lentetemperaturen

Het weer: lentegevoel en lentetemperaturen

Op 1 maart is de meteorologische lente begonnen, de lente volgens de weerkunde. De astronomische lente laat nog een paar weken op zich wachten. Als het lente is heb ik altijd zoiets van ‘opschieten met dat mooie weer’. De vaart erin. Ik wil buiten zitten en genieten van de zon en de lentetemperaturen. Maar dat is natuurlijk niet de werkelijkheid.

Lentegevoel door lentetemperaturen, bloesem en lentebollen

De natuur gaat z’n gang en is niet te beïnvloeden. Dinsdag 1 maart 2022 was het beslist geen dag om buiten te zitten, maar de dagen erna brachten veel zon. En dan kun je al snel even buiten zitten in de zon en in de luwte. Al is de buitentemperatuur 11 graden, dan kan het in de zon met gemak 15 of 16 graden worden of nog hoger. Deze lentetemperaturen passen samen met de zon bij mijn lentegevoel. De zon heeft al flink wat uren gemaakt. En er is meer dat bij mijn lentegevoel past. Dat is de natuur die zich ontpopt. De bloesem, maar in maart vooral de narcis, de blauwe druif, de hyacint en de tulp. Bij mijn lentegevoel hoort niet te vergeten het steeds langer licht worden en het ingaan van de zomertijd. De zomertijd gaat het laatste weekend van maart in. Dat duurt dus nog een paar weken.

Blijft het zo, of komt de omslag?

Het lenteweer van de afgelopen tijd werd vooral veroorzaakt door de zon. En die zon was er onder invloed van een hogedrukgebied, dat ook zorgde voor de vaak wat lichte vorst in de avonden, nachten en vroege ochtenden. Op veel plaatsen in met name het oosten en zuiden kwam het tot matige grondvorst. Deze week kon het hogedrukgebied weleens terrein gaan verliezen. In dat geval liggen de depressies boven de oceaan op de loer en kan het zomaar tot een weersomslag komen met hogere temperaturen, met veel regen, buiig weer en de kans op stormachtig weer. Die omslag moest vooral eind deze week of dit weekend tot stand komen. Het wordt wat dat betreft een spannend slot van de week met inbegrip van het weekend. De volle winterkou ligt deze week wel heel dichtbij tot over het noordoosten van Duitsland.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 11 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie