bloed

Wereld Bloeddonordag: ook uw hond of kat kan donor worden (en bloed krijgen)

Op 14 juni 2022 is het Wereld Bloeddonordag. Er is dan speciale aandacht door diegenen die bloed geven om mensenlevens te redden. Bloed donoren en ontvangen beperkt zich overigens niet tot mensen. Ook honden en katten kunnen bloeddonor worden en bloed ontvangen als zij dit nodig hebben. 

Bloedbank voor dieren

Door bloed te doneren kunnen mensen die een bloedtransfusie krijgen. Dit is soms letterlijk van levensbelang. Ook honden en katten hebben dit soms nodig, bijvoorbeeld als zij erg ziek zijn. Om ervoor te kunnen zorgen dat deze diertjes ook daadwerkelijk een transfusie kunnen ondergaan, is er natuurlijk bloed nodig. Daarom heeft de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) een aantal jaar geleden een bloedbank voor dieren opgericht. Baasjes van potentiële bloeddonoren kunnen zich hier aanmelden als het dier voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Honden moeten een gezond gewicht van minstens 22 en katten van minstens 4 kilo hebben;
  • Zowel honden als katten moeten minstens 1 jaar oud zijn. Een maximum leeftijd voor donoren is er niet;
  • Donoren moeten gezond zijn.

Het ras maakt niet uit.

Onderzoek

Na aanmelding wordt het dier onderzocht en krijgt het een bloedonderzoek. Aan de hand van deze onderzoeken wordt vastgesteld of het dier daadwerkelijk gezond is. Dit is erg belangrijk, omdat donoren geen hinder mogen ondervinden van het geven van bloed en dit kan wel zo zijn als het dier een sluimerende ziekte heeft. Bovendien wil de bloedbank natuurlijk voorkomen dat eventuele ziektes via het bloed worden overgebracht op de ontvangers.

Als het dier donor mag worden, mag het een aantal keer per jaar bloed geven. Het gaat meestal om 4 tot 6 keer. Katten laten dit doorgaans niet zo makkelijk toe, waardoor zij een klein roesje krijgen voordat er bloed wordt afgenomen. Na ongeveer 1 uur is de donatie voorbij. Bij honden gaat dat een stuk sneller: die zijn na 5 tot 7 minuten weer klaar. Houd er rekening mee dat uw dier elke halfjaar of jaar (afhankelijk van de leeftijd) opnieuw onderzocht moet worden. Dit om de kwaliteit van het bloed te garanderen.

Wat gebeurt er met het bloed?

Nadat uw dier bloed heeft gegeven, worden de bloedcellen en het bloedplasma gescheiden. De bloedcellen kunnen vervolgens gebruikt worden bij dieren met bloedarmoede. Het bloedplasma gaat naar dieren met ziektes die hun bloed aantasten. Het in Nederland afgenomen bloed kan ook worden opgeslagen in België of Duitsland. De bloedbank voor honden en katten is overigens gevestigd in Nijverdal. Meer weten? Kijk op hun website.

Op 13 juni 2022 besteedt De MAX! aandacht aan bloeddonatie door en voor dieren. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Eerste Veterinaire Bloedbank van Nederland. archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie