hitte

Hierdoor kunt u wel of niet tegen hitte

Zit u tijdens warme zomerdagen het liefst voor de airco of loopt u zonder moeite buiten? Niet iedereen is even gevoelig voor hoge temperaturen. Maar hoe kan het dat dit verschilt? Wij zochten het uit.

Tegen hitte kunnen verschilt

Of u goed tegen warmte kan en hoe snel u zweet hangt af van een aantal factoren. Zo speelt ten 1e lichaamsomvang een rol. Mensen met overgewicht hebben sneller last van de warmte. Ze hebben een ongunstiger verhouding van inhoud en huidoppervlak, vergeleken met lange en dunne mensen. Zwaardere mensen moeten namelijk meer warmte kwijt, omdat ze groter zijn en dus meer warmte vasthouden. Maar vet heeft een isolerende werking, waardoor het moeilijker is om lichaamswarmte kwijt te raken.

Zweetklieren

Ten 2e spelen de zweetklieren een rol. Gemiddeld heeft de mens tussen de 2 en 3 miljoen zweetklieren. Maar bij sommige mensen is dit niet het geval. Zij hebben er bijvoorbeeld minder. Of er kan iets mis gaan met het aansturen van de zweetklieren. In beide gevallen kan iemand niet genoeg zweten, waardoor diegene het sneller warm heeft en sneller een rood hoofd zal krijgen.

zweten
Lees ook: Zweten is goed. Maar waarom eigenlijk?

Geslacht

Ten 3e heeft het mannelijke geslacht een voordeel. Uit Japans onderzoek (tekst in het Engels) blijkt dat mannen minder snel oververhit raken doordat zij sneller en meer zweten dan vrouwen. Hoofdonderzoeker van het onderzoek, Yoshimitsu Inoue, denkt dat de verklaring kan liggen bij de lichaamsbouw. “Vrouwen hebben over het algemeen minder lichaamsvocht en zouden daardoor eerder uitgedroogd kunnen raken”, vertelt hij aan BBC News.

Leeftijd

Tot slot heeft iets simpels zoals leeftijd invloed op uw hittebestendigheid. Ouderen worden sneller onwel door hitte dan jongeren, zegt Wouter van Marken Lichtenbelt tegen RTL Nieuws. Hij is thermofysioloog aan de Universiteit Maastricht. Hij vertelt dat jongeren de hitte makkelijker kwijt kunnen. Ook speelt volgens hem fitheid een rol. Hoe fitter u bent, hoe beter u tegen de hitte kunt. Uw lichaam is dan door regelmatige beweging namelijk al gewend aan een verhogende lichaamstemperatuur.

bewegen
Lees ook: 30 minuten bewegen zonder te sporten: zo doet u dat

Trainen

Kunt u niet goed tegen de warmte? Dan kunt u uw lichaam trainen om hier beter bestand tegen te worden. Dit doet u door in het voorjaar uw lichaam al te laten wennen aan de warmte en de zon op te zoeken. Ook door stukken te wandelen, traint u uw lichaam om af te koelen bij een hogere lichaamstemperatuur. Wanneer u beweegt, stijgt deze namelijk.

Aanpassen aan warmte

Is er een hittegolf op komst? Dan is de 1e dag vaak het heftigst, want uw lichaam is die warmte niet gewend. Het is dan ook niet gek dat u zich in de zomer meer futloos en moe voelt. Gelukkig past uw lichaam zich na een paar hete dagen vanzelf aan en zult u de warmte beter kunnen verdragen.

(Bron: Trouw, RTL Nieuws, NU.nl, Quest, Libelle. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie

Reacties (2)

    madeliev says:

    In Nederland heb je zelden één week lang één constante temperatuur. Dus tegen de tijd dat je er een beetje
    aan gewend ben, zakt de temperatuur soms ineens met meer dan 10 graden zoals een paar weken geleden nog gebeurde! Dat wij om die reden meer last hebben om ons aan te passen, daar lees ik nooit iets over. Het heeft mijn inziens dus geen zin om al in het voorjaar je lijf te laten wennen aan warmte, want in datzelfde voorjaar vriest het s’ nachts nog regelmatig en krijg je zelfs een sneeuwbui in april. Ze zeggen niets voor niets – in Nederland kun je op 1 dag alle seizoenen meemaken.

    Achatan says:

    Dank voor uw informatie. Ik miste iets wat ik zelf dit jaar ben tegengekomen. Genoeg drinken! Ik was een paar dagen geleden kort na van een covidbesmetting in een paar dagen genezen te zijn een paar dagen naar Bergen en Egmond a/zee gegaan. Ik kan iha heel goed tegen hitte. Ondanks dat ik weinig transpireer. Ik heb die dagen toch een zonnesteek opgelopen vermoedelijk doordat ik niet genoeg had gedronken. Daarbij was ik zeer actief (als gewoonlijk) en vooral de tweede dag toen de zon achter een wolkendek zat en er wat wind stond maar het toch warm was werd ik die nacht ziek (misselijk vooral) wakker. Het duurde ern dagje maar ook daarna was ik gevoelig voor de zon en voorzichtig én vooral neem ik mijn flesje water mee.