woensdag gehaktdag

Zo is woensdag gehaktdag ontstaan

Grote kans dat u echt niet meer alleen op woensdag gehakt eet, maar ooit is ‘woensdag gehaktdag’ voor vele huishoudens gesneden kost. Wat is eigenlijk de oorsprong van deze uitspraak?

Restjes vlees

Dat Nederlanders gehakt in vroeger tijden speciaal op woensdag eten heeft 2 redenen. Ten 1e heeft dat te maken met het werkschema van de slagers. De maandag is in die tijd het moment dat het nieuwe vee geslacht wordt. Dinsdags worden vervolgens de karkassen uitgebeend, tot verschillende soorten vlees. Zoals karbonades en biefstukken. De delen die minder in trek zijn, plus de snijrestjes worden dan woensdags in de gehaktmolen vermalen tot gehakt. Ten 2e hebben mensen in die tijd nog niet de beschikking over een koelkast. Om deze reden eten zij het gehakt nog dezelfde dag.

Woensdag gehaktdag sinds 1949 bekend

De uitspraak ‘woensdag gehaktdag’ is vervolgens in 1949 door middel van een prijsvraag ontstaan. Slagers hebben hun klanten toen opgeroepen om een slogan te bedenken. Met een beloning van 25 gulden voor de winnende uitspraak. Dat is dus ‘woensdag gehaktdag’ geworden. Niet alleen in de slagersbranche, maar ook daarbuiten wordt het zo’n populaire term, dat wij hem nu nog steeds kennen. Ook al hebben we al lang koelkasten en ligt gehakt tegenwoordig op elke dag van de week bij de slager en supermarkt.

Politieke betekenis

Buiten het eten van gehakt heeft ‘woensdag gehaktdag’ met de tijd nóg een betekenis gekregen. En wel op het politieke vlak. In dit geval gaat het om het afleggen van verantwoording, op de 3e woensdag van mei. Over de afspraken die met Prinsjesdag gemaakt zijn. Op deze gehaktdag in mei leggen de bewindslieden aan de hand van jaarverslagen verantwoording af over de financiën en het gevoerde beleid van het voorgaande jaar. Zijn de politici het niet met elkaar eens, dan maken ze figuurlijk gehakt van elkaar.

Ook zin gekregen in gehakt(ballen)? Bekijk dan onze receptenpagina.

(Quest, Culy)

Geef een reactie

Reactie

    Elenora says:

    In 1960 ben ik met mijn 5 broers en een zus en mijn ouders geïmmigreerd naar Australia. In de eerste 2 jaar kwamen wij terecht in een soort kamp terecht waar alle immigranten terecht kwamen totdat er 2 jaar voorbij waren. Na 2 jaar mocht je een huis huren of kopen. De voedsel 3 maal per dag kregen wij vanuit de kamp. Een grote keuken werd open gesteld en daar vanuit konden de mensen zelf hun maaltijden samenstellen. Ochtend middag en avond maaltijden zelf samenstellen. Maar ja er werden Australische maaltijden geleverd en daar zat weinig bij dat mijn moeder wilde eten. Maar eenmaal in onze gekochte huis terecht te komen ging mijn moeder koken. Ik was 8 jaar ondertussen. Maar daar was wel iedere woensdag aten wij gehakt. Dus vroeg ik daar wat over waarom wij iedere woensdag gehakt kregen bij het eten. Mijn moeder vertelde het zelfde verhaal dat in uw artikel wordt benoemd. Toen ze mij vertelde hoe het gehakt werd gemaakt was waardoor het ook de goedkoopste vlees was en omdat het alleen op de woensdag kon krijgen heb ik tot mijn 18 geen gehakt meer gegeten. Op die leeftijd was ik weer in Nederland. Ik vroeg een slager wat er in gehakt zit verwerkt. Toen hoorden ik wel heel wat anders maar ook vertelde de slager het verhaal van vroege. Ik eet nu wel gehakt maar niet alleen op Woensdag maar wanneer wij krap zitten dan eten wij het meerdere dagen per week. De gehakt maakt heerlijke saus en geeft een lekkere smaak aan de bami, macaroni, nasi. Ik ben gek op gehaakt.