Naar cookieinstellingen
Tulband

Hazelnoot-rozijnentulband

Een tulband, en dat met name de vorm, toont direct feestelijk. De vorm kent inmiddels vele soorten, maar 1 ding is onveranderd en dat is het gat in het midden. Robèrt van Beckhoven maakt een variant met hazelnoot en rozijnen en geeft een recept voor 3 stuks. Dus genoeg om uit te delen. 

Ingrediënten (voor 3 stuks):

  • 500 gram tarwebloem
  • 35 gram verse gist
  • 1 ei
  • 50 gram basterdsuiker
  • 8 gram zout
  • 1 citroen
  • 75 gram boter
  • 250 gram water
  • 500 gram rozijnen, winddroog
  • 200 gram geroosterde hazelnoten, grofgehakt + extra voor de afwerking, fijngehakt

Extra nodig:

  • 3 tulbandvormen van 16 centimeter doorsnede

Bereidingswijze:

Doe wat water, het gist en het ei in een kom en klop los met een garde. Voeg de bloem, het zout en de suiker toe. Rasp de citroen naar smaak boven de kom. Voeg de boter toe en meng het geheel in de keukenmachine tot een soepel, niet te stevig deeg (anders lukt het niet om de vulling te verwerken). Voeg de rest van het water in delen toe. Kneed het deeg tot het een mooie glans krijgt en u er een vliesje van kunt trekken.

Voeg de rozijnen en de grofgehakte hazelnoten toe in de keukenmachine; meng heel kort en kneed het er vervolgens op een bebloemde werkbank verder doorheen. Steek hiervoor het deeg open met een deegsteker en sla het deeg weer dubbel. Herhaal dit al knedend tot alle rozijnen en noten in het deeg zitten. Als het goed is, zijn alle rozijnen nu bedekt met een laagje deeg (rozijnen die niet bedekt zijn, verbranden in de oven).

Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken en bol ze op. Dek ze af met een deegkleedje en laat 30 minuten rijzen.

Vet de tulbandvormen in met boter. Doe de fijngehakte hazelnoten in de vormen en draai de vormen helemaal rond, zodat de fijngehakte hazelnoten de vormen van binnen bedekken. Klop vervolgens de overtollige fijngehakte hazelnoten eruit.

Bol de 3 stukken deeg weer op en laat het deeg nu nog eens 10 minuten rijzen onder het deegkleedje.

Maak met een rolstok of pollepel een gat in het midden van de bolletjes en leg ze zo in de tulband. Laat ze nog circa 45 minuten rijzen tot ze net onder de rand van de vorm komen.

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

Doe de tulbanden op een ovenrooster. Leg een bakpapier op de tulbanden en plaats daarop een bakplaat, dan blijven de tulbanden bij het bakken recht. Plaats het rooster in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Bak de tulbanden in circa 40 minuten gaar. Laat afkoelen en serveer bijvoorbeeld met een lik boter, oude kaas of confiture.

Geniet ervan!

Klik hier voor meer recepten van Bak mee met MAX.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.