droogte

De tuin bij langdurige droogte, wat wel en niet water geven?

Wanneer er langere tijd geen regen valt en er droogte heerst hebben de planten in uw tuin ondersteuning nodig. Maar lang niet allemaal even veel en het is juist ook zaak om ze niet teveel te vertroetelen. We zetten op een rij welke planten wel en niet extra aandacht nodig hebben en hoe u zo optimaal mogelijk water geeft.

Niet teveel verwennen bij droogte

Het is vaak niet nodig en soms zelfs onwenselijk om elke dag water te geven in de tuin. Zeker kleine beetjes zetten geen zoden aan de dijk. De wortels van de planten worden namelijk gemakzuchtig als zij op deze manier water krijgen. Het zorgt ervoor dat ze aan de oppervlakte blijven, terwijl ze in diepere delen van de grond zelf vaak wel nog water kunnen vinden. Ook blijven ze dan flink verdampen en doorgroeien, terwijl ze best wat zuiniger met water kunnen omspringen. Ze groeien dan wat minder hard, maar dat is allerminst schadelijk voor ze. Daarnaast is oppervlakkig water snel weer opgebruikt. Geef dus liever minder vaak water, maar dan wel voldoende. Daarnaast is het echt niet nodig om het complete oppervlak van uw tuin doornat te maken. Sla planten die minder water nodig hebben sowieso over en maak bij de overige planten de omgeving direct eromheen goed vochtig. Een plant die nog water genoeg heeft, ziet er fris uit. Bij planten met dorst gaat het blad slap hangen of krullen die om. Dan hebben ze zeker water nodig, maar ook weer niet zoveel dat de grond helemaal doorweekt is.

Grondsoort en plantplaats van belang

Hoe goed een plant het doet en of hij tegen een beetje droogte kan heeft ook te maken met de plek waar hij geplant wordt en in welke grondsoort. Een plek in de volle zon, met een zanderige bodem overleven water minnende planten niet. Terwijl zij het op een plek in de halfschaduw en in kleigrond best een poosje kunnen uitzingen zonder een extra watergift. Verdiep u er daarom ook in welke planten het best op welke plaatsen in uw tuin groeien. In een eerder artikel vertellen we meer over de verschillende grondsoorten.

Gazon kan veel droogte hebben

Als het langere tijd droog is, reageert gras daarop door geel te verkleuren. Dit betekent niet dat het dood is, maar aan het overleven. Gras heeft vooral extra water nodig als het groeit. Bij kou in de winter, maar ook als de temperatuur boven de 25 graden komt, staat de groei stil. Het is dan ook niet nodig om veel extra te sproeien bij warm weer. Compleet zonder water kan gras ook weer niet, maar het is beter eens in de zoveel tijd wat meer water te geven, dan elke dag een beetje. Op deze manier wordt niet slechts de bovenlaag van de grond nat, maar ook de diepere delen. Op een goed verzadigde grond kan gras langere tijd zonder water af. U helpt uw grasveld door het tijdens droge periodes niet te vaak en niet te kort te maaien. Houd minimaal een lengte van 4 centimeter aan. Het voorkomt overmatige verdamping en het beschermt de wortels tegen de felle zon. Is maaien noodzakelijk, laat het maaisel dan tijdelijk liggen. Het zorgt ervoor dat het water minder snel verdampt en geeft tegelijk wat schaduw aan het gras. In een eerder artikel hebben we meer tips voor uw grasveld na langere tijd droogte.

Platen in potten drogen snel uit

De grond van planten in potten droogt extra snel uit en de planten kunnen ook niet dieper wortelen om op zoek te gaan naar water. Eén keer per dag water geven is bij grootverbruikers van water op de heetste dagen dan ook niet voldoende. Check ze in dat geval 2 keer per dag. Hetzelfde geldt voor hangplanten in potten. Plaats planten in potten zoveel mogelijk tijdelijk op een plek waar zij meer schaduw krijgen, zodat ze minder snel uitdrogen. Het helpt ook goed om schalen onder de potten te plaatsen, zodat het water niet meteen weer wegloopt. Verwijder ze wel weer bij regenachtig weer, anders verdrinken uw planten. Zijn de potten te zwaar, dan is het een idee om er een parasol bij op te zetten of bedek ze met een lap dunne stof.

Nieuwe aanplant kwetsbaar voor droogte

Nieuwe aanplant heeft het zwaarder dan planten die al jaren op hun plek staan, omdat ze minder diep geworteld zijn. Geef de nieuwe aanwinsten daarom afhankelijk van het soort plant elke paar dagen of zo nodig dagelijks water. Hetzelfde geldt voor zaailingen. Deze jonge planten hebben nog weinig wortels en kunnen minder goed water opnemen. Plaats ze zo mogelijk tijdelijk in de schaduw en let goed op dat ze niet uitdrogen.

Planten optimaal laten profiteren van water

Zo lang er geen sproeiverbod geldt, kunt u uw tuin van water voorzien. Geef bij voorkeur in de vroege ochtend of de late avond water. Het is op deze momenten minder warm en het water komt meer ten goede van de planten en verdampt minder dan bijvoorbeeld midden op de dag, in de volle zon. Maak niet de gehele plant nat, maar geef dicht bij de grond water. Dit voorkomt schimmelvorming op het blad, het smetten van bloemen en onnodige verdamping van het water. Een laag van bijvoorbeeld boomschors op de grond van uw borders zorgt er niet alleen voor dat onkruid langer weg blijft, maar ook dat er minder water gegeven hoeft te worden, omdat het minder snel verdampt. Maak daarnaast gebruik van bodembedekkers, zij houden de bodem koeler en vochtiger. Geef tijdens droogte liever even geen mest. Planten verbranden dan sneller, omdat de opname van water erdoor kan verminderen.

droogte

Planten die tegen meer droogte kunnen

Qua beplanting kunt u uw tuin ook minder kwetsbaar maken voor droogte. Er is volop keuze op het gebied van planten die met weinig water toe kunnen. Zo kunt u onder andere kiezen voor verschillende soorten siergrassen, groenblijvers of bloeiende heesters of vaste planten. In een eerder artikel hebben we een 11-tal sterke opties op een rij gezet.

(Bron: AD, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie