Altijd vochtig in de badkamer? Dit kunt u eraan doen
Publicatiedatum: 23 februari 2022
De badkamer is vaak de vochtigste plek in huis. Logisch ook, want hier neemt u een douche of gaat u in bad. Zaak is wel dat het er niet vochtig blijft, want dat kan voor vervelende schimmels zorgen. Hoe voorkomt u dit?
Zet het ventilatiesysteem aan
De 1e tip is nogal een inkoppertje, maar het ventilatiesysteem aanzetten voordat u lekker gaat douchen of badderen helpt al. Dit systeem zorgt voor de luchtcirculatie in uw huis en zuigt zodoende ook vocht op. Het zal niet voorkomen dat het niet vochtig wordt, maar helpt wel om de badkamer snel weer droog te krijgen.
Maak de badkamer droog
Een andere vrij voor de hand liggende tip is om de badkamer droog te maken als u klaar bent. Neem de douchecabine en vloer bijvoorbeeld af met een doek. Als u dit doet, en daarnaast ook het ventilatiesysteem laat draaien, is vocht snel verleden tijd.
Laat een raam of deur open staan
Veel huizen in Nederland hebben inmiddels een ingebouwd ventilatiesysteem, maar dit is niet overal het geval. Zeker in oudere huizen ontbreekt dit nogal eens. In dat geval kunt u er ook voor kiezen om de deur open te zetten, zodat het vocht in elk geval zo kan wegtrekken. Helemaal handig is het om in een andere ruimte het raam open te laten, zodat er goed geventileerd wordt in huis. Nadeel: het kan hierdoor best fris worden in de badkamer en dat is natuurlijk niet fijn.
Als uw badkamer een raam heeft, kunt u ervoor kiezen om dit op een kier te zetten. Ook dat kan de temperatuur in de badkamer laten dalen, maar u kunt de deur dan in elk geval wel dicht houden.
Een luchtontvochtiger helpt
Na een douche of bad zijn er altijd wel plekken die u niet droog (kunt) maken. Het wordt immers nogal een tijdrovende kwestie als u achteraf elk tegeltje moet droogmaken. Zodoende blijft er dus altijd vocht achter. Als u een ventilatiesysteem heeft en de deur open laat staan, trekt dat vermoedelijk snel weg, maar u kunt ook gebruik maken van een luchtontvochtiger. Er zijn elektrische varianten, maar ook ontvochtigers die middels zoiets als gelballetjes het overtollige vocht opnemen.
Droog handdoeken niet in de badkamer
Een andere manier om vocht in de badkamer te reduceren, is door handdoeken niet in de badkamer te laten drogen. Hang ze op in een kamer waar het raam openstaat of die op een andere manier wordt geventileerd. Als u ze in de badkamer laat hangen, kan dit juist voor meer vochtigheid zorgen en dat wilt u natuurljk voorkomen. Probeer hetzelfde te doen met een natte badmat.
Breng de temperatuur naar beneden
Als warme, vochtige lucht afkoelt ontstaat er condens. Warme lucht kan immers meer vocht vasthouden dan koude, dus zodra er sprake is van afkoeling ‘valt’ het vocht eruit. Dat zien we na een warme douche of bad duidelijk op de spiegel en tegels. Door water te gebruiken dat minder warm is, ontstaat er ook minder condensatie. Dat is niet alleen goed om een vochtige badkamer tegen te gaan, maar ook voor de portemonnee.
Toch last van vocht?
Hoewel u dus best wat kunt doen om een vochtige badkamer te voorkomen, kan het gebeuren dat er toch schimmel ontstaat. In dat geval is het verstandig om dit te verwijderen. Hoe u dat doet? Daarover hebben we het volgende artikel geschreven:
(Bron: Huis en Tuin.nl, Roomed, SFgates Homeguide, pint2homes.com)
(Beeld: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Volgens de loodgieter, die bij ons een nieuw ventilatiesysteem geplaatst heeft, moet je juist geen deur of raam in de badkamer open zetten tegen vocht. Door de koude lucht ontstaat er nog meer schimmel.
In het stukje: Een luchtontvochtiger helpt staat een schrijffout: Zodoende blijven…. moet zijn: Zodoende blijft…..
Vooral in de winter is de buitenlucht, zeker bij vriezend weer, zeer droog. Dus als ik het raam in de badkamer helemaal openzet, dan is binnen 15 minuten de vochtigheidsgraad van 85% naar minder dan 30% gedaald.
Bij een afzuiginstallatie in de badkamer de deur niet op een kier? Heeft de loodgieter dan wél gezien dat er genoeg ruimte onder de deur is om frisse lucht toe te laten? Als er geen lucht aangezogen kan worden kan er ook geen lucht opgezogen worden door de afzuiginstallatie.
Het zal niet voorkomen dat het niet vochtig wordt,
Dit is pas echt een schrijffout (Ariël).
Er staat niets over het verwarmen van de badkamer. Vanwege het energieverbruik doen wij dit niet maar volgens mij zou het helpen als de verwarming de badkamer de hele dag aan zou staan.
Na het douchen maak ik de vloer en muren droog, kranen enz, ik heb ook geen kalkaanslag dit doe ik al jaren !!! Ik heb geen raam wel afzuig. Toen ik nog een bad had, deed ik eerst de koude kraan aan dan pas de hete ,dat scheelt veel stoom. Beslagen muren spiegels geen last van.