nieuwe bril

Wennen aan een nieuwe bril, zo lukt dat het snelst

Wie voor het eerst een bril draagt moet vaak behoorlijk wennen. Ook bij een nieuwe sterkte of soort bril hebben de ogen én hersenen tijd nodig om zich aan te passen. En dat kan ongemak met zich meebrengen. Zoals hoofdpijn, misselijkheid of vermoeide ogen. Er is wel het één en ander wat u kunt doen om sneller te wennen.

Wennen aan de nieuwe bril

Zeker wanneer u nog nooit een bril gedragen heeft of de nieuwe bril heel anders is dan u gewend bent, kost het tijd om er aan te wennen. De ogen en hersenen moeten zich aanpassen aan de sterkte en de cilinder van de bril. Ook als die hetzelfde blijven, zijn er daarnaast nog andere factoren van belang hoe snel een bril vertrouwd aanvoelt. Zoals de afstand die de ogen tot de glazen hebben, hoe groot de glazen zijn, hoe (dun) die geslepen zijn en wat voor randen het montuur hebben. Vaak geldt hoe dunner geslepen het glas is, hoe groter de vertekening van het beeld. Sommige mensen kunnen helemaal niet wennen aan dunner geslepen glazen. Informeer vooraf of het mogelijk is om dan kosteloos dikkere glazen te laten plaatsen.

Hoe lang hebben de ogen gemiddeld nodig?

Over het algemeen kunnen de ogen al in een paar dagen gewend zijn aan een nieuwe bril. Maar meestal duurt het minimaal een week voor ze zich goed aangepast hebben. Soms duurt het zelfs enkele weken. Heeft u na 3 á 4 weken nog steeds veel klachten, dan is er wellicht meer aan de hand. Er kan bijvoorbeeld iets mis gegaan zijn tijdens het opmeten, zodat u niet de juiste glazen heeft. Of de brilglazen hebben geen goede positionering. Bij uw opticien kunt u dit laten controleren. Bent u niet tevreden over de reactie, dan kunt u ook een oogarts of een andere opticien inschakelen voor een second opinion. Vraag hen de bril te controleren en het resultaat op schrift te zetten. Ook kan het in het geval van multifocale glazen zo zijn dat u er helemaal niet aan kunt wennen. Vanwege deze reden wordt er vaak een omruilgarantie geboden, zodat u ze binnen een bepaalde periode zo nodig kunt ruilen.

leesbrillen
Lees ook: Leesbrillen: zijn de goedkope slechter dan die van de opticien?

Zo gaat wennen aan de nieuwe bril het snelst

U went het snelst aan een nieuwe bril, door hem zoveel mogelijk te dragen. Ook al krijgt u er klachten door. Wissel beslist niet meer af met uw eventuele voorgaande bril, want dat vertraagt het wenproces juist. Kijk verder zoveel mogelijk recht naar wat u wilt bekijken en beweeg uw hoofd anders mee met de kijkrichting. Kijk wanneer u leest in het geval van een multifocale bril goed door de onderkant van de glazen, het leesgedeelte. En zet de bril dan niet op het puntje van uw neus.

bril
Lees ook: Zo krijgt u uw bril echt schoon én deze methoden zijn af te raden

Wennen aan het montuur

Niet alleen de glazen zijn van belang bij het wenproces, ook het soort montuur kan klachten geven. Zo kunnen de pootjes knellen of laten de neusvleugels afdrukken achter. Dat merkt u vaak niet tijdens het passen bij de opticien, maar pas wanneer u uw nieuwe bril wat langer achter elkaar op heeft. het kan dan voor irritatie en zelfs hoofdpijn zorgen. Gelukkig is het in de meeste gevallen mogelijk de pootjes of neusvleugels anders af te stellen. Ook kunnen ovale neusvleugels soms vervangen worden door ronde exemplaren of door comfortpads. Blijkt u allergisch te zijn voor siliconen vleugels, dan kunnen die vaak vervangen worden door allergievrije. Ga in elk geval niet zelf in de weer met het verbuigen van uw bril. Dit is namelijk alleen mogelijk na verwarming van het montuur en u loopt het risico op breuken of beschadigingen. In dat geval kunt u de bril niet ruilen en zijn de reparatiekosten voor uzelf.

Op 16 maart 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Margriet, InfoNu.nl, Eyewish, Consumentenbond. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie