Koriander, geliefd en gehaat

Er zijn 2 soorten mensen op de wereld: degenen die van koriander smullen en degenen die er van walgen.

Veel gebruikt

Koriander komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar is inmiddels een veel gebruikt kruid in verschillende keukens. Van het Middelandse Zeegebied tot in Azië. Alle delen van de plant worden gebruikt, maar korianderzaad geeft een andere smaak dan de bladeren. In poedervorm wordt het meestal ketoembar genoemd.

You hate it of you love it

Veel mensen houden van de smaak van koriander, maar een kleine groep heeft een andere mening. Die vinden het goedje smerig smaken. Waarom? Voor hen lijkt het of zij zeepsop eten. Zelfs in kleine hoeveelheden is de smaak afschuwelijk voor deze mensen.

Onderzoek

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ‘zeepsmaak’. Het blijkt genetisch bepaald. Neurowetenschapper Charles J. Wysocki onderzocht de verschillende onderdelen van de specerij en ontdekte dat koriander bij verhitting zepig begint te ruiken. Erna komt de lekkere, kruidige geur vrij, maar korianderhaters ruiken dan nog steeds alleen maar de zeep. Waarschijnlijk kúnnen zij de echte geur niet waarnemen en daarmee dus ook niet de echte smaak, waardoor zeep overblijft.

Zeep!

Wat opvalt bij de onderzoeken is dat degenen die de zeepsmaak oppikken bij koriander genetisch iets anders in elkaar zitten. Zij hebben twee kopieën van het OR6A12-gen. Koriander bevat een zelfde soort chemicaliën als zeep, waardoor 15,3 procent een zeepsmaak proeft bij het eten van koriander.

Anti-website

Niet alleen in Nederland is er weerstand tegen koriander aanwezig, wereldwijd vindt 4 tot 14 procent van de mensen koriander onaangenaam. Er is zelfs een website in het leven geroepen door de koriander-haters!

De meningen zijn verdeeld. Zijn gerechten met koriander aan u besteed of behoort u tot de groep die er een sterke afkeur tegen heeft?

Geef een reactie