Kunst achter prikkeldraad

Documentairereeks ‘Kunst achter prikkeldraad’ te zien bij MAX

De concentratiekampen van de nazi’s waren plekken vol geweld, honger, ellende en dood. Maar ook hier tekenden de gevangenen, ze schilderden, maakten muziek, speelden toneel en schreven gedichten. Hun kunstwerken zijn een nalatenschap vol hoop, troost en ongeloof. Schrijver en journalist Frank Westerman (onder andere bekend van het boek De Graanrepubliek) en regisseur Manfred van Eijk reizen in de drieluik Kunst achter prikkeldraad van West naar Oost; van voormalige concentratiekampen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië met als eindstation Auschwitz in Polen.

Kamp Vught

In de 1e aflevering begint Frank Westerman zijn zoektocht naar de creatieve nalatenschap van de gevangenen in Kamp Vught, waar ook de grootvader van Frank gevangen zat. Langs zelfgemaakte schatten van gevangenen, zoals het poppetje van Riek Snel, bedoeld voor haar geliefde. Het zijn verhalen van mensen die in deze nieuwe onveilige wereld toch iets moois willen maken.

Vrouwenkamp Ravensbrück

Frank reist verder naar het beruchte vrouwenkamp Ravensbrück. Hier wordt gezongen, maar er zijn vooral tekeningen van Aat Breur. Hartverscheurende getuigenissen, soms voorzien van commentaar of omlijst met een lied. Hier dringt de werkelijkheid steeds meer door: het is de bedoeling om ons te vernietigen. Deze aflevering eindigt in Dachau. Frank ontrafelt het bizarre verhaal van de kruidentuin, opgezet door Heinrich Himmler. Een plek voor SS-families om te verpozen, voor de gevangenen een plek om dood neer te vallen door de erbarmelijke omstandigheden. Er zouden honderden botanische tekeningen zijn gemaakt door gevangenen.

Deze documentaireserie vertelt het verhaal van moed, kracht en schoonheid en staat stil bij de veerkracht van de mens.

Kunst achter prikkeldraad is te zien op 16, 17 en 18 mei  2022 om 22.15 uur op NPO 2.

Geef een reactie