vlechtbroodjes

Luxe vlechtbroodjes

Wie eens iets anders bij het ontbijt wil serveren, moet beslist eens deze luxe vlechtbroodjes op tafel zetten. Of het nu voor een speciale gelegenheid is of voor een uitgebreid ontbijt op zondag, deze vlechtboordjes van Robèrt staan feestelijk op tafel.

Ingrediënten (voor 15 stuks):

  • 500 gram tarwebloem
  • 25 gram ei
  • 10 gram zout
  • 20 gram boter
  • 20 gram margarine
  • 5 gram basterdsuiker
  • 30 gram gist
  • 280 gram melk
  • bloem om te bestuiven
  • losgeklopt ei om af te strijken

Bereidingswijze:

Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg. Bol het deeg op en laat 10 minuten rijzen. Dit lijkt kort, maar tijdens het rollen van de strengen heeft het deeg ook de tijd om te rijzen.

Verdeel het deeg in 15 stukjes van 60 gram. Maak van ieder deegstukje een langwerpige rol. Begin met 1 hand en gebruik vervolgens 2 handen, die u op de uiteinden van de rol legt. Door de handen steeds iets verder uit elkaar te bewegen, wordt de rol langer. De uiteinden van elke rol moeten iets dikker zijn, eigenlijk een soort klein bolletje vormen. Alleen als het deeg te erg plakt mag u een beetje bloem op het werkblad strooien. Maak de rolletjes in etappes: eerst allemaal rolletjes van 10-15 cm, daarna steeds 5 cm erbij tot de rolletjes ten slotte 35 cm lang zijn.

Voor het modelleren van de vlechtbroodjes kunt u 1 of meer van de voorbeelden uit de tekening hieronder gebruiken.

vlechtbrood instructies
Leg de gevlochten deegstukjes op de bakplaat met een onderlinge afstand van 5 cm, strijk af met ei en laat 50-55 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor op 240 ⁰C boven- en onderwarmte. Bak de broodjes in 8-10 minuten gaar.

Geniet ervan!

Kijk voor meer recepten van Bak mee met MAX op onze receptenpagina  

Geef een reactie