Feestelijke borrelhapjes van Janny van der Heijden
Publicatiedatum: 8 december 2021
Om eens iets anders bij de borrel te serveren laat Janny van der Heijden zich graag inspireren. Dit keer haalt ze haar inspiratie uit de boeken Borreltijd en Vegan. Pul biber, wat wordt gebruikt in het recept met de amandelen, zijn niet te vervangen voor chilivlokken. Het zijn namelijk vlokken van gedroogde Aleppo-peper en die zijn veel minder dan chilipepers.
Ingrediënten kaassoezen (voor ongeveer 15 stuks):
- 100 milliliter volle melk
- 100 milliliter water
- 100 gram roomboter
- snufje fijn zeezout
- 100 gram tarwebloem
- 3 à 4 eieren
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe de melk, het water, de boter en het zout in een pan. Zet het op een laag vuur, zodat de boter kan smelten. Breng het daarna aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg in 1 keer de bloem toe. Roer het mengsel met een garde goed door tot alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op een middelhoog vuur. Blijf roeren met een houten lepel, ongeveer 2 tot 3 minuten, tot het mengsel een bal vormt. Doe het in een kom en roer nog even los. Laat het een paar minuten afkoelen.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Roer het deeg na elk ei goed door, tot het ei volledig is opgenomen. Voeg dan pas het volgende ei toe. Gebruik het 4e ei alleen als het beslag nog te dik is. U kunt het 4e ei ook klutsen en maar een beetje ervan gebruiken. Voeg tenslotte de geraspte kaas toe en meng er goed doorheen.
Leg met een lepel kleine hoopjes van het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Of gebruik een spuitzak. Houd voldoende ruimte tussen de hoopjes, want ze zullen 2 à 3 keer zo groot worden. Bestrijk ze met een beetje losgeklopt ei. Bak de soezen in ongeveer 25 minuten goudbruin gaat.
Ingrediënten zoetscherpe pul biber-amandelen met tijm (voor 6 personen):
- 150 gram blanke amandelen
- 50 gram witte basterdsuiker
- 1 theelepel golden syrup
- 1 1/2 theelepel pul biber (gedroogde rode pepervlokken, verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt)
- 1/2 theelepel grof zeezout
- 1 1/2 theelepel tijmblaadjes, fijngehakt
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster de amandelen op een bakplaat bekleed met bakpapier in 6 tot 8 minuten lichtgoudbruin.
Verspreid als de amandelen klaar zijn de suiker gelijkmatig in een koekenpan met antiaanbaklaag en laat, zonder te roeren, op middelhoog vuur smelten. Voeg als de suiker bijna gesmolten is de golden syrup toe. Meng met een pannenlikker door elkaar.
Wentel zodra het mengsel lichtoranjebruin kleurt de amandelen door de karamel. Bestrooi de gecoate noten met pul biber, grof zout en tijm en zet het vuur uit. Roer alles zo goed mogelijk door elkaar. Laat de noten, die nu een grote kleverige klomp vormen, op een val bakpapier glijden.
Pluk, zodat de noten niet meer te warm zijn om met de handen aan te raken, ze 1 voor 1 los. Wacht niet te lang, want eenmaal lauwwarm krijgt u ze niet meer uit elkaar. Laat u niet uit veld slaan door het spinnenweb van suiker dat zicht vormt tussen de amandelen. Eenmaal afgekoeld kun u de sliertjes er vanaf schudden. U kunt de amandelen eventueel bewaren in een jam- of weckpot.
Ingrediënten chocoladewijn (voor 4 glaasjes):
- 300 milliliter ruby port
- 50 gram donkere chocolade (70 procent)
- 15 gram lichtbruine rietsuiker
- 1 theelepel bloem
Bereidingswijze:
Doe de port in een pannetje.
Breek de chocolade in stukjes en voeg toe aan de port. Voeg ook de suiker den de bloem toe en verwarm dit alles heel zachtjes totdat alle chocolade is gesmolten. Laat het niet koken.
Klop met een garde stevig door tot het schuimt. Schenk de chocoladewijn in kleine kopjes of glaasjes.
(Bronnen: Borreltijd, Manon Henzen en Mariëlle Beukers en Vegan, Jigal Krant / Foto ter illustratie)