Ted van Essen: Gezondheidsraad komt met nieuw advies voor de griepprik
Langzamerhand weet iedereen wat de Gezondheidsraad doet. Hij adviseert de overheid over gezondheidszaken. De laatste tijd is er vrijwel maandelijks een nieuw advies over COVID-19. Welk vaccin voor welke mensen het meest geschikt is en wie er een derde coronavaccinatie krijgt bijvoorbeeld. Vandaag, 20 september 2021, komt de raad niet met een advies over het coronavaccin, maar de griepprik. Want daarin gaat iets veranderen.
Nieuwe groep
7 jaar na het laatste advies over de griepprik komt de Gezondheidsraad eindelijk met een nieuw advies. De bekende risicogroepen voor influenza blijven. Dat zijn de mensen van 60 jaar en ouder en onder die leeftijd de patiënten met hart- of longaandoeningen, diabetes of verminderde weerstand. Dit jaar geldt dat nog. Te verwachten was dat patiënten die ten gevolge van COVID-19 longschade hebben opgelopen worden toegevoegd.
Een nieuwe groep zijn de mensen met dementie onder de 60 jaar. Ook alle mensen met neurologische aandoeningen als MS, Parkinson, ALS, epilepsie, of na een beroerte komen waarschijnlijk vanaf volgend jaar in aanmerking voor de griepprik. Opvallend is ook het advies dat mensen met een fors overgewicht, met een BMI van 40 of hoger, beter een griepprik kunnen nemen.
Zwangeren
Het meest opvallend in het advies is de uitbreiding naar alle zwangeren vanaf 22 weken zwangerschap. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseerde dat al in 2012 en Nederland is zo’n beetje het laatste land in Europa dat dit advies overneemt. De griepprik zorgt ervoor dat zwangeren minder vaak met griep in het ziekenhuis terechtkomen. Maar de prik beschermt ook de pasgeboren baby, omdat die dan ter wereld komt met een dosis antistoffen van de moeder. Kinderen onder de leeftijd van 6 maanden mogen namelijk zelf geen griepprik.
Zorgverleners
Net als in 2014 adviseert de Gezondheidsraad om gezinsleden van mensen met een zeer hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door griep een prik aan te gaan bieden. Dat klinkt logisch, want de griepprik beschermt niet altijd en dan is het goed als zo’n patiënt niet toch nog griep oploopt van gezinsleden. Dat is precies ook de reden waarom alle zorgverleners een griepprik zouden moeten nemen. Je wilt toch niet een zieke patiënt in het ziekenhuis of thuis nog zieker maken door jouw griepvirus over te dragen?
Griep van je kleinkinderen
Kinderen uit de genoemde risicogroepen krijgen nu al een griepprik aangeboden, maar de Gezondheidsraad wil dat niet uitbreiden naar alle kinderen, zoals in andere landen gebeurt. Kinderen komen niet zo snel met griep in het ziekenhuis en overlijden er zelden aan. Vaccineren van kinderen zorgt er wel voor dat ouderen minder vaak besmet worden. Kinderen vaccineren om ouderen te beschermen doen we wel bij COVID-19. De Gezondheidsraad maakt niet duidelijk waarom dat niet opgaat voor de griepprik.
Nieuwe vaccins
Jammer is het dat de Gezondheidsraad moderne griepvaccins links laat liggen. Voor kinderen is er bijvoorbeeld al jaren een levend vaccin beschikbaar, dat in de neus gesprayd kan worden. Scheelt weer een extra prikje. Zo snel als de Gezondheidsraad de nieuwe vaccins voor COVID-19 beoordeelt, zo traag blijft het oordeel over moderne griepvaccins. Het is te hopen dat een volgend advies van de gezondheidsraad over de griepprik niet weer 7 jaar op zich laat wachten, want ook bij het griepvaccin gaan de ontwikkelingen snel.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er gebeurt wel meer veel te traag in Nederland. Als de wereld vergaat moet je naar Nederland gaan, daar gebeurt dat minstens 10 jaar later, want er moet eerst over vergaderd en gestemd worden, door minstens 50 politieke partijen en een vergelijkbaar aantal religieuze groeperingen.