zomer

Het weer: explosieve zomer

Je kunt het weer van de zomer van 2021 bestempelen als ‘explosief’ vanwege de buien die bepalend zijn voor het gezicht van dit seizoen. De extreem zware buien hebben voor veel overlast gezorgd. Buien die snel activeerden of spontaan ontstonden.

Waterhozen en windhozen hoorden hierbij, samen met soms zwaar onweer. De afgelopen maand juli is landelijk gezien dan ook een flink natte maand geworden met regionaal nogal wat verschillen. De gemiddelde temperaturen zijn in juli ook verschillend uitgepakt. Het noorden was een halve tot ruim 1 graad te warm en overig Nederland is rond of iets onder normaal uitgekomen. Samen met de 1e zomermaand juni is deze zomer landelijk gezien 1 graad te warm en in de meeste regio’s is er (veel) te veel regen gevallen.

Explosieve zomer afkomstig van boven het westelijke deel van Europa

Het explosieve karakter van deze zomer is terug te voeren naar de plaats van de depressies, die zich met regelmaat boven het westelijke deel van Europa nestelen. Met name het gebied van de Britse Eilanden tot over de Benelux en Duitsland. Frankrijk hoort hier ook vaak bij, samen met de Alpenlanden. Er is de afgelopen maanden vaak verwezen naar de opwarming van de aarde met dit weertype als gevolg. De opwarming van de aarde heeft naar mijn mening inderdaad invloed op de grilligheid en de extremiteit van het weer in de zomer.

Aan de andere kant hebben wij in tijden van minder opwarming ook wel sterk wisselvallige en natte zomers meegemaakt. Alleen waren extreme neerslaghoeveelheden uit buien tot nu toe nog niet aan de orde. Zo kon een waarnemer van mij in Zwaagwesteinde bijna 100 millimeter in een uur tijd registeren. Onze rioolsystemen kunnen deze hoeveelheden regen niet aan.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 32 en 33 2021

Geef een reactie