stormen

Hoe komen stormen aan hun namen?

Corrie is net achter de rug, maar de 2 volgende stormen dienen zich alweer aan. Vermoedelijk zullen Dudley en Eunice van 16 tot en met pakweg 19 februari 2022 voor flink wat onstuimig weer zorgen. Hoe worden de namen voor de stormen uitgekozen? En wanneer krijgt een storm een naam en wanneer niet?

Alleen code oranje en rood

Sinds 2019 krijgen stormen, waarvoor weerinstituut KNMI code oranje of rood voor afgeeft, een naam. In uitzonderlijke gevallen gebeurt dit ook bij een code geel-storm. Dit is vooral het geval als deze in andere landen voor zwaar weer kan zorgen en in Nederland de gevolgen ook merkbaar zijn. “Als een storm die hier impact kan gaan geven al een naam heeft gekregen van een andere Europese groep nemen wij deze naam over”, aldus het KNMI op de eigen site.

Waarom stormen überhaupt een naam krijgen? Volgens het KNMI komt dat omdat Brits onderzoek uitwijst dat dit het bewustzijn rondom gevaarlijk weer verhoogt. Daarbij maakt het de communicatie rondom een storm makkelijker als er een naam aan verbonden is.

Naam staat vast

Hoewel het KNMI niet ver van tevoren kan voorspellen of een storm code oranje of rood zal worden, staan de namen wel allang vast. Welke namen de stormen krijgen wordt bepaald door de weerinstituten van landen die zich hebben aangesloten bij de Europese meteorologische koelorganisatie EUMETNET. Het KNMI behoort, samen met Groot-Britannië en Ierland, tot de zogenoemde westgroep van EUMETNET. Omdat de meeste stormen die over ons land trekken uit het westen komen, is dit een voor de hand liggende samenwerking.

weerswaarschuwing
Lees ook: Storm in het zuiden, ijzel in het noordwesten: hoe weet u zeker of een weerswaarschuwing geldt voor uw woonplaats?

Hoe worden de namen gekozen?

Het KNMI beslist dus ook samen met de Britse en Ierse collega’s over de definitieve namen. In Groot-Britannië en Ierland mogen inwoners suggesties insturen en worden de populairste geselecteerd, maar in Nederland kan dit niet. Het KNMI maakt de voorselectie. Vervolgens wordt er door de 3 landen samen een definitieve lijst opgesteld met namen die zowel in Nederland, Ierland en Groot-Britannië gebruikt zullen worden. Vanzelfsprekend zitten daar dus ook Ierse en Britse namen bij.

Niet alle letters

Een stormnaam met de letters Q, U, X, Y en Z zult u overigens nooit voorbij zien komen. Er is voor gekozen om deze letters over te slaan, omdat het Amerikaanse National Hurricane Center dit ook doet. “Dit zorgt voor consistentie voor de officiële naamgeving van stormen in de Atlantische Oceaan”, schrijft het KNMI. Het Amerikaanse National Hurricane Center handhaaft dit beleid omdat er gewoonweg niet genoeg namen zijn met deze letters.

Benieuwd welke namen toekomstige stormen krijgen? U kunt de volledige lijst bekijken op de site van het KNMI.

(Bron: KNMI, NOS)

Geef een reactie

Reacties (2)

    mickempen says:

    Goedemorgen, ben benieuwd hoe het vandaag met de storm Eunice wordt. Ik lees dat er in Duitsland tegen de storm Zeynep wordt voorbereid. Waarom heten de stormen Dudley en Eunice hier en daar Ylenia en Zeynep? Alvast bedankt! 😉

      MAX Vandaag says:

      Beste mickkempen, bedankt voor uw reactie. Hoe onze oosterburen aan de namen van hun stormen komen durven wij niet te zeggen, maar in het geval van Nederland komt het dus door onze samenwerking met Groot-Britannië en Ierland.