cacaoboter. Hierdoor komt die witte waas op de chocolade terecht. De witte waas kan ook verschijnen door een te hoge vochtigheid. Wanneer aan het oppervlak water condenseert, lost de suiker in de chocolade namelijk op. Hierdoor vormen er suikerkristallen, die bij het verdampen van het vocht overblijven op het chocoladeoppervlak. In dit geval gaat het dan om ‘suikerbloom’ of ‘suikerrijp’ op de chocolade. Beiden vormen van bloom zijn niet schadelijk.
Kwaliteit
De witte waas op chocolade is dus geen schimmel en niet schadelijk. U kunt het gerust opeten. Wel zorgen vetbloom en suikerbloom ervoor dat de structuur van de chocolade verandert en de kwaliteit vermindert. Om dit te voorkomen is het daarom belangrijk dat u uw chocolade op de juiste manier bewaart.
Bewaaradvies
Om te beginnen kunt u uw chocolade het beste ingepakt op een droge en donkere plek bewaren. Op deze manier houdt u rekening met mogelijke temperatuurschommelingen. Een kamertemperatuur tussen de 12 en 20 graden is voor chocolade het beste. Wat betreft de houdbaarheidsdatum: pure chocolade is ongeveer 1,5 tot 2 jaar houdbaar, melk- en witte chocolade 1 tot 1,5 jaar. Wilt u aan de chocolade beginnen, maar komt u er achter dat het al over de houdbaarheidsdatum is? Geen probleem. De chocolade zou nog steeds eetbaar zijn volgens het Voedingscentrum, maar ook hier geldt dat de smaak en textuur minder wordt met de tijd.
(Bron: RTL Nieuws, het Voedingscentrum, Gezondheidsnet, Bewaarwijzer. Foto: Shutterstock.)