Naar cookieinstellingen
compost

Zelf compost maken met groente- fruit- en tuinafval

Met resten van groente en fruit uit de keuken en tuinafval (gft-afval) kunt u waardevolle compost maken. Deze verrijker van de bodem levert niet alleen voedsel, maar verhoogt daarnaast de biodiversiteit.

Compost als een bodemverbeteraar

Tijdens het afbreken wordt gft-afval door onder andere insecten, wormen, schimmels en bacteriën omgezet in compost, composteren genoemd. In het geval van een open composthoop gaat daar veel warmte mee gepaard, wat eventuele ziektekiemen en onkruidzaden doodt. Er blijft een humusrijke substantie over, rijk aan voedingsstoffen en het is daarmee een perfecte bodemverbeteraar.

Compostmanieren

Er zijn verschillende manieren van composteren. Afhankelijk van de beschikbare ruimte, hoeveelheid te composteren afval en verhouding tussen het tuin- en keukenafval. Heeft u geen tuinafval, dan kunt u kiezen voor een gesloten systeem. Dit kunt u ook op het balkon of in de keuken kwijt. Afhankelijk van het gekozen systeem neemt het composteren minimaal 4 maanden tot wel een jaar in beslag. De compost is klaar als het donkerbruin van kleur is en kruimelig van structuur.

Composthoop of open compostbak

Voor een composthoop of open compostbak heeft u veel ruimte nodig. Reken op een omvang en een hoogte van minimaal 1,5 meter. U kunt het gft-afval los op de grond leggen of in een bak van bijvoorbeeld hout, gaas of takken. Het is handig om op de bodem tegels te leggen, zodat u een duidelijk begin van de bodem heeft. Zorg er in dat geval wel voor dat er genoeg mogelijkheid overblijft voor het bodemleven om in de bak te komen. Plaats de hoop of bak in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. En minimaal 5 meter van een vijver of sloot vandaan, aangezien de meststoffen het water anders kunnen vervuilen.

Compostvat

Voor tuinen met weinig ruimte is een gesloten houten of plastic compostvat geschikt. Deze zijn bij de meeste tuincentra te koop. Houd er hierbij wel rekening mee dat u in dit geval koud composteert. Eventuele ziektekiemen en onkruid zullen niet door warmte gedood worden.

compostCompostvat voor de keuken of balkon

Ook in de keuken of op het balkon is het mogelijk om keukenafval te composteren. Daarvoor zijn verschillende kleine systemen verkrijgbaar, zoals de composteertrommel en de wormenbak. Voor de wormenbak heeft u speciale compostwormen nodig. Ze eten het gft-afval op en poepen voedselrijke compost uit. Zorg dat de wormenbak niet te warm en niet te koud wordt en gooi er liever geen citrusvruchten, hete pepers en knoflook bij. Daar houden de wormen namelijk niet zo van.

compost wormen

Bokashi

De fermentatiemethode Bokhasi is afkomstig uit Japan en wordt ook steeds populairder in Nederland. In dit geval wordt het afval niet gecomposteerd, maar gefermenteerd. Het sap dat hierbij vrijkomt is het eindproduct. Het afval zelf wordt geen compost, dus dit is een methode op zich en behoort dus niet tot het composteren zelf.

Pas op voor broeikasgas

Zorg voor voldoende doorluchting, vochtigheid en variatie van de composthoop. Dan krijgt u geen last van ongewenste gassen en stank. Als het rottingsproces plaatsvindt zonder zuurstof kan er methaan of lachgas ontstaan. Beide schadelijke broeikasgassen. Keer in het geval van een composthoop het geheel elke 6 weken ondersteboven, omzetten genaamd. Dit geeft lucht en versnelt het composteren. In het geval van een halfopen of gesloten compostvat kunt het afval niet omzetten. Een zeer gevarieerde gft-samenstelling is dan extra van belang.

Variatie en wat mag wel en niet voor compost gebruikt worden?

Een grote variatie aan gft-afval geeft het beste effect. Zorg voor vochtig en droog materiaal, stevig en slap, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Heeft u veel tuinafval, leg dit dan niet in 1 keer, maar op verschillende momenten op de composthoop. Niet alles wat in de gft-bak mag, mag ook vanzelfsprekend op de composthoop. Leg er bijvoorbeeld nooit gekookt voedsel, botten en vlees op. Dat verteert niet goed. Verklein om die reden ook te grof afval. Knip takken in kleinere stukken. Meng gras en gft-afval met droog materiaal als takjes, stro en bladeren. Zo krijgt u afwisseling en structuur in uw hoop. Bladafval kunt u beter op een aparte plek laten composteren, omdat dat veel meer tijd in beslag neemt.

Verder zijn onder andere brood, kaaskorsten, koffiepads en theezakjes, gestold vet, visgraten, zieke planten, snijbloemen uit de handel en schillen van niet-biologische aardappelen en citrusvruchten niet geschikt. In het geval van brood omdat dit gaat schimmelen. In het geval van snijbloemen en niet-biologische schillen, omdat hier vaak chemische middelen op zitten. Op de website van Milieu Centraal kunt u een uitgebreide lijst terugvinden.

compostVochtigheid

Voor een goede vertering mag de compost niet te droog en niet te nat worden. Bij grote hoeveelheden water of regen spoelen de voedingstoffen weg. Ook kan er dan een tekort aan lucht ontstaan. Is de compost te droog, dan stopt de vertering. Een half beschutte plek is daarom ideaal. Onder een afdak of in een open veld is minder geschikt. Controleer af en toe de vochtigheid en voeg eventueel een kleine hoeveelheid water toe als het te droog is en dek af bij veel regen.

Fruitvliegjes

Een invasie van fruitvliegjes voorkomt u door fruitresten op de composthoop goed af te dekken met een laag tuinafval of karton.

(Bron: Natuurmonumenten, Milieu Centraal, Intratuin, Buitenleven, De Tuinen van Appeltern, VT Wonen, Groei & Bloei. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Riny6 says:

    ik heb mijn groenbak nog nooit aan de weg gezet. Wat de kippen niet lusten, composteer ik behalve grof snoeihout dat stook ik op in de houtkachel. Maar de compost uit de winkel is beter van kwaliteit

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.