Zo pakt u uw koelbox efficiënt in en blijft hij langer koel
Publicatiedatum: 2 augustus 2022
Een koelbox is ideaal om voedsel en drankjes koel te houden bij warme omstandigheden. Met onze tips pakt u hem efficiënt in en houdt u de inhoud zo lang mogelijk koud.
Koelbox vooraf koelen
U begint met een voorsprong, als de koelbox op het moment dat u hem in gebruik neemt al lekker koel is. Zet hem daarvoor de nacht voor gebruik op een zo koel mogelijke plek en leg er al een koelelement in. Zo hoeft erna alleen de inhoud gekoeld te worden en niet ook nog eens de box zelf. Door te kiezen voor een koelbox op stroom kunt u die vooraf ook al lekker koel krijgen, door hem iets eerder in te schakelen.
Koel ook het eten en drinken vooraf
Zorg ervoor dat alles wat u in de koelbox plaatst van tevoren al goed koud is. Zoals pakjes drinken. Doet u die erin terwijl ze nog op kamertemperatuur zijn, dan worden ze veel minder makkelijk koud en zorgen ze dat ook de overige producten minder goed gekoeld blijven. Terwijl als ze al in de koelkast gelegen hebben ze juist bijdragen aan een lagere temperatuur in de koelbox. Voor sommige producten is het qua voedselveiligheid extra belangrijk dat ze goed gekoeld blijven. In een eerder artikel vertellen we welke invloed warmte heeft op ons eten.
Koelelementen of ijsblokjes gebruiken?
Koelelementen zorgen ervoor dat de inhoud van de koelbox vele malen langer koel blijft. Het voordeel van koelelementen ten opzichte van ijsblokjes is dat u ze kunt hergebruiken en ze relatief weinig ruimte innemen. Ook komt er wat minder smeltwater vanaf. Heeft u geen koelelementen, dan kunt u het effect ervan nabootsen, door bijvoorbeeld kleine gebruikte flesjes frisdrank of water te vullen met kraanwater en die in de vriezer te koelen.
Efficiënt inpakken
Een te lege koelbox zorgt voor loze ruimtes en de lucht op die plekken warmt sneller op. Gebruik daarom niet een te groot formaat of vul de ruimtes op met koelelementen of ijsblokjes. U kunt de koelbox daarnaast het best in lagen inpakken, waarmee u begint met een laag koelelementen op de bodem. Plaats daar eventueel een rekje overheen, zodat het voedsel niet in een laagje smeltwater kan komen te staan. Of verpak producten die niet nat mogen worden goed. Onderop komen de producten die u het minst of pas op het laatst gebruikt. Op die manier hoeft u de koelbox minder vaak te openen en laat u minder warme lucht binnen. Plaats daar weer een laag koelelementen op en vervolgens het drinken. Bovenop komen de meer kwetsbare zaken, zoals fruit, salades en andere tussendoortjes. Eindig met een laatste laag koelelementen.
Plaats de koelbox op een plek uit de zon
Des te koeler de koelbox staat, des te langer blijft de inhoud koel. Als u naar het strand gaat is dat een grotere uitdaging dan wanneer u hem tijdens een picknick in het bos gebruikt. Maar plaats hem zo mogelijk onder een parasol of creëer op een andere manier schaduw. Laat hem daarnaast zo min mogelijk in een hete auto achter of dek hem dan in elk geval af met bijvoorbeeld een doek. Als u airco heeft in de auto is dat natuurlijk ideaal om hem tijdens het rijden koeler te houden. En tenslotte, open de koelbox zo min mogelijk en sluit hem elke keer weer goed af als u iets nodig heeft.
Bron: Sante, Margriet, Igloo. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een aangebroken fles frisdrank invriezen dus niet vol maar 80% of zo en dat is prima koel element voor de rest….
lege flessen terug zetten! Ja, lucht is na openen box snel weg en die fles voorkomt ventilatie bij openen….
Ook ik half volle koelkast trek je de lucht bij snel openen eruit en dus langzaam openen en vul deze met lege flessen….
Lucht kan eruit vallen, lege flessen niet.
Langzaam openen van koelkast of koelbox houd de kou er ook beter in dus langzamer openen en sluiten…
Snel gewapper koste energie!