kipfilet

Kipfilet bakken? Zo wordt hij niet droog en blijft mals

‘Kip het meest veelzijdige stukje vlees’ is een gevleugelde uitspraak. En dat is niet voor niets, want kip is inderdaad veelzijdig. Neem de kipfilet, die kunt u werkelijk overal bij eten. Alleen dreigt bij het bakken van de filet 1 gevaar, dat hij te droog wordt. Met een paar simpele handelingen is dit te voorkomen. 

Kwaliteit van de kipfilet

Het begint met de kwaliteit van de kip. Kipfilet van de kiloknaller bevat naast een hoop dierenleed veel water en weinig smaak. Koop het liever bij de slager of kies voor biologisch variant in de supermarkt. Bewaar de kip in de koelkast en haal hem er ongeveer een half  voor u hem bakt eruit. Zo kan hij op kamer temperatuur komen. Dep voor de bereiding droog met een stuk keukenpapier.

kip
Lees ook: Is het beter om kip te wassen voor het bakken of toch niet?

Plat slaan

Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo ‘in beweging’ waardoor hij malser wordt. Nu is de kip klaar om te kruiden.

Kruiden

Een andere manier om een mals kippetje op tafel te zetten is door hem te marineren. Doe dit bij voorkeur een dag van tevoren. Dan kunnen de smaken er goed intrekken. Maak een marinade van ketjap, met knoflook, verse (rode)peper, ketoembar, djintan en djahé voor een oosters tintje. Of marineer de kip met peper, zout, knoflook, oregano, tijm en olijfolie voor een mediterrane smaak. Lukt het niet om dit een dag van tevoren te doen, doe het dan in ieder geval een uur of langer voor u de kip gaat bakken. Zet de kip tijdens het marineren in de koelkast en haal kort voor het bakken eruit. Natuurlijk kunt u de kip ook alleen van een beetje peper en zout voorzien voor u hem bakt.

Bakken

En dan het bakken. Gebruik hiervoor een pan die goed heet kan worden. Liefs een met een dikke bodem, die geleidt de warmte goed. Zet de pan op het vuur, maar wacht heel even met de olie of boter erin doen tot de pan opgewarmd is. Laat de boter of olie goed heet worden en doe dan de kipfilet erin. Niets zo lekker als een bruin, krokant korstje. Dat krijgt u doordat in de hete pan de kip dichtschroeit. Kom er daarom ook niet aan. Niet te snel keren, eerst een korstje op laten komen. Dat kost ongeveer 2/3 minuten. Dan laat de kip als het ware vanzelf los. Draai om en bak de andere kant ook bruin. Zet vervolgens het vuur laag en laat de kipfilet nog een minuut of 5 tot 6 per kant (afhankelijk van de dikte van de filet), garen. Gebruik voor het draaien een tang en geen vork, dan prikt u de kip lek en lopen alle sappen eruit.

Nagaren = malser

Iets wat u misschien niet dacht, maar waardoor de kip nog malser wordt, is door hem te laten nagaren. Dus zet niet meteen het mes in de kip als u hem uit de pan haalt. Wikkel hem in aluminiumfolie en laat hem even rusten. Eigenlijk net als met rood vlees. Op deze manier blijven de sappen in het vlees en wordt de kipfilet extra mals.

Tip: bak de kipfilets eerst om en om in de pan voor het goudbruine korstje en bak ze vervolgens verder af in een voorverwarmde oven op 170 graden. Baktijd ongeveer 10 minuten.

(Bron: 24Kitchen, lekkervanbijons.be, dejuistekooktijd.nl, corma.nl, archief. Foto: Shuttestock)

Geef een reactie