Erfenis verdelen

Een erfenis afhandelen zonder gedoe? Deze tips helpen

Ruzie om een erfenis komt regelmatig voor. Oud zeer ligt daar vaak aan ten grondslag. Een verdeling van een erfenis, kan om die reden families uit elkaar laten vallen. Reden te meer om de zaken van tevoren goed te regelen. Dat is niet alleen voor u, maar ook voor de nabestaanden fijn. Maar hoe doet u dat en waar moet u allemaal aan denken?

Leg het vast op papier

Het allerbelangrijkste is misschien wel: legt het vast. Leg de afspraken die u maakt en de wensen die u heeft vast op papier. De erfenis, ook wel nalatenschap, is wat u achterlaat als u er niet meer bent. Dit kan gaan om geld, spullen of een woning. Alle bezittingen (en ook schulden) vallen hieronder. Vastleggen kan in de vorm van een testament. Doet u dit niet, dan wordt uw nalatenschap verdeeld volgens de regels van het erfrecht. Zijn er geen erfgenamen of nabestaanden, dan gaan al uw bezittingen naar de staat.

Vastleggen van uw wensen kan in een testament bij de notaris. Benoem daarin letterlijk wie wat krijgt. Zeker in samengestelde gezinnen, bij meerder huwelijken of kinderen die al eerder aanspraak hebben gemaakt op de erfenis, is het belangrijk de verdeling zo duidelijk mogelijk te beschrijven.

Manieren van nalaten

Als er geen geld of andere bezittingen zijn, maar alleen schulden, dan kunnen nabestaanden die weigeren, verwerpen. De erfgenamen ontvangen niets en zijn ook niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor eventuele schulden. Een erfenis kan naast geweigerd ook zuiver worden aanvaard. Dan accepteert de erfgenaam de nalatenschap volledig, wat het ook is en met alle consequenties. Een beneficiaire aanvaarding betekent dat eventuele schulden eerst worden afgetrokken en wat overblijft is voor de erfgenamen. Of en ik welke vorm de erfgenamen de erfenis aanvaarden, kunnen zij tot 3 maanden na het overlijden bepalen.

Executeur

Leg daarnaast vast wie verantwoordelijk is voor het afwikkelen van de erfenis, de executeur. Hij of zij is na uw overlijden de beheerder van uw nalatenschap en moet zorg dragen voor de goede verdeling. Hij of zij is weliswaar uitvoerder, maar dient de erfgenamen op de hoogte te stellen van de taken en afhandeling van de erfenis. Bespreek deze laatste rol ook met degene die het betreft. Zo komt hij of zij niet voor verrassingen te staan.

Maak de erfenis bespreekbaar

Praten over de verdeling van geld of spullen is niet altijd eenvoudig. Toch is het goed om met elkaar in gesprek te gaan en blijven. Betrek eventueel uw kinderen of degene aan wie u uw bezittingen wilt nalaten, bij het opstellen van uw testament. “Het is het allermooist als je hier met je kinderen over kan praten. Zeker als je familie onderliggende spanningen heeft, kan een slordig testament echt een bom onder familierelaties leggen”, aldus Elles van der Pluijm, notaris familierecht tegen Nu.nl. Is het lastig om dit met elkaar van tevoren te bespreken, licht uw keuzes over de verdeling dan toe in uw testament.

Een verlies is al verdrietig genoeg

Wie denkt goed te doen aan ‘dat lossen de kinderen wel op als ik er niet meer ben’, heeft het mis. Iemand verliezen is al verdrietig genoeg en brengt de nodige emoties met zich mee. Dan is het extra fijn als er niet ook nog zorgen bijkomen over een verdeling van de erfenis. Als het goed geregeld is, dan kunnen emoties samengaan met mooie herinneringen in plaats van onenigheid over de verdeling. Want ook al gaan alle familieleden nu goed met elkaar door een deur, als er iets te verdelen is, spelen er andere krachten.

(Bron: Nu.nl, Radar, Uitvaartverzekeringwijzer.nl, Rijksoverheid)

Geef een reactie