Thee-aanslag

Thee-aanslag verwijderen doet u zo

U heeft het vast wel eens gezien, na een heerlijke kop thee ziet u een bruine aanslag in uw theepot of kopje. Het ziet er niet schoon uit en het is moeilijk te verwijderen. Ook wordt er wel eens gedacht dat de thee-aanslag schadelijk is voor onze gezondheid. Of dat daadwerkelijk zo is en hoe u de laag verwijdert, leest u hieronder.

Is de aanslag schadelijk?

Thee-aanslag ontstaat door de tannine die in thee is verwerkt. Hoe sterker de thee, hoe meer er van deze stof in het hete water terecht komt. Tanninen, ofwel looistoffen, hebben een samentrekkende werking en klampen zich vast aan eiwitten. Dit is ook de reden waardoor u bij een slok sterke thee, een stoef en droog gevoel in uw mond kan krijgen. Dit kan geen kwaad voor onze gezondheid. Tanninen kunnen zelfs een ontsmettende en ontstekingsremmende werking hebben. De stof zorgt ervoor dat de maag en darmen tot rust komen. Let wel op, bij te veel inname zorgt het voor verstopping in de darmen.

Is theedrinken gezond
Lees ook: Is theedrinken goed voor de gezondheid?

Tips voor het verwijderen:

De thee-aanslag is niet schadelijk, dus het is niet perse nodig om de laag van het servies te boenen. Omdat het niet helemaal schoon oogt, is het begrijpelijk dat u de thee-aanslag toch van de kopjes wit krijgen en dat gaat niet altijd met gemak. Met onderstaande tips wordt uw servies weer schoon.

  • De theepot kunt u vullen met kokend water en een scheutje citroensap, schoonmaakazijn of een schepje baking soda. Laat de pot, met daarin het mengsel, een nachtje staan. Spoel de theepot hierna goed af zodat de smaak van de soda of het azijn niet uw thee terecht komt.
  • Heeft u kunststof theebekers of een thermoskan? Gebruik dan een vaatwastablet. Vul de beker of de kan met warm water en los het blokje hierin op. Laat dit een dagje staan. De aanslag weekt hierdoor los, waardoor u het gemakkelijk wegspoelt.
  • Wilt u de aanslag verwijderen met natuurlijke producten, gebruik dan een citroenschil en zout. Door een citroenschil, met daarop wat zoutkorrels, langs de kopjes te schuren, scrubt u de aanslag van de theekopjes af.
  • Een misschien wat vreemde tip, is het gebruiken van een vochtig luierdoekje. Met het doekje zou u de aanslag, door enkel te boenen, van het servies kunnen wrijven.

Thee-aanslag op het gebit

Fanatieke theedrinkers zullen de thee-aanslag niet alleen terug zien op hun servies maar ook op hun gebit. Van de tannine kunnen uw tanden er geler uit komen te zien en ontstaan er scheurtjes die niet met het blote oog waarneembaar zijn. Over het algemeen kan dit geen kwaad, maar het kan wel zorgen voor lichte overgevoeligheid van het gebit. Om dit te voorkomen kunt u een scheutje melk toevoegen aan de thee. Melk bevat een eiwit dat de verkleuring en beschadiging van de tannine tegengaat. Het drinken van voldoende water na een kop thee, kan de schade ook beperken doordat u de tannine in uw mond wegspoelt.

thee
Lees ook: Witte, zwarte of groene thee? Dit zijn de verschillen

Kruidenthee

Om de thee-aanslag op uw tanden of het servies helemaal tegen te gaan, kunt u overgaan op het drinken van kruidenthee. In de meeste kruidenthee zit geen tannine. Dit komt doordat deze thee niet wordt gemaakt van de theeplant, waar de looistof in zit. Kamillethee, rooibosthee, muntthee en sterrenmix zijn bijvoorbeeld aftreksels van andere planten, vruchten, kruiden of bloemen. Deze theesoorten zullen dus ook geen bruine aanslag veroorzaken.

Op 3 maart 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Mens en gezondheid, Women’s Health, Consumentenbond, Margriet, Tandarts Jordaan)

Geef een reactie