Paul Rem: Amalia officieel
Publicatiedatum: 6 december 2021
Prinses Amalia wordt 18 jaar. Dat betekent: 18 kaarsjes uitblazen op Huis ten Bosch. De eerste ‘officiële’ verrichting van de Prinses van Oranje, die vanaf die dag haar vader mag opvolgen als staatshoofd. Tot die tijd heeft haar moeder garant gestaan, mocht haar vader als koning wegvallen. Hoe relevant zo’n situatie is bewijst de dood van koning Willem III. De toen 10-jarige koningin Wilhelmina was te jong om te regeren. Zij kon pas aantreden op haar 18de verjaardag en dus sprong moeder Emma bij gedurende 8 jaar regentschap.
Verandering
Heeft Amalia tot nog toe een relatief kalm leven geleid, dat gaat nu veranderen. Haar leven als troonopvolger gaat beginnen. De “gave stage” waar zij op hoopte na haar examen kan hier niet tegen op. Hebben haar ouders met wisselend succes er alles aan gedaan hun dochters zoveel mogelijk uit de spotlights te houden, de dag na Amalia’s verjaardag wordt haar bijzondere positie bekrachtigd door haar installatie in de Raad van State. En die plechtigheid kan live op tv worden gevolgd. Het is een voorproefje van wat haar gedurende haar verdere leven te wachten staat.
Zitting nemen
Het is gebruik dat de vermoedelijke troonopvolger op zijn 18de verjaardag zitting neemt. Het is zelfs in de Grondwet vastgelegd. Door zitting te nemen kan Amalia zich voorbereiden op haar toekomstige taak als regerend vorstin. Ook al zal zij slechts toehoorder zijn, zonder stemrecht, toch zal haar veel kennis op het terrein van wetgeving en staatsrecht worden bijgebracht. Al eeuwen staat dit ‘Hoog College van Staat’ de regering en het parlement bij met raad (vooral!) en daad.
Natuurlijk zijn er enkele onderbrekingen geweest, maar deze in 1531 door keizer Karel V ingestelde adviesraad voor de Nederlanden is één van de oudste nog bestaande regeringsorganen ter wereld. Haar vader is de officiële voorzitter. En hoewel het koninklijk paar met enige regelmaat een zitting van de Raad van State bijwoont, de dagelijkse leiding van de Raad ligt bij de vicevoorzitter. Maar die staat op woensdagmiddag 8 december een beetje aan de zijlijn. Het is de koning die zijn dochter ‘binnengeleidt’, zoals dat in termen van de Raad van State heet.
“De zaal waar de plechtige installatie van Amalia plaatsvindt is zoveel mooier en koninklijker.”
Installatie Amalia op een andere plaats
Normaal gesproken zou de ceremonie hebben plaats gevonden in de vergaderruimte van de Raad op het Binnenhof. Hoe eerbiedwaardig en belangrijk de Raad van State ook is, eenmaal op het Binnenhof moet je altijd even zoeken waar de ingang is. Het gaat om een gewone deur in een hoekje van een overdekte galerij. Maar ons regeringscomplex is al enkele jaren afgesloten vanwege een grootscheepse renovatie. De Staten-Generaal moesten al uitwijken naar de Grote Kerk in Den Haag voor de opening van het parlementaire jaar. En ook de installatie van Amalia moet daardoor ergens anders plaatsvinden. Maar geen nood, de alternatieve locatie is zoveel beter!
‘Volle Raadzaal’
Zelf mocht ik een keer een kijkje nemen in de ‘Volle Raadzaal’ aan het Binnenhof. Met veel oog voor detail is de zaal enkele jaren geleden gerestyled. Maar de zaal waar de plechtige installatie van Amalia plaatsvindt is zoveel mooier en koninklijker. Het gaat om de Balzaal van Paleis Kneuterdijk, het paleis dat het dagelijkse kantoor van de Raad is. Het oude, barokke herenhuis op de hoek van de Haagse Kneuterdijk en het Voorhout werd door koning Willem I aangekocht als paleis voor zijn oudste zoon, de latere Willem II. Een kroonpins heeft immers een degelijk paleis nodig in de hofstad?
Officiële toespraak
Na een grootscheepse verbouwing en uitbreiding konden de prins en zijn kersverse echtgenote in Paleis Kneuterdijk neerstrijken. Nu was zijn vrouw wel de zuster van de Russische tsaar, één van de politieke wereldleiders van die tijd. En deze Anna Paulowna was in tsaristisch Rusland wel wat gewend als het ging om paleizen en ceremonieel. De nieuwe Balzaal van Willem en Anna kreeg dan ook de allure van een zaal in een keizerlijk paleis in Sint-Petersburg. Als afstammeling van de Russische keizerin Catharina de Grote een toepasselijk decor voor de eerste officiële toespraak die prinses Catharina-Amalia gaat houden!
De installatie van prinses Amalia is woensdag 8 december 2021 live te volgen bij de NOS op NPO 1 van 13.40 – 14.45 uur.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat zal ik zeggen? Profijtelijk voor wie ervan houden en schandalig duur voor wie er niet van houden.
Zo snel mogelijk afschaffen dat koningshuis.