eten

Feit of fabel: komen we echt aan van eten na 8 uur ’s avonds?

Eet u vaak na 8 uur ’s avonds? Dan is de kans groot dat u sneller en meer aankomt dan iemand die dit niet doet. Althans, dat is iets wat vaak wordt beweerd. Zit er een kern van waarheid in?

Waar komt dit vandaan?

Hoewel laat eten in heel veel landen de normaalste zaak van de wereld is, wordt er toch al tijden gezegd dat na 8 uur ’s avonds nog een maaltijd of snack eten niet zo goed is. Vermoedelijk vloeit dit idee voort uit de veronderstelling dat we gedurende de dag steeds minder brandstof nodig hebben omdat we ook steeds minder doen. Bovendien is er ’s avonds minder tijd over om het eten te verbranden, waardoor gewichtstoename dan ook sneller tot stand komt. Dit alles klinkt wellicht logisch, maar er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor.

Geen verband

In 2016 wordt er zelfs een Britse studie (tekst in het Engels) gepubliceerd die het tegendeel beweert. De onderzoekers van het vooraanstaande King’s College in Londen onderzoeken tussen 2008 en 2012 het eetgedrag van 1,620 kinderen om te kijken of er een verband bestaat tussen na 8 uur eten en gewichtstoename. Om dit te onderzoeken eet een deel van de testpersonen voor 8 uur en een deel daarna. Het te onderzoeken verband blijkt niet bestaand.

Dit is overigens niet de enige studie die dit uitwijst. Amerikaanse onderzoekers komen in 2008 tot dezelfde conclusie (tekst in het Engels).

weegschaal
Lees ook: Letterlijk een verschil van dag en nacht: waarom kan het gewicht zo schommelen?

Snacks

Hoewel het dus niet per se zo is dat we meer aankomen als we consequent na 8 uur ’s avonds eten, ligt het natuurlijk wel aan wat er gegeten wordt. Naast de avondmaaltijd, eten mensen ’s avonds vaak ook nog een snack. Veel mensen pakken dan geen banaan, peer of mandarijn, maar eten liever wat chips, een koekje of iets anders uit die categorie. In dat soort snacks zitten doorgaans veel calorieën. Als u daarna flink gaat bewegen, kunt u de snack zo weer verbranden, maar als u dat niet doet krijgt u vermoedelijk meer binnen dan het lichaam op dat moment kan verwerken. Al die overtollige calorieën worden omgezet in vet, waardoor u aankomt.

Het is overigens niet zo dat calorieën na 8 uur ’s avonds anders worden verbrand dan overdag. Als u om 1 uur ’s middags een dergelijke snack eet en deze niet verbrandt, is het effect hetzelfde.

(Bron: Pubmed, Netdocor.co.uk, Winchester Hospital, Voedingscentrum, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Dirck says:

    Ploegendienst?
    Vele warme bakkers werken uitsluitend nachtdienst, andere wisselen en die zijn net zo gezond als dagdienst werkers.

    Als je om 18.00 uur ging eten en in Gasvrije wijk gaat koken is de Industie file met stroom tekort!
    Ook nog steeds meer EV voertuigen dus later eten + koken is gezond voor overbelaste Netwerk.

    Verder zul je later op de avond minder snel snack pakken omdat je nog vol zit.
    Maar het stroom netwerk is blij met later eten, maak er maar 21.00 uur van!

    madeliev says:

    Ik hoef na 7 uur ’s avonds beslist geen maaltijd meer te nemen. Ik verteer het kennelijk niet meer, heb er ’s nachts last van, slaap ik daardoor ook nog eens slecht. Brr…
    Mijn bioritme is; om half negen ontbijt, 12.15 u. lunch en tussen 5 en half zes warm eten.
    Heel sneu voor degene die mij uitnodigt voor een etentje om 20.00 u of soms nog later – maar ik bedank hartelijk.
    Mij niet gezien.