oliebollen

Oliebollen met gekonfijte ananas

Niets zo feestelijk dan oliebollen bij de jaarwisseling. Robèrt van Beckhoven maakt ze van 2 soorten beslag en voegt er gekonfijte ananas en winddroge rozijnen aan toe. Om te voorkomen dat de rozijnen water ‘stelen’ van het deeg, moeten ze winddroog zijn. Daarvoor kunt u ze een dag van tevoren wassen en zo’n 20 minuten weken in water van ongeveer 30 ⁰C. Giet af en laat drogen op een theedoek. De volgende dag zijn ze winddroog en kunt u de rozijnen gebruiken. 

Ingrediënten:

Beslag 1:

  • 500 gram patentbloem
  • 500 gram melk
  • 25 gram gist
  • 15 gram citroenrasp
  • 10 gram zout

Beslag 2:

  • 100 gram water
  • 50 gram boter
  • 75 gram patentbloem
  • 100 gram ei

Voor de vulling:

  • 375 gram rozijnen, winddroog
  • 125 gram gekonfijte ananas, in kleine stukjes

Extra nodig:

  • poedersuiker

Bereidingswijze:

Verwarm de melk in een steelpannetje op laag vuur tot lauwwarm (ca. 36 °C). Verbrokkel de gist in een kom, voeg een beetje warme melk toe en los de gist hierin op. Kneed nu alle ingrediënten ban beslag 1 tot een slap en glad deeg en laat onder een vochtige doek rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Verwerk de ingrediënten van beslag 2 tot een soezenbeslag: breng het water en de boter aan de kook in een steelpan. Neem de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem toe. Roer goed. Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. Neem de pan weer van het vuur en doe het beslag in een kom. Voeg 1 voor 1 de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het tweede ei toevoegt. Laat afkoelen.

Roer het afgekoelde soezenbeslag door het gerezen deeg en voeg daarna ook de vulling toe. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat opnieuw rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Verhit de olie tot circa 175 graden. Schep met een ijsknijper gelijke bolletjes uit het deeg en frituur tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat afkoelen en bestuif royaal met poedersuiker.

Geniet ervan!

Kijk voor meer recepten van Bak mee met MAX op onze receptenpagina  

Geef een reactie

Reactie

    Ronald van de Berg says:

    Ik heb dit jaar deze oliebollen met dit recept gemaakt. Het beslag rees veel te hard, terwijl ik alles volgens het recept gedaan had. De oorzaak hiervan is dat Robèrt bakkersgist gebruikt in plaats van het instant gist, wat gewone mensen gebruiken. Dat staat nergens in het recept, dus ik ben dan toch maar uitgegaan van instant gist. Het lijkt me goed om dat aan het recept toe te voegen, zodat anderen in ieder geval niet mislukte oliebollen hebben.
    En zet er dan gelijk bij dat je de hoeveelheid bakkersgist door 3 moet delen om de hoeveelheid instant gist te krijgen. Dus dat zal hier iets van 7 a 8 gram zijn.