Hoe zit het? Waarom is het in het zuiden het droogst?
Publicatiedatum: 17 mei 2022
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom is het in het zuiden het droogst?
Droog, droger, droogst
Het langzaam steeds geler wordende gras verraadt het al: het is droog in Nederland. Sterker nog: volgens de nieuwste droogtemonitor van het Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) is er door het uitblijven van fatsoenlijke neerslag een historisch punt bereikt. “Het neerslagtekort ligt op een niveau dat in deze periode minder dan eens in de 20 jaar voorkomt”, valt er te lezen in de publicatie van 10 mei 2022.
Waarom in het zuiden?
Met name in het zuiden van het land is het al behoorlijk droog. Hoe komt dat? Wij bellen hierover met de Unie van Waterschappen, de overkoepelende organisatie van alle waterschappen in ons land. “Dat heeft onder andere te maken met het feit dat het hier de afgelopen tijd het minst heeft geregend”, zegt de woordvoerder. Daarbij schijnt de zon er vaker en is het er altijd iets warmer, waardoor er ook meer verdamping optreedt dan in andere delen van het land. Ook de hoogte speelt een rol. Rivieren kunnen immers niet omhoog stromen, waardoor zij ook minder water kunnen geven in gebieden die naar verhouding wat hoger liggen, zoals Limburg.
Overal droog
Hoewel het in het zuiden dus het droogst is, is over de gehele linie een negatieve tendens te zien. Het KNMI doet dagelijks neerslagmetingen en houdt ook bij hoe groot het neerslagtekort is. Als er lange tijd water naar beneden komt dan dat er verdampt, spreekt men van droogte en is er een neerslagtekort. Hoe groot het neerslagtekort nu is, wordt weergegeven in een grafiek. De data wordt vervolgens ook doorgespeeld naar het Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling, waar men de droogtemonitor opstelt. Op de huidige KNMI-kaart is te zien dat er in het gehele zuiden van het land ongeveer 100 millimeter neerslagtekort is en in het noorden bijvoorbeeld 90. 1 millimeter staat in dit geval gelijk aan 1 liter water per 1 vierkante meter.
Dat het in het noorden iets minder droog is, komt volgens de woordvoerder van de Unie van Waterschappen door het feit dat hier wat meer water is gevallen. Vervolgens is geprobeerd dat water vast te houden. Uit de laatste droogtemonitor blijkt echter wel dat het grondwaterpeil in het noorden ook aan het zakken is. Dat is geen goed teken.
Hoe droog is het bij u?
Bent u benieuwd hoe droog het momenteel in uw woonplaats is? Op de website droogtekaart.nl kunt u dit zien. Deze website is gebouwd door Het Waterschapshuis, de ICT-organisatie van de waterschappen in ons land.
U kunt zelf overigens weinig doen tegen droogte. Volgens NOS-weerman Marco Verhoef is er maar 1 ding dat helpt: “De natuur is gebaat bij geruime tijd matige regenval. Dat zet zoden aan de dijk”, zo schrijft hij op de site van de omroep.
(Bron: Unie van Waterschappen, KNMI, LCW, droogtekaart.nl. Foto: ANP)