Rondslingerend speelgoed van kleinkinderen netjes en leuk opbergen
Publicatiedatum: 20 februari 2022
Wie regelmatig kleinkinderen over de vloer heeft kan vast meepraten over rondslingerend speelgoed. Door de poppen, puzzels, spelletjes en dergelijke aan het einde van de dag weer netjes en leuk weg te werken, houdt u uw huis aan kant en hebben de kleinkinderen overzicht op hun spullen als ze weer bij u zijn. We zetten een aantal opties op een rij.
Speelgoed in manden
Gebruik voor elk soort speelgoed een eigen mand, al dan niet met een deksel. Het voordeel van een afsluitbaar exemplaar is dat het minder rommelig oogt. Een open mand geeft dan weer een blik op de inhoud, zodat er te zien is wat erin zit. Maar u kunt dit ook oplossen door op een etiket te zetten wat de inhoud is. Met daarnaast 1 grote mand kunt u eventueel aan het einde van de dag eerst al het rondslingerend speelgoed daarin opbergen. De inhoud kunt u dan sorteren op een moment dat het u goed uitkomt.
(Doorzichtige) opbergbakken
Ook opbergbakken zijn erg handig om het speelgoed op soort in op te bergen. In doorzichtige opbergbakken kunt u al het rondslingerende speelgoed kwijt én blijft goed te zien wat erin zit. Ze zijn er in verschillende formaten, zodat u naast het kleine spul ook grotere zaken als poppen kwijt kunt. U kunt ze netjes in een hoek stapelen of in een al dan niet dichte kast plaatsen.
Rondslingerend speelgoed in glazen potten of vazen
Het staat heel leuk om glazen potten of vazen van verschillende formaten bij elkaar in een kast te zetten, met daarin allerlei rondslingerend klein speelgoed of knutselspulletjes. Zoals stiften, potjes verf, gummetjes, scharen etc. Ook knikkers of krijtjes bergt u zo netjes op.
Doorzichtige mappen
Inlegpuzzels zonder doos hebben de neiging al snel incompleet te raken. Op de één of andere manier raken er altijd wel wat stukjes kwijt onder de bank of andere plekken. Dit lost u op door ze aan het einde van de dag op te bergen in doorzichtige mappen. Het is zo goed te zien welke puzzel erin zit en ze blijven compleet. U kunt ze stapelen of eventueel ook rechtop in een bak plaatsen.
Speelgoedkist voor rondslingerend speelgoed
Valt het mee met de hoeveelheid rondslingerend speelgoed, dan kunt u dit ook wegwerken in een mooie speelgoedkist. Allerlei soorten kisten kunnen hier dienst voor doen en u kunt hem aanpassen aan uw interieurstijl.
Tassen
Wilt u het speelgoed helemaal weg uit de woonkamer hebben, dan kunt u het ook verpakken in grote tassen en die in een andere ruimte, bijvoorbeeld aan haken aan een muur hangen.
Showplek voor tekeningen
Wordt u regelmatig verwend met eigen gemaakte tekeningen, maar wilt u er niet uw huis mee vol hangen? Maak dan een plek waar er steeds 1 of enkele tentoongesteld worden. U kunt ze eenvoudig tegen een muur prikken en steeds de oudste door de nieuwste vervangen. Maar u kunt er ook een fotolijst voor gebruiken, waar u steeds de nieuwste in plaatst.
Boeken wegwerken
Allerlei soorten kinderboeken kunnen in een open kast rommelig staan. Dit kunt u al flink verminderen door de boeken naar voren te trekken, zodat ze op 1 lijn staan. Ook kunt u bijvoorbeeld stapeltjes boeken maken en afwisselen met mooi speelgoed, dat u wel graag in het zicht heeft. Daarnaast kunt u ervoor kiezen enkele gedeeltes achter kastdeurtjes of in manden weg te werken. Daarin plaatst u de minder mooie exemplaren. In een eerder artikel geven we nog meer tips om een open boekenkast minder rommelig te maken.
Speelgoed sorteren
Speelgoed kan uit de gading van de kleinkinderen raken. Dat kunt u dan (tijdelijk) uit de woonkamer halen en op een plek opbergen waar het niet in het zicht ligt. Door het na een poosje weer eens te voorschijn te halen kan het zijn dat het weer wel helemaal in de smaak valt. Wordt er echt niet meer mee gespeeld, dan kunt u er wellicht iemand anders blij mee maken of het naar de kringloopwinkel brengen.
Laat uw kleinkinderen meehelpen
Vanaf dat uw kleinkind kan lopen, kunt u hem of haar bij het opruimen betrekken. Maak er een gewoonte van samen het speelgoed weer op de juiste plek te leggen na het spelen. Dat kan in het begin spelenderwijs, waarbij u het goede voorbeeld geeft. Zo leert uw kleinkind dat opruimen ook bij het spelen hoort. Kinderen staan vaak niet te trappelen om op te ruimen, maar ze krijgen zo wel meteen mee dat zij ook een steentje bijdragen. Met deze tips maakt u het voor uw kleinkinderen makkelijker:
- Geef uw kleinkind afgebakende opruimopdrachten, zoals: “doe alle blokken in de blokkendoos”.
- Geef uw kleinkind tijdens het opruimen complimentjes en ga na afloop samen iets leuks doen als beloning.
- Houd vol! Het kost een aantal weken om een nieuwe gewoonte aan te wennen.
- Hou het simpel, laat de perfectie voor wat het is en accepteer dat kinderen een andere opruimlogica hebben.
Bekijk ook de video met tips hierover.
(Bron: Roomed, RTL Nieuws, Gewoon Opgeruimd, Leukegeit, Jan Magazine, archief)