Zo komt u van een stinkend toilet af
Publicatiedatum: 28 februari 2022
Op het toilet kunnen vieze luchtjes blijven hangen, ook lang nadat de wc gebruikt is. We zetten oorzaken van blijvende stank op een rij en geven oplossingen om er vanaf te komen. Waarbij we ook aandacht besteden aan de ‘vergeten plekken’.
Het toilet zelf
De toiletpot zelf blijft fris ruiken door die regelmatig te reinigen. Hoe vaak dit nodig is, is afhankelijk van hoe intensief hij gebruikt wordt. Wordt de wc door meerdere mensen gebruikt, dan is wekelijks schoonmaken vaak niet voldoende. Neem tijdens het poetsen ook de rand aan de binnenkant, de bril en de buitenkant van de pot mee. Chloor is hiervoor niet zo geschikt, omdat het niet echt reinigt, maar alleen ontsmet. En dat is over het algemeen niet nodig, maar reinigen wel. Bovendien kan chloor urinegeur juist versterken. De enige toepassing die MilieuCentraal aanraadt voor chloor, is het verwijderen van schimmel in badkamervoegen.
Vergeet de vloer, deurklinken, wasbakje en wandtegels in het toilet niet
Op de vloer komen urinespetters en ander vuil terecht, Die moet dus ook geregeld schoongemaakt of gedweild worden. Als u de vloer 2 keer per week schoonmaakt, dan kan urinegeur niet in de tegels en voegen trekken. Neem verder regelmatig de deurklinken, lichtknopje, spoelknop en de wandtegels rondom de wc af en sla ook het wasbakje niet over.
WC-borstel
In het opvangbakje van de wc-borstel kan water blijven staan, dat op den duur niet meer zo fris ruikt. Laat de borstel daarom zoveel mogelijk uitlekken voor u hem terug plaatst en leeg het bakje regelmatig. Spoel hem dan ook meteen om en zet hem terug met een klein scheutje toiletreiniger voor een extra fris resultaat.
Afvalbakje
Leeg ook het afvalbakje regelmatig, zodat zich daar niet ongemerkt geurtjes in kunnen ophopen.
WC-mat
Heeft u een wc-mat in uw toilet liggen? Dit is een verzamelplek voor vuil en onfrisse luchtjes. Was hem daarom minstens eens in de 2 weken.
Luchten en ventilatieroosters vrij houden
Een luchtverfrisser kan nare geurtjes slechts deels verbloemen. Beschikt uw wc over een raam dat geopend kan worden, lucht dan dagelijks of na elk groot bezoek. Zorg er daarnaast voor dat de luchtafvoer of ventilatieroosters niet verstopt raken. Dan kunnen geurtjes namelijk minder makkelijk weg.
Voorkom spetteren op het toilet
Des te minder spetters er op de vloer terecht komen, des te frisser blijft het toilet. Mannen kunnen de kans op gespetter verminderen door zittend te plassen. Maar het helpt ook al om met iets meer beleid te plassen. Naast gespetter veroorzaakt door de toiletgebruiker, kan de wc zelf het ook in de hand werken. Tijdens het doortrekken spat het water altijd een beetje op, maar bij sommige toiletpotten belandt er consequent een beetje water naast de pot. Dat kan onder andere komen door een te hoge of te lage waterstand. Te veel of te weinig water kan veroorzaakt worden door allerlei factoren, dus het is vaak zaak om er een loodgieter naar te laten kijken. Sluit verder het deksel tijdens het doortrekken. Zo voorkomt u niet alleen urinespetters, maar ook bacteriënsproei.
Te weinig water in de pot
Buiten dat een te lage waterstand in de toiletpot gespetter oproept, kan het ook voor stank zorgen. Dat komt doordat het zogenoemde waterslot dan niet voorkomt dat er rioolluchten naar boven komen. Probeer daarom te achterhalen waar de lage waterstand door veroorzaakt wordt en verhelp het of laat het verhelpen.
Beschadigde kitrand
Ook wanneer de kitrand onder het toilet zijn werk niet meer goed doet, kunnen er rioollucht of andere onfrisse geuren vrijkomen. Haal dan met bijvoorbeeld een stanleymes de oude kitrand weg. Reinig het oppervlak goed, maak droog en breng een nieuwe kitrand aan.
(Bron: VT Wonen, Cleanipedia, Stankspecialist, Stankweg.nl, Radar, archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wel merkwaardig dat in een artikel als dit “toiletreiniger” slechts 1 keer voorkomt, namelijk om het in het opvangbakje van de wc-borstel te doen voor een extra fris resultaat.
Wij zitten hier niet op het riool aangesloten en hebben een zgn. beerput en hier moet het biocultuur goed zijn wil die goed werken.
We maken al jaren schoon met gewoon een schuurmiddel en om de tijd met azijnsopje. Verder elke dag na het afwassen het vaatdoekje langs de dingen op het toilet, de deurgrepen, lichtschakelaar, waterfontein en dan de pot en de vloer voor de pot.
Vergeet niet de papierrolhouder, het buisje waar de rol aanhangt, want wanneer zet je een nieuwe rol op, juist u weet wel.
We vervangen wel elke jaar de borstels en houder, die zijn vaak wel ergens in de aanbieding voor rond de 5 euro.
Bij ons komt er geen dure geur/kleur blokjes in de pot en al helemaal geen chemische toiletreiniger., lijkt allemaal schoon, maar het is enkel duur en dient nergens toe.
Niemand klaagt over stank of viezigheid en het vaatdoekje is hiermee ook elke dag weer een nieuwe. Ook zo fris want die kunnen een bende bacteriën achterlaten in de keuken.
Tijdschriten en kranten horen op het toilet zijn ook niet bijzonder fris, ze zijn echte geurvreters en verspreiden die ook nog eens een keer. Wil je wel met chloor werken, meng dit vooral niet met schoonmaak middel, je maakt dan je eigen chloorgas en dit is een kleine ruimte niet bepaald gezond te noemen.
Misschien een inkoppertje; Werk van boven naar beneden en van “schoon” naar vuil. W.c. blokjes komen bij mij niet in de wc te hangen. Die zijn alleen maar duur en zijn alleen fijn voor de geur maar dus overbodig als je elke dag even je toilet bijhoudt.