Hazelnoot schuimtaart van Marieke Blotenburg
Publicatiedatum: 2 mei 2022
Marieke wist het maar liefst tot de halve finale van Heel Holland Bakt te schoppen, maar moest helaas de tent verlaten. Een onvergetelijke ervaring en natuurlijk mag zij in Tijd voor MAX nog iets lekkers maken.
Ingrediënten:
Voor de schuimplakken:
- 150 gram hazelnoten
- 200 gram eiwitten
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 150 gram poedersuiker
- 150 gram pure chocolade
Voor de hazelnootpraliné:
- 200 gram hazelnoten
- 200 gram fijne suiker
- 50 milliliter water
Voor het mokka extract:
- 10 gram bruine basterdsuiker
- 5 gram oploskoffie
- 50 gram sterke koffie
Voor de mokka slagroom:
- 1 liter slagroom
- 80 gram suiker
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op ongeveer 180 graden. Rooster de hazelnoten ongeveer 15 minuten (ook voor de ook voor de praline). Laat de hazelnoten afkoelen en vermaal ze redelijk fijn in een foodprocessor (150 gram).
Zet de oven terug op 120 graden.
Doe water en suiker in de koekenpan en breng dit aan de kook. Laat het goed karamelliseren en roer niet in de pan. Voeg de warme hazelnoten toe en roer goed door. Stort het op het bakpapier en laat afkoelen. Breek de hazelnoten in stukken en doe deze in de keukenmachine. Maal dit tot de olie vrijkomt en het een smeuïge pasta word.
Van de schuimplakken:
In een vetvrije kom klopt u de eiwitten op tot er stevige pieken ontstaan. Voeg de poedersuiker toe en mix deze er rustig doorheen. Spatel dan 150 gram gemalen hazelnoten erdoor.
Teken 4 cirkels van 18/20 cm. Doe het eiwit in een spuitzak en maak 4 cirkels. Bak ze 2 uur op 120 graden. Smelt de chocolade au bain-marie en smeer beide kanten licht in met chocolade en laat het drogen.
Van het mokka extract:
Meng de bruine suiker en de oplos koffie door warme espresso, laat het helemaal afkoelen. Het beste is om dit een dag eerder te maken.
Van de mokka slagroom:
Klop de slagroom op met 3 eetlepels mokka extract. Doe de slagroom in een spuitzak. Leg de onderste plak op het bord. Smeer de plakken ligt in met parliné en spuit er dopjes slagroom op. Leg de volgende plak erop, en herhaal dit steeds. Druk het tussendoor lichtjes aan. De bovenste plak gaat ook hetzelfde maar daarnaast garneert u die nog met hazelnoten of gemalen hazelnoten in karamel.
(Bron: Marieke Blotenburg. Foto ter illustratie: Shutterstock)