vakantie regels

Binnenkort op vakantie? Hier moet u rekening mee houden

Nu de coronadruk weer toeneemt in Europa, stellen steeds meer landen weer hun eigen regels op wat betreft in- en uitreizen. Als u binnenkort op vakantie gaat, kan dit ook gevolgen hebben voor uw reis. Lees hieronder wat de aandachtspunten zijn en waar u rekening mee moet houden als u wilt annuleren.

Welke reisadvies geldt er?

Het begint allemaal bij het geldende reisadvies. Hierin valt te lezen welke (mogelijke) additionele eisen uw vakantiebestemming stelt voordat u het land in mag. Dit kan echt per dag verschillen, dus controleer een paar dagen voor vetrek wat de huidige status is. Dit kunt u doen door de website Nederland Wereldwijd te raadplegen, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert ook om plaatselijke nieuwsbronnen goed in de gaten te houden. Door goed voorbereid op reis te gaan, voorkomt u mogelijke teleurstellingen. Een paar voorbeelden van de nu geldende regels in populaire vakantielanden:

  • Oostenrijk: Oostenrijk hanteert de zogenoemde 2G+regel. Dat houdt in dat u naast een coronabewijs op basis van herstel of vaccinatie, ook een negatieve PCR-test moet laten zien aan de grens. Zo’n test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Voor mensen die al een boostervaccin hebben ontvangen geldt dat zij geen PCR-test hoeven te doen, maar u moet middels uw coronabewijs natuurlijk wel kunnen aantonen dat u deze prik daadwerkelijk heeft ontvangen. In de horeca en skigebieden geldt dat u enkel gebruik mag maken van de faciliteiten als u hersteld of volledig gevaccineerd bent. Oostenrijk hanteert een lockdown voor ongevaccineerden, dus het land binnenkomen op basis van enkel een negatief testbewijs, is niet mogelijk.
  • Frankrijk: sinds 15 december zijn de coronabewijzen van 65-plussers niet meer geldig als zij langer dan 7 maanden geleden zijn gevaccineerd. Enkel een geregistreerde boostervaccinatie voldoet dan nog om gebruik te kunnen maken van semi-openbare plekken zoals horeca en musea.
  • Duitsland: wie van Nederland naar Duitsland reist, moet zich vooraf registreren. Een digitaal bewijs van deze registratie moet u bij zich dragen, zodat u het kunt laten zien als hier om wordt gevraagd.
  • België: in België moet u een registratieformulier invullen als u 48 uur of langer blijft. Ook als u volledig gevaccineerd bent.
  • Italië: Italië kunt u inreizen als u niet langer dan 9 maanden geleden volledig gevaccineerd bent en als u een negatieve PCR-test kunt overleggen. Alleen een coronabewijs is dus niet genoeg. Een negatieve test in combinatie met een negatieve PCR-test is wel afdoende.

Let op! Deze regels kunnen dus razendsnel weer veranderen, dus houd Nederland Wereldwijd goed in de gaten.
Hier vindt u ook alles over de eventuele regels waaraan u zich moet houden als u weer terugkomt naar Nederland. In de reiswijzer van de ANWB vindt u tevens informatie over de faciliteiten in het land van bestemming. Bijvoorbeeld of de horeca al dan niet open is.

coronavirus
Lees ook: Dossier: het coronavirus

Kunt / wilt u niet gaan?

Wilt u uw vakantie annuleren door de coronapandemie en heeft u een annuleringsverzekering? Neem de polis onder de loep en contacteer eventueel de verzekeraar. Daar kan men toelichting geven over de voorwaarden waaronder u uw reis kunt annuleren. Deze vlieger gaat alleen op voor mensen die een losse reis een accommodatie hebben geboekt.

Pakketreizen

Als u een pakketreis heeft geboekt die u liever niet wilt maken door de pandemie, kunt u deze annuleren zonder dat u zelf opdraait voor de hele reissom. De annuleringskosten zijn hier wel een punt van aandacht. Als u kort voordat u op reis gaat annuleert, betaalt u soms heel veel annuleringskosten. Hoe later u annuleert, hoe meer u betaalt. Hoeveel procent van de reissom een reisorganisatie in rekening brengt, staat in de algemene voorwaarden. Vaak is dit 90 procent van de reissom moet als u 5 kalenderdagen van tevoren annuleert. Dat kan dus een flinke smak geld zijn.

Bovengenoemde geldt overigens alleen als u zelf de reis annuleert terwijl de reis in principe wel uitgevoerd kan worden. Als de reisorganisatie zelf annuleert, gelden er weer andere regels. 

Reizen binnen Nederland

De vakantieparken in Nederland hebben aan de hand van de nieuwste maatregelen veel faciliteiten moeten sluiten. Zo zijn spa’s, zwembaden en restaurants gesloten. Ook zijn de regels rondom de groepsgrootte weer aangepast; u mag nu niet zomaar meer met meerdere mensen uit verschillende huishoudens in 1 huisje verblijven.  Als u niet allemaal op hetzelfde adres woont, is het maximale aantal mensen waarmee u samen mag komen 2.U mag dus niet met 4 vrienden die allemaal ergens anders wonen een huisje huren.

Het kan voorkomen dat mensen de vakantie nu niet door willen laten gaan. Veel vakantieparken geven hun gasten in dit geval de mogelijkheid om kosteloos om te boeken. Wat u ook kunt doen is alsnog gaan, maar proberen om een gereduceerd tarief at te spreken met het park. De faciliteiten waarop u had gerekend zijn immers niet allemaal open, dus heeft u in essentie recht op een korting.

Op 20 december 2021 is MAX Ombudsman Jeanine Janssen te gast bij Tijd voor MAX om te praten over dit onderwerp. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag rond 17.10 op NPO 1.

(Bron: BuZa, Jeanine Janssen, Rijksoverheid, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Lidia1958 says:

    Er staat bij reizen binnen Nederland onderstaande weet iemand de juiste regels?
    “ Ook zijn de regels rondom de groepsgrootte weer aangepast; u mag nu niet zomaar meer met meerdere mensen uit verschillende huishoudens in 1 huisje verblijven”