Duur 12:17
Gepubliceerd op 11 februari 2022

Frambozensoufflés

Om een soufflé goed te laten rijzen in de vormen is het van belang de vorm goed in te smeren. Strijk met de kwast van onder naar boven, dat helpt de soufflé omhoog te komen in de oven. Strooi als de frambozensoufflés klaar zijn er wat poedersuiker over voor een extra feestelijk (en smakelijk) effect en serveer er een bolletje ijs bij.

Ingrediënten (voor 6 stuks):

  • 40 gram bloem
  • 5 gram aardappelzetmeel (of maïzena of custard)
  • 90 g melk
  • 90 gram frambozensiroop (bijvoorbeeld van Monin)
  • 50 gram suiker
  • 70 gram eiwit
  • 15 gram kristalsuiker
  • 60 gram gesmolten boter om in te vetten
  • fijne kristalsuiker om te bestrooien
  • poedersuiker om te bestuiven

Extra nodig:

  • 6 ovenvaste schaaltjes (max. 125 milliliter inhoud)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C boven- en onderwarmte.

Vet de schaaltjes in door de binnenkant met een kwastje te bestrijken met gesmolten boter. Zorg dat je de kwast omhoog strijkt, dit helpt straks met bij rijzen van de soufflé. Doe een flinke schep fijne kristalsuiker in de schaaltjes, draai rond zodat alle kanten van de schaaltjes bedekt zijn met een laagje suiker en schud de overtollige suiker er weer uit.

Meng de bloem, zetmeel en een scheutje melk tot papje. Schenk de rest van de melk in de pan met de frambozensiroop en de suiker en verwarm. Schenk de warme melk bij het bloempapje, roer goed door en schenk alles terug in de pan. Laat de massa al roerende op matig vuur koken tot hij goed gebonden is. Schenk de gebonden massa terug in een grote kom (volledig afkoelen is niet nodig).

Klop ondertussen de eiwitten tot stijve pieken in de keukenmachine – zorg voor volledig vetvrije materialen – en voeg in 3 delen de suiker toe. Laat kloppen tot de suiker volledig is opgelost. Spatel de opgeklopte eiwitten door de frambozenmassa; eerst circa ¼ om familie te maken, vervolgens ook de rest. Spatel niet langer dan nodig.

Vul de ingevette schaaltjes tot de rand met het soufflébeslag en strijk glad af met een paletmes. Maak met je vinger net het bovenste randje van de schaaltjes vrij van beslag; dit helpt straks in de oven bij het souffleren. Bak de soufflés in circa 8 minuten af in de oven. Bestuif met poedersuiker en serveer direct.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer