Ted van Essen: Ga hem halen, die booster!
Publicatiedatum: 29 december 2021
Het wordt al bijna routine, die coronaprik. Met stoom en kokend water is de prikcampagne op gang gekomen, maar nu ik zie alleen maar blije mensen op de vaccinatiestraat. Met die boosterprik gaan we de omikronvariant van het coronavirus verslaan. Dat vermindert de kans dat je toch nog in het ziekenhuis terecht komt.
In de kou
Natuurlijk zijn er soms wat strubbelingen. De wachtrij groeit weleens, zodat mensen buiten in de kou moet wachten, wanneer het computersysteem hapert. Of de optrekkers kunnen het vullen van de injectiespuiten even niet bijhouden. Dat is een secuur werkje, onzichtbaar in stille kamertjes, waar iedereen geconcentreerd zijn werk doet.
Veel vragen
Het helpt als iedereen de gezondheidsverklaring ingevuld meeneemt. Het lijkt wat overbodig, want die vragen zijn ook al gesteld bij het maken van de afspraak. Maar er kan natuurlijk wat veranderd zijn intussen. Misschien bent u toevallig net met een bloedverdunner begonnen. Dan moet de vaccinatiearts even checken of dat problemen kan geven met de prik. Neem dus altijd een lijstje met de medicijnen mee die je gebruikt. Ook al heeft u dat de vorige keer ook al meegenomen.
Verkouden?
Natuurlijk moet u zich ook melden als u intussen COVID-19 heeft gehad. Het doormaken van een infectie met het coronavirus werkt ook als een booster, dus dan moet de prik uitgesteld worden tot 3 maanden later. En als u nu verschijnselen hebt die op COVID wijzen, moet u natuurlijk helemaal niet komen, maar eerst een test laten doen bij de GGD.
Pfizer of Moderna
Nare discussies ontstaan soms met mensen die per se een bepaald vaccin willen hebben. Dat kan niet en hoeft ook niet, want er is bewezen dat de beschikbare vaccins niet voor elkaar onderdoen. Mensen boven de 45 jaar krijgen vaak Moderna en jongeren Pfizer, maar soms is er maar 1 soort beschikbaar op die locatie. Beide zijn prima, maar sommigen menen dat de ene meer bijwerkingen geeft dan de andere. Maar de bijwerkingen zijn niet te voorspellen en kunnen ook bij de boosterprik weer optreden of juist niet. Het volgen van iemand persoonlijke voorkeur maakt het vaccinatieproces trager en dat willen we allemaal niet.
Flauw vallen
Mijn werk als vaccinatiearts hangt samen met de leeftijdsgroepen die aan de beurt zijn. Bij ouderen gaat het vaak om de bloedverdunners. De leeftijden daaronder melden vaker een allergie in het verleden, wat gelukkig zelden van belang is. Een echte allergie voor het coronavaccin komt niet vaak voor en blijkt meestal bij de 1e prikken. Binnenkort verschijnen de jongsten weer en die willen vaak liggend geprikt worden vanwege de angst om flauw te vallen. Gelukkig kan dat allemaal geregeld worden.
Het is leuk om te helpen zo snel mogelijk die boostercampagne af te ronden. Allemaal gemotiveerde collega’s staan dag en (bijna) nacht klaar om u die prik te geven. Het helpt als u wat vergevingsgezind bent bij kleine strubbelingen.