Duur 03:40
Gepubliceerd op 22 april 2016

Deel 1: Aioli

Het woord ‘aioli’ is opgebouwd uit de woorden all en oli, oftewel knoflook en olie. Dit zijn, samen met een snufje zout, ook de basisingrediënten van deze knoflooksaus. Kok Pim bereidt twee varianten van de smeuïge knoflooksaus die wij in Nederland vooral kennen als knoflookmayonaise. Natuurlijk geserveerd met knapperig stokbrood!

Aioli: de klassieke variant

Bij een traditionele bereiding van aioli maalt u een teen knoflook tot puree en voegt u olie toe om de knoflook iets vloeibaarder te maken. Gebruik dan koudgeperste olijfolie oftewel olijfolie extra vergine. Voeg verder alleen een beetje zout toe.

Vijzel

Bij de traditionele Spaanse variant van aioli komt vooral veel handwerk kijken. Een vijzel is dan ook onmisbaar!

Knoflook

Een teentje knoflook heeft in het midden een groene kern die bitter is. Als u knoflook puur bereidt, is het verstandig deze bittere kern te verwijderen.

Aioli als knoflookmayonaise 

Ingrediënten:

  • Sap van een halve citroen
  • 1 eidooier
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepels witte wijnazijn
  • 200 milliliter zonnebloemolie
  • 1 theelepels zout

Bereidingswijze:

  1. Klop citroensap, de witte wijnazijn, mosterd, knoflook (gepeld) eidooier en zout met een staafmixer los in een maatbeker.
  2. Voeg langzaam al draaiende met de staafmixer de zonnebloemolie toe en proef.

Tip:

Knoflook laat een heel sterke geur achter, ook op uw handen. Was uw handen met citroen om van deze knoflookgeur af te komen.

Een lekker stokbroodje met aioli wakkert de eetlust aan! Ga naar deel 2 voor het recept voor patatas bravas! Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer