Pompoenbastilla van Mounir Toub
Publicatiedatum: 20 december 2021
Een bastilla, ook wel pastilla genoemd, is typisch voor de Marokkaanse keuken. Het is een een hartige taart gemaakt van filodeeg. Mounir maakt deze bastilla van baklavadeeg en vult hem met pompoen en feta.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 400 gram pompoenblokjes
- 2 rode uien in halve ringen
- 2 tenen knoflook, gijngehakt
- 1 eetlepel venkelzaad
- 2 eetlepels gembersiroop
- 8 muntblaadjes in dunne reepjes
- 100 gram feta
- 8 zongedroogde tomaten uit pot met aanhangende olie, fijngesneden
- 12 baklava deegvellen in vierkantjes van 8 x 8 centimeter
- 100 gram gezouten roomboter, gesmolten
- 20 gram zwart sesamzaad
- zout en versgemalen zwarte peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor p 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Breng in een pan water met een snuf zout aan de kook, en kook de pompoen in ongeveer 8 minuten beetgaar.
Verhit een koekenpan op laag vuur, voeg een scheutje olijfolie toe en bak de ui in een paar minuten glazig. Doe de knoflook en het venkelzaad erbij en bak ze in 1 minuut mee.
Breng op smaak met zout en peper en blus af met gembersiroop. Voeg de pompoen toe en roer voorzichtig door elkaar.
Haal de koekenpan van het vuur en schep de munt, zongedroogde tomaten en feta erdoor.
Leg een vak baklavadeeg op een droge snijplank en bestrijk lichtjes met de gesmolten roomboter. Leg hier weer een vel op en bestrijk die ook met roomboter. Leg er een 3e vel op en schep in het midden 2 eetlepels van de vulling.
Vouw het baklavadeeg nu zo om de vulling dat het een ronde vorm krijgt. Bestrijk de hoeken wel steeds met een beetje roomboter. Draai de bastilla om als u klaar bent met vouwen. De gevouwen kan is de onderkant. Maak zo alle bastilla’s.
Bestrijk de bastilla’s met een beetje losgeklopt eiwit en bestrooi met het sesamzaad. Leg ze op de bakplaat en bak ze in 10 minuten goudbruin en krokant in de oven.
(Bron: Chef Toub: Lekker Arabisch van Mounir Toub / Foto: Mitchell van Voorbergen)