Grote priklocaties GGD sluiten; vaccineren wordt meer maatwerk
Publicatiedatum: 4 augustus 2021
Een groot deel van de Nederlandse bevolking is inmiddels voorzien van een 1e vaccin tegen corona. Tot nu toe zijn er ruim 21 miljoen prikken gezet. Voor de GGD reden om een groot deel van de grotere priklocaties te sluiten, maar daarmee stopt het vaccineren niet. Voor deze priklocaties komen prikbussen en lokale priklocaties terug. Vaccineren wordt meer maatwerk.
Van 143 naar 73 priklocaties
Begin juni 2021 worden er dagelijks nog zo’n 200.000 mensen gevaccineerd. Dat aantal is in augustus gehalveerd. Veel mensen hebben inmiddels al de 2e prik gehad, dus dit aantal neemt verder af. Van de 143 GGD-vaccinatielocaties worden er om die reden 73 ontmanteld. Naar verluidt krijgen deze locaties uiterlijk begin september weer hun oorspronkelijke functie terug.
Vaccineren zonder afspraak
De diverse regio’s en gemeenten waar deze priklocaties staan roepen niet gevaccineerde bewoners op om alsnog een vaccin te gaan halen. Dit kan op sommige locaties inmiddels zonder afspraak. Ze hopen daarmee ook mensen die twijfelen alsnog over de streep te trekken het vaccin te halen.
“Vaccineren wordt maatwerk”
De grote priklocaties mogen dan verdwijnen, maar daarmee stopt het vaccineren niet. “De vaccinatiecampagne gaat een nieuwe fase in”, aldus de koepelorganisatie van GGD’s tegen AD. “Sinds eind februari hebben we 17 miljoen vaccinaties gezet. De vaccinaties die we nu zetten, zijn grotendeels 2e prikken’’, zegt woordvoerder Laetitia Gruwel. “We gaan nu van massa- naar maatwerk.’’ De GGD gaat mobiele prikpunten, prikbussen, inzetten. Met deze vaccinatie-units gaan ze de dorpen en wijken in waar de vaccinatiegraad lager ligt en bezoeken markten. De mensen kunnen zonder afspraak een vaccin halen en krijgen. Ook regio’s waar de afstand tot de priklocatie groot is, heeft voordeel bij deze mobile-units.
Twijfelen
Volgens de GGD gaan mensen die twijfelen niet makkelijke naar een grote priklocatie. Hoewel ruim 80 procent van de Nederlandse bevolking een 1e en ook een 2e prik heeft gehad, zijn er ook nog steeds 2,8 miljoen mensen die niet tegen het coronavirus zijn ingeënt. Als deze mensen getroffen worden door het virus, dan wordt de druk op de ziekenhuizen te groot. Daarom kunnen nog steeds niet alle maatregelen los worden gelaten.
Een overzicht van alle priklocaties in Nederland vindt u op de website van de Rijksoverheid. Voor meer informatie kunt u ook bellen met 0800-1351 (elke dag tussen 8.00 en 20.00 uur). Dit is het speciale telefoonnummer voor vragen over het coronavirus en de maatregelen.
(Bron: AD, GGD, Rijksoverheid)