Recycling

Recycling: van batterijen en rioolwater naar fietsen, asfalt en make-up

Staat u weleens stil bij het 2e leven van producten die u weggooit? De kans is groot dat deze zich, na het verblijf in de afvalbak, in een iets andere vorm nuttig maken. Een verzameling oude batterijen kan bijvoorbeeld een fiets worden en rioolwater kan veranderen in bier of zelfs make-up. Wij bespreken verschillende vormen van recycling.

Van restwarmte naar stadsverwarming

Dit is één van de meest duurzame energieprojecten in Nederland. Inmiddels zijn ongeveer een half miljoen Nederlandse woningen aangesloten op stadsverwarming. Het uitgangspunt hiervan is dat vrijgekomen warmte van energiecentrales, industriebedrijven en afvalverbrandingen niet verloren gaat. Deze wordt juist gebruikt om aardgrasvrije woningen te verwarmen. Dat de prijzen zijn gekoppeld aan die van aardgas, is voor veel huishoudens heel wat minder goed nieuws. Maar stadsverwarming is wel een duurzame vorm van recycling, ondanks het hoge prijskaartje.

Van batterijen naar kaasschaven en asfalt

Accu’s en batterijen hebben niet het eeuwige leven. Als ze leeg zijn, kunt u ze bij speciale inleverpunten kwijt. Verbranding van deze voorwerpen is zeer milieuonvriendelijk, terwijl batterijen nog veel nut kunnen hebben. Zo kan het metaal terugkeren in pannen, kaasschaven en fietsen. De chemische stoffen kobalt, nikkel en koper zijn nog bruikbaar voor nieuwe batterijen. Zelfs het restafval na verbranding kan nog een 2e leven krijgen, in de vorm van asfalt op de snelweg.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Van oud papier naar nieuw papier (en tissues)

Recycling van oud papier bestaat al lange tijd in Nederland. Oude kranten en kartonnen dozen maken een doorstart, in nieuwe vormen van papier. Dat kunnen opnieuw kranten en kartonnen dozen zijn, maar ook tissues en wc-papier. Met een recyclingpercentage van bijna 90 procent loopt Nederland qua papierrecycling voorop in Europa.

Van rioolwater naar bier en make-up

Met goed gezuiverd rioolwater kunnen we alle kanten op. Het bedrijf AquaMinerals maakt er bier, maar ook make-up van. Op die manier wil het aandacht vragen voor recycling van water. “Grondstoffen en reststoffen – mits die heel zuiver worden kunnen worden teruggewonnen – kunnen natuurlijk gewoon een 2e leven krijgen”, vertelt initiatiefnemer Olaf van der Kolk hierover in Villa VdB op NPO Radio 1. “Niet altijd meteen terugvallen op primaire, fossiele grondstoffen, de natuurlijke hulpbronnen. Maar eens nadenken of er ook een alternatief beschikbaar is. En wat is nou een aansprekender dagelijks product dan bier?”

Een eenvoudig proces is dit niet. Rioolwater weer omvormen tot drinkwater is gecompliceerd en kost veel energie. Maar het kan in allerlei andere vormen alsnog nuttig zijn voor de mens. “Dit water geschikt maken voor boeren, om het land te besproeien. Of het toilet doorspoelen. Of koelwater voor energiebedrijven”, aldus Van der Kolk.

restjes verpakking
Lees ook: Niets weggooien: zo haalt u de laatste restjes uit een verpakking

Van plastic opblaasdieren naar schoenzolen en tuinslangen

En wat dacht u van de grote opblaasbare dieren die u in het zwembad of in zee kunt gebruiken? Als ze lek zijn, belanden ze meestal bij het plastic- of restafval. Maar dat is zonde, vertelt Kimm Besselsen van het bedrijf VinylRecycling aan RTL Nieuws. “Bij de verbranding komen namelijk schadelijke chloorgassen vrij. Of ze belanden op de vuilnisbelt, terwijl er juist zo veel van gemaakt kan worden.” Denk hierbij aan laarzen, tuinslangen, schoenzolen of slippers. Meerdere milieustations in Nederland hebben al geëxperimenteerd met aparte ophaalpunten voor dit soort opblaasbare producten.

Struikroven: van slooplocatie naar nieuwe plek

Ook planten kunnen een 2e leven krijgen. De landelijke Stichting Struikroven maakt zich hier sterk voor en organiseert reddingsacties bij slooplocaties. Voordat bijvoorbeeld de sloop van een huis begint, kunnen omwonenden grotere en kleinere planten uit de tuin meenemen. Die kunnen dan in de tuinen van de bewoners terechtkomen of in openbare ruimtes. ‘Wij mobiliseren buurten en motiveren bewoners om op een positieve en simpele manier een bijdrage te leveren aan duurzaamheid’, laat de stichting weten. Bijkomend effect is dat buurtbewoners elkaar beter leren kennen. ‘Struikroven versterkt de gemeenschapszin in wijken, want groen verbindt!’

Van matrassen naar…

Recycling van matrassen is dan weer een aandachtspunt. Het inzamelen van matrassen kost vaak geld, waardoor consumenten ze bij het grofvuil zetten of zelfs op straat dumpen. Hierdoor zijn ze niet meer geschikt voor hergebruik, belanden ze in de verbrandingsoven en zorgen ze voor een hoge CO2-uitstoot. Maar matrassen bevatten meestal rond de 20 materialen, die ingezet kunnen worden voor recycling. Denk bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal of de ondergrond van speeltuinen. In dit artikel van Pointer leest u meer over de recycling van oude matrassen.

(Bron: Eneco, Vattenfall, Het Parool, Algemeen Dagblad, Villa VdB, RTL Nieuws, NOS, Schooltv, Papier Recycling Nederland, Renewi, Pointer. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie